Így készült az első fürdőbomba – és még 5 titok

Így készült az első fürdőbomba – és még 5 titok

Egy fárasztó nap után nincs is jobb, mint meleg vizet engedni a kádba, bedobni egy fürdőbombát, majd ellazulni benne. De hogy kerül a fürdőszobánkba a fürdőbomba? És mit kell tudni róla?

Mo Constantine és a fürdőbomba
Mo Constantine, a LUSH egyik alapítója

1989 tavaszán én épp az érettségire készültem (vagy már benne is voltam nyakig). A dél-angliai Dorset városában a LUSH egyik alapítója, Mo Constantine viszont a laboratóriumként használt kerti fészerben kísérletezett. Citromsavat, szódabikarbónát és illóolajokat kevert össze egy öntőformában – és voilá, színre lépett a fürdőbomba. A LUSH fürdőbombái a mai napig ott pezsegnek a kádakban, méghozzá egyre nagyobb választékban és egyre izgalmasabb kivitelben. Ja, és persze mind a mai napig minden fürdőbombát kézzel készítve!

De hogy a fürdés még izgalmasabb legyen mutatok 5 érdekességet, amit valószínűleg még nem tudtál a fürdőbombákról.

Mitől pezseg a fürdőbomba?

Keverj össze egy kanál citromsavat és egy kanál szódabikarbónát. Most csepegtess rá vizet – pezsegni fog. Na, pont ugyanez zajlik le akkor is, amikor a citromsavat és szódabikarbónát tartalmazó fürdőbomba a kád vizébe ér. Innen már csak az alkotói kreativitáson múlik, milyen illatokat, milyen színeket kever a fürdővizedbe pörgés-forgás közben. Azt is össze lehet hozni, hogy a fürdőbomba az előre megtervezett irányokban pörögjön, és megfelelő sorrendben eressze ki magából a színeket, illatokat.

Fürdőbomba a kédban
Azt is meg lehet tervezni, merre pörögjön

A gyomorsavlekötő tabletta ihlette

Mo Constantine olyan terméket szeretett volna készíteni, ami nem bánta az érzékeny bőrt fürdés közben, mégis feldobja a fürdést. Az ötletet az Alka-Seltzer nevű gyomorsavlekötő tabletta adta. Ez egy klasszikus pezsgőtabletta, aminek az oldódása volt az első fürdőbomba mintája. Az Aqua Sizzler nevű mintadarab maga is tabletta formájú volt, és levendulával lágyította a vizet és és a hangulatot.

A fürdőbomba jó eszköz az illóolaj vízbe keverésére

Az illóolaj alaphangon nem oldódik a vízben. Ha viszont nagy cseppekben megül a víz tetején, töményen kerülhet a bőrre, és irritálhatja azt. Ezért szoktuk alkalmazás előtt mézbe, vagy egy kis tusfürdőbe keverni. Vagy éppen már a gyárban belekeverik a fürdőbomba alapanyagába, és így máris sikerül alaposan elkeverni a vízben az illatanyagot. Bőrápoló olajokat, például kakaóvajat vagy olívaolajat is lehet a fürdőbombához adagolni.

Fürdőbomba a kádban
Pezseg, és közben illatozik

Hangulatod szerint érdemes választani

Mivel az illóolajok képesek befolyásolni a hangulatot, a fürdőbombát az aktuális lelkiállapotod szerint érdemes kiválasztani. A levendulás például segít, hogy könnyebben elaludj, míg egy élénkítő, citrusos fürdőbomba buli előtt a legjobb. Ha bal lábbal keltél, és van időd kényelmesen készülődni, egy langyos reggeli fürdő egész napra feldobhat.

Rengeteg változatban kapható!
Rengeteg változatban kapható!

A fürdőbomba sem tart örökké!

Minél frissebb a fürdőbomba, annál jobban pezseg. Ha már állott egy kicsit, akkor több idő kell az átlagos 5 percél a feloldódásához, és ha nagyon sokáig tárolod, akkor az illatából is sokat veszíthet. Vagyis érdemes minél hamarabb elhasználni.

(Szponzorált tartalom)

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: LUSH

3 Comments

  1. Imádom a fürdőbombákat és a fürdősókat szóval, köszönöm, hogy ezt a posztot megírtad. Ha nem baj, megosztottam (csak a címét, mint kedvenc blogposztom) a blogomon ezt a bejegyzésedet.

    Mégegyszer köszi ^^

  2. Pingback: Májusi kedvencek: minden, ami én vagyok • from Ninaa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .