Mire jó a kollagén ital? Jó néhányat kipróbáltam!

Mire jó a kollagén ital? Jó néhányat kipróbáltam!

(Szponzorált tartalom) Mielőtt rátérnénk a kollagén ital témára, nézzük meg, mi mindenre jó a kollagén! A kollagén a szervezetünkben található rengeteg fehérje körül az egyik. A szervezet teljes fehérje-állományának 25-30 százalékát teszi ki. Úgy kell elképzelni, mint az emberi kötőszövetben levő, apró, vékony, óriási szakítószilárdságú drótköteleket. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy az egyik fő funkciója a kötőszövetek és a bőr feszességének biztosítása. Nemcsak a bőrben található meg, hanem az inakban, a csontokban, az ízületekben, a porcokban, de még a szemgolyóban is. A szervezetünk maga is termel valamennyi kollagént, de 25 éves kor után körülbelül évente 1 százalékkal csökken a mennyisége a testünkben. Az eredmény egy idő után ismert: ráncok, ízületi fájdalom, vékonyodó haj. Természetes eredetű kollagénforrások is léteznek, például a csontleves vagy a kocsonya – ezt a nagy molekulatömegű kollagént, a zselatint azonban nehezebben dolgozza fel a szervezet, mint a hidrolizált kollagént, ami szinte teljes mértékben képes hasznosulni. Ez utóbbi miatt lép be a képbe a kollagén ital, por, kapszula.

Kollagén ital 002

Miből készül a kollagén ital?

A hidrolizált kollagént állati inakból, bőrből – sertésből, marhából – és halpikkelyből állítják elő. Marha- és sertéskollagénből legalább napi 10 grammot kell bevinni ahhoz, hogy hatásos legyen (ez soknak hangzik, de nem túlzás). Halkollagénből már napi 2,5 – 5 gramm is elég lehet.

És hogy milyen hatásra lehet számítani? Egyrészt feszesedik tőle a bőr, simulnak a ráncok, dúsul a haj és keményedik a törékeny köröm. Másrészt viszont akár az alvásra is jó hatással lehet. Persze nem mindegy, hogy egyébként mit eszel, mennyit sportolsz, hogyan élsz – érdemes például a kollagén mellé C-vitamint is fogyasztani, mivel segíti annak hasznosulását.

Ezt olvastad már? Ezért fontos a rost!

Kollagén ital a cukros üdítő helyett

A drogériáktól a webshopokig rengeteg helyen kapható kollagén ital, kapszula, por. Azt, hogy melyik kiszerelés lesz a legjobb neked, az életmódod és az ízlésed dönti el. Az ízesített kollagén ital alapanyagai, az italporok akkor jók, ha napközben alkalmad van őket összemixelni egy jó pohár vízzel, vagy az elkészült italt magaddal viszed a kulacsodban. Jól oldódnak, de azért nem tesz rosszat nekik, ha shakerben is összerázod egy kicsit az egészet.

Amikor arra vállalkoztam, hogy kipróbálok néhány kollagénkészítményt, kicsit tartottam attól, hogy „műízűek” lesznek. Szerencsére egyik esetében sem jött be ez a félelem. Sőt: mivel cukros üdítőt viszonylag keveset iszom, ezek átvették az édes ital szerepét az étrendemben.

Különböző ízek, finom italok

RunCollg Kollagén ital

A GymBeam RunCollg nevű hidrolizált kollagén italporából az eper-kivi ízt kóstoltam. Az ajánlás szerint 20 grammot kell mixelni 2,5-3 dl vízzel, ez 19 g hidrolizált marhakollagén peptidet tartalmaz, C-vitamin kíséretében. Én ezt a mennyiséget általában 2 adagra fogyasztom el, vagyis egyszerre csak 10 g porból készül a kollagén ital, 3-4 dl vízzel. Így viszont szuper finom, epres üdítőt ihatok, mindenféle kólaügyi lelkiismeret-furdalás nélkül.

Ugyanígy kicsit túlhígítva iszom a CollaPink elnevezésű szépségitalt: kb. 4 dl vízbe teszem az egy adagolókanálnyi port. Ez nem egy tiszta kollagén ital, hanem egy komplex készítmény a 6,3 g marhakollagénen kívül van benne hialuronsav, szőlőmag-kivonat, C-vitamin, szelén, cink, valamint A- és többféle B-vitamin is. Az íze mangós-narancsos, megint csak inkább finom üdítő, mintsem kötelező kör.

A Pure Gold Collagen málna ízesítésű italpora 10,9 gramm marhakollagént, cinket és C-vitamint tartalmaz. Málnás limonádé lesz belőle a szokásos, 4 dl vízzel.

Toman Vital kollagén ital

A TomanVital CollagenC+ italporának adagolásával nem kell sokat vacakolni, egyadagos kis tasakokban érkezik. 5 g halkollagén van egy tasakban, amit megint csak kissé túlhígítva, 2,5 dl víz helyett 4 dl vízzel iszom meg. Kisebb adag vízzel nekem kicsit tömény volt a citrom-lime ízesítés, így viszont kifejezetten frissítő, limonádé ízű kollagén ital lesz belőle.

Ezt olvastad már? Tükörtojás extrákkal

Ha nem szereted az italport

MyProtein ízesítetlen kollagén

Aki viszont kifejezetten nem vágyik semmiféle ízesítésre, annak a MyProtein Collagen Protein hidrolizált marhakollagén pora lesz a befutó. Ízesítetlen, adagonként 22 g kollagén fehérjét tartalmazó termékről van szó, így beleteheted a víz helyett tejbe, kávéba, vagy a reggeli zabkásádba is. A szokásos kollagén ital mellett bármilyen élelmiszer mellett működik – hatékony, tápanyagban gazdag és nem utolsó sorban gazdaságos adalékként.

BeastPink Beauty Shots

Ha sokat vagy úton, akkor jó választás lehet A Beast Pink Collagen Beauty Shot kollagén ital. Egyadagos kiszerelés, vagyis csak ki kell bontanod, és leküldened, bárhol, bármikor. Nem csak a kollagénpótlásról gondoskodik, inkább komplex szépségital: a 6,3 g halkollagén mellett hialuronsav, szelén, mangán, C, D3- és B6-vitamin segíti a szépülést. Kicsit édes, de ízletes ital, akár hirtelen édességroham esetére is megteszi, csoki helyett.

BeastPink Marine Beaiuty kapszula

Ugyanennek a cégnek kapszulás kivitelű szépségvitaminja is létezik Marine Beauty néven. Ennek napi 2 kapszulás adagjában 900 mg, azaz 0,9 g tengeri kollagén van, ezt azonban kiegészíti a hialuronsav, a B2-, a C- és az E-vitamin, valamint a cink, a réz és a jód hatása. Minden összetevője a bőr szépítését szolgálja.

Ezt olvastad már? Tavaszi gyümölcsturmix

Beszéljünk a hatásról!

A kollagénről azt mondják, hogy 1-2 hónap folyamatos fogyasztás után lehet igazán megtapasztalni a hatását. Én még csak pár hete fogyasztom ezeket a készítményeket (eddig váltogatva tettem, hogy mindet kipróbálhassam, de mostantól szépen, egymás után fogom őket elfogyasztani). Annyit máris megfigyeltem, hogy a körmöm nem törik annyira, mint korábban, a hajam sem szárad ki, és jobban is alszom. A bőrömön is kezd látszani a hatása, de ott ugye összeadódik a krém és a belső táplálás, nehéz elkülöníteni, hogy melyik melyik. A kicsit kattogó ízületeimet is segít karban tartani, természetesen az edzéssel együtt (meggyőződésem, hogy anélkül semmi sem megy). Mindenesetre egyelőre elégedett vagyok, és várom, mi történik, ha néhány hónapig egyfolytában fogyasztom majd ezeket a készítményeket.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .