Fókuszban a nő, az ész, a szív, meg a lélek, avagy miről szól a Zöldsaláta blog?

Fókuszban a nő, az ész, a szív, meg a lélek, avagy miről szól a Zöldsaláta blog?

Ahogy azt már a blog Facebook-oldalán is írtam, a március a nők hónapja lesz a Zöldsaláta blog berkeiben. Nem mintha ez alapvetően és általában is nem egy női, sőt, negyven-pluszos női életmódblog lenne – de most egy kicsit a szokottnál is jobban ráközelítünk a női lét különféle aspektusaira (márpedig azok vannak neki bőven, mint tudjuk). És ha már itt tartunk, akkor nézzük meg azt is kicsit közelebbről, hogy egészen pontosan miről szól a Zöldsaláta blog, mint olyan. Bevallom, a Bloggerképző zárt csoportjának e havi kihívásából jött az ötlet, de aztán ahogy szoktam, ezt is szépen továbbgondoltam.

Zöldsaláta blog 01
Mindenből egy kicsi, mindenből az, ami neked a legjobb….

Mert persze, hogy a téma nem más, mint a nő. Sőt, a harmincöt-negyven-pluszos nő. És ennek a harmincöt-negyven pluszos nőnek az életminősége, az életmódja, az egészsége, meg úgy általában minden, amitől jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Merthogy az a helyzet, hogy ezen tudatosan dolgozni kell. Nem csak azon, hogy egészségesen táplálkozzunk, meg rendszeresen sportoljunk, hanem azon is, hogy mindeközben lehetőleg jól is érezzük magunkat.

Hogy érzed magad a nagy tudatosságban?

Meggyőződésem ugyanis, hogy ez utóbbiról alaposan leszoktattak bennünket. A mi generációnk még abban nőtt fel, hogy teljesíteni kell, meg meg kell felelni. A szép alak, a smink, meg a ruha is arra szolgál, hogy tetsszünk a pasiknak, hogy áron felül keljünk el a házassági piacon. Közben persze építsünk karriert, de azért ne olyan nagyot, nehogy többet keressünk, mint az a jó ember, aki elvett végre. Meg neveljünk gyereket, de azt is tökéletesen ám, nehogy megszóljon a szomszéd, meg a falu szája.

Zöldsaláta blog - fókuszban a nő
Mindent csak higgadtan, tudatosan – de vajon jól is érzed magad eközben?

Szóval legyünk olyan klassz kis kirakati babák, és ezt persze csináljuk nagyon tudatosan, meg mélyen, meg okosan, meg intellektuálisan. Csupa szellemi magaslaton, és lehetőleg gyakran hivatkozva a régi időkre, amikor ugye még mindenki tudta, mi a becsület, és azt is, hogy hol a helye. Ja, hogy azok az idők már rég elmúltak? Nem baj, annál klasszabbul lehet ostorozni a mai kort, az most úgyis nagyon trendi. (Kiábrándítalak, ha azt mondom, hogy már a régi görögöknél is trendi volt?)

A Zöldsaláta blog simán lázít, ha kell

Na, a Zöldsaláta meg direktben arra megy rá, hogy igenis legyünk egészségesek – de ne a megfelelés kedvéért. Legyünk sportosak, de ne a strandtestért, meg a pasik füttyögéséért, hanem azért, hogy jól essen tükörbe nézni. Fogadjuk el magunkat – de csak épp annyira, hogy ettől még tudjunk fejlődni, és ezt is a magunk örömére tegyük. Öltözködjünk, hogy önazonosak legyünk, és vidámak Erről szól a szín- és stílustanácsadói munkám). Sminkeljünk, mert ez egy remek játék. Neveljük a gyerekünket úgy, hogy ez mindenkinek jó legen, ne csak a megmondós szomszéd néninek (sőt, az ő szempontja a legkevésbé fontos).

Hogy merjünk végre kívül-belül erősek, sőt, kimondom: egészségesen önzőek lenni (ezért tanultam coachingot). Találjuk meg mindehhez az egyszerű, városi rohanásba is beilleszthető módszereket, mert tetszik vagy nem (nekem pl. tetszik), a 21. században élünk. Használjuk hát ki ennek minden előnyét.

Zöldsaláta blog 03
Merjünk egészségesen önzőek lenni, és nőként egymást támogatni, emelni

Ésszel, szívvel, lélekkel = Zöldsaláta blog

És még egy nagyon fontos dolog. Szeretném, ha a Zöldsaláta blog mentes lenne az ideológai elkötelezettségtől, meg a képmutatástól. Vállalom, hogy feministának vallom magam, de ebben sem vagyok radikális. A többiben meg még ennyire sem: mindenevő, toleráns, minden iránt érdeklődő, a világra ablakot nyitó lény vagyok, és szeretném a blogot ilyennek megtartani.

Tudom, hogy nagyon sok kattintást hozna, ha felülnék minden trendi szélsőség és minden aktuális hype vonatára. Ám ez nem következik belőlem, következésképp a blogból sem. Minden érdekel, mindenből szívesen beépítem, ami nekem való, de ezek ellenkezőjét sem vetem el gondolkodás nélkül. Nem hiszem, hogy a világ megmentése egyetlen, éppen favorizált módszeren múlik – és különben is, először mindenki sepregessen a saját portáján, mielőtt a világot kezdené megmenteni. Nem hiszem, hogy bármilyen eredmény eléréséhez gurukat kellene feltétel nélkül, fanatikusan követni. Hiszem viszont, hogy nem árt gondolkodni, a jelenségek mögé nézni, és sok mindent megkérdőjelezni, akkor is, ha ez több melót igényel, mint elhinni, amit egy tekintély mond.

Zöldsaláta - mindenben mindenevő
Mindenben mindenevő vagyok – elméletben és gyakorlatban egyaránt

Amikor pedig egy irányzat képviselői elkezdenek másokat lenézni, és világmegváltó hevületükben „bűnösöknek” kikiáltani, na, akkor ezek az illetők azonnali hatállyal száműzetnek a felségterületemről. Ahogy azok is, akik szerint ami régi, ami „így szoktuk”, ami „hagyomány”, az mindenek felett való, értékes és megkérdőjelezhetetlen, ergo nem is fogadnak el más lehetőséget. Merjük már megkérdőjelezni azt, ami van, és ebből esetleg kihozni egy jobbat! Nem véletlen a blog szlogenje: ésszel, szívvel, lélekkel – és az sem véletlen, hogy a felsorolásban az ész, az a bizonyos józan paraszti áll az első helyen.

Te vagy a mérce

Szóval miről is szól a Zöldsaláta blog? Összefoglalva valóban mindenről, amitől jól érezzük magunkat. Amitől egészségesebbek, erősebbek, jókedvűbbek, zöldebbek leszünk, és mindezt úgy tesszük, ahogy nekünk, a személyiségünknek, az egyediségünknek az a legjobb. Ezekből az élményekből, benyomásokból, tapasztalatokból és ötletekből áll össze mindenkinek a saját kis zöldsalátája, amit jó kedvvel fogyaszthat el. Íme, a salátabár, szedj belőle bátran! De mindig csak annyit, amennyi neked a legjobb.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

5 Comments

  1. Pingback: Inspiráló nők: 3x2 erős csaj a kedvenceim közül - Zöldsaláta

  2. Pingback: Ami biztos nem fog beválni koronavírus ellen - Zöldsaláta

  3. Pingback: Finom, egészséges, fenntartható: a flexitáriánus étrend a megoldás?

  4. Pingback: Természetes szépségápolás: most van idő kísérletezni vele! - Zöldsaláta

  5. Pingback: Tavaszi relax: ránk fér a pihenés - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .