Lomilomi masszázs: harmonizáló érintés a testnek és a léleknek

Lomilomi masszázs: harmonizáló érintés a testnek és a léleknek

Van az a tél végi időszak, amikor már nagyon elegünk van. Vannak azok a napok, amikor teljesen befeszülünk. Vagy egyszerűen csak érezzük, hogy itt az ideje magunk mögött hagyni a régi, mélyen elraktározott blokkokat, hogy felszabaduljunk. Ilyenkor jön el a lomilomi masszázs ideje.

Herczegh Katalin 01
Herczegh Katalin integrált lomilomi masszőr (Fotó: Právetzné Róth Hajnalka)

Évek óta komoly vonzódást érzek azokhoz a kezelésekhez, masszázsokhoz, meditációkhoz, amelyek egyetlen szó nélkül is képesek kioldani az izmokban tárolt feszültségeket, blokkokat. Mivel a verbális kommunikáció nálam újságíróként, bloggerként is napi rutin, azt is pontosan tudom, hogy vannak dolgok, amelyeket nehéz, sőt, nem is mindig lehetséges szavakkal megfogalmazni. Dolgozni viszont kell velük. Legalábbis, ha tényleg ki akarunk szabadulni azoknak a mélyen rögzült rutinoknak a szorításából, amelyek néha komolyan gátolják a fejlődésünket. Nos, a hawaii eredetű lomilomi masszázs kiváló eszköz az ilyen megfoghatatlan feszülések megdolgozására. Ezért is örültem nagyon, amikor az online térben összefutottam Herczegh Katalin integrált lomilomi masszőrrel, akit persze azonnal meg is kértem, hogy meséljen erről a nyugati szemmel egzotikusnak tűnő, test és lélek kezelésére egyaránt alkalmas masszázstípusról.

Lomilomi masszázs 02

Lomilomi masszázs: helyreáll az áramlás

Kati a saját történetével kezdte: ő ugyanis úgy járt először lomilomi masszőrnél, hogy kifejezetten idegenkedett az érintésektől. Ezt a gátlást oldotta fel benne a lomilomi masszázs elfogadó, biztonságos légköre és finom áramlása. Ezután kezdte ő is megtanulni a masszázst Witold Kucharczyk templomi stílusú lomilomi masszázst oktató iskolájában, amely egyébként e stílus oktatása terén az egyetlen Magyarországon. – Nagyjából másfél év lomilomi után jutottam el arra a pontra, hogy belenéztem a tükörbe, és ki tudtam mondani: szeretem magam, úgy, ahogy vagyok – meséli tovább Kati a saját történetét.

Herczegh Katalin 02
Fotó: Právetzné Róth Hajnalka

A lomilomi masszázs hawaii eredetű. A polinéz filozófiában a betegségek és más problémák oka, hogy a szervezet a negatív gondolatok és élmények hatására elveszíti az együttműködést a környezetével, az energia egyetemes áramlásával. Ezt a zavartalan áramlást segít helyreállítani a masszázs, amely maga is táncos lépésekkel, áramló, lágy mozdulatokkal dolgozik. – Ezekkel a mozdulatokkal, valamint azzal, hogy a masszázs közben teljesen ráhangolódik a páciens hullámhosszára, a masszőr segíthet feloldani azokat a blokkokat, félelmeket, amelyek megakadályozzák, hogy átlépjünk egy új életszakaszba – meséli Kati, aki egy idézettel is segít megérteni, miben is más ez az egzotikus mozdulatkincs, mint az általunk megszokott svédmasszázsok.

A templomi stílusú lomilomi masszázsban a masszőr a táncos és a masszírozott személy a koreográfus. Ezért a tánc mindig más lesz.

/Susan Pa’iniu Floyd/

Lomilomi masszázs 01

A változás harmóniája

Az integrált lomilomi masszázs, bár a fizikai testet, az izmokat is ellazítja, komolyan hat a páciens energiarendszerére. A fizikai, a lelki és a spirituális sík egymásra hatása viszont mind a fizikai, mind a lelki problémákat a gyógyulás útjára terelheti. Persze, ahogy Kati figyelmeztet, lázas állapotban, közvetlenül műtétek után vagy bizonyos betegségek (például daganatok) esetén nem szabad masszírozni, de amikor a regeneráció, a stresszoldás a cél, akkor érdemes kipróbálni a lomilomi masszázs táncos, finom, szeretetteljes mozdulatait. – Akár egész mélyen elraktározott hitrendszerek is megkérdőjeleződhetnek, érzelmi feszültségek, szorongások oldódhatnak fel, miközben testi szinten javul az anyagcsere, ellazulnak az izmok, fokozódik a vér- és nyirokkeringés – mesél a masszázs hatásáról Kati.

Lomilomi masszázs 01

A lomilomi masszázs végeztével valahogy helyreáll a világ rendje, miközben minden változik és áramlik. Most olyan időket élünk, amelyben érdemes ráhangolódni az áramlásra, mert a feszülés, a régi visszakövetelése már nem játszik. Ehhez adhat egy eszközt ez a finom bodywork, azaz testi-lelki kezelés.

Herczegh Kati honlapját itt találod: https://lelektakaro.hu/

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com, Právetzné Róth Hajnalka

One comment

  1. Pingback: Test és lélek: most tényleg az összhang a lényeg! - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .