Olajok a bőrre #1: mit tud a kendermag- és a CBD-olaj?

Olajok a bőrre #1: mit tud a kendermag- és a CBD-olaj?

(Szponzorált tartalom) A természetes olajok nagyjából az utóbbi évtizedben futottak be nagy karriert a kozmetikai iparban. Persze összetevőként ott voltak ők a krémekben, de a kimondottan olajos állagú lemosók, szérumok leginkább az utóbbi tíz évben lettek igazán népszerűek. 40 fölött pedig kifejezetten szereti is a bőr ezeket az olajokat, hiszen ilyenkor már nem csak valami light, géles hidratálóra van szükség, Én is 40 után fedeztem fel őket, és meg kell, hogy mondjam, egyre jobban rászokom az ilyen olajos cuccokra. Így aztán az utóbbi hónapokban végig próbálgattam belőlük néhányat, és most egy több részből álló sorozatban meg is írom a tapasztalataimat. Elsőként az utóbbi egy-két évben nagy hype-nak számító kendermag- és CBD-olaj lesz a téma.

CBD-olaj

A CBD-olaj a kender leveleinek, szárának olajban feloldott kivonata. A kendermagolaj, amelyet a növény magjából préselnek, nem tartalmaz CBD-t, azaz a kannabidiol nevű vegyületet. Ez az anyag ugyanis a kendermagban nem fordul elő, csak a levelekben, a virágban található meg komolyabb mennyiségben.

A kendermagolajat eddig is használták a kozmetikai iparban, elsősorban értékes esszenciális zsírsav tartalma miatt. A CBD-olaj viszont az utóbbi években lett őrületesen népszerű, úgy étrendkiegészítőként, mint kozmetikai összetevőként. Étrendkiegészítő formájában gyakorlatilag mindenre ajánlják az immunrendszer erősítésétől a hangulatjavításig, A gyógyszerész szakértők azért némiképp kételkednek abban, hogy egy mindenre IS ható csodaszerrel állnánk szemben, a CBD-olaj hatását illetően ugyanis eddig viszonylag kevés kutatás készült.

CBD-olaj vagy marihuána?

Szóval e téren semmi sem biztos, de az, hogy a kendermagolaj jót tesz a bőrnek, kétségtelen. Tele van esszenciális, elsősorban omega-3 és omega-6 zsírsavakkal. Gamma-linolénsav nevű zsírsava különösen jó hatással van a bőrre, gyulladásgátló hatású. Zsírsavainak aránya is igen egészséges, így képes javítani az extrém száraz, ekcémára hajlamos bőr állapotán is. Az érzékeny és az igénybe vett bőr is szereti, ugyanakkor a zsírosodásra hajlamos bőr pórusait sem tömíti el. Antioxidáns hatású E-vitaminban is nagyon gazdag.

Ezt olvastad már? Törődj magaddal, ez most fontosabb, mint bármikor!

És még valami: bár kenderből van, sem a kendermagolaj, sem a CBD-olaj nem köthető össze a kábító hatású marihuánával (a fotón én is csak viccből tettem mellé az amszterdami „marcsás” bögrét). Hiányzik belőle ugyanis az a THC nevű vegyület, amelyik a marihuána kábító, tudatmódosító hatásáért felel.

The Body Shop CBD-olaj termékcsalád
Olajszérum és géles-krémes maszk a The Body Shop-tól

Kipróbáltam a The Body Shop CBD-olaj termékcsaládját

Két kenderes termékcsaládot is próbáltam: az egyik a The Body Shop legújabb CBD-olaj termékcsaládja, amelyet elsősorban száraz, stresszes bőrre ajánlanak. Van benne egy finom olajszérum, egy hidratáló krém, és egy zselésből krémesre változó állagú, tápláló, nyugtató maszk.

Az illatuk jellegzetes, füstös, kicsit férfias kenderillat – nekem nagyon bejön, szeretek néha elkalandozni a nőcis virágillatoktól kicsit távolabbra is. Az olajszérumot a még nedves bőrre szoktam feltenni, és van, hogy a görgős arcmasszírozóval kicsit rá is dolgozok. Nagyon mélyen puhítja, hidratálja az alapvetően szárazságra hajlamos bőrömet, ugyanakkor pillanatok alatt beszívódik, nem hagy ragacsos, olajos érzést.

The Body Shop CBD-olaj hidratáló krém
CBD-olajos nappali krém a The Body Shop-tól – néha erre is rádolgozom kicsit az arcmasszírozóval

A hivatalos ajánlás szerint stresszes bőrre való – olyanra, amelynek a dehidrációja már kellemetlenséget okoz, és amely villámgyorsan elveszti a ragyogását. Ebben a nem kifejezetten stresszmentes időszakban szerintem ez egyre többünkre jellemző. Ugyancsak stresszes bőrre való a sorozat másik tagja, a CBD-olaj hidratáló krém. Ezt elsősorban nappalra szoktam feltenni, mivel olajtartalma dacára könnyű állagú, hamar beszívódik, viszont tartósan hidratál.

Ezt olvastad már? Ezek voltak a tavalyi téli szezon kedvencei nálam

Hetente egyszer pedig mindezt kiegészítem a szintén CBD-olaj tartalmú balzsamos nyugtató, hidratáló, tisztító maszkkal. Pár perc alatt szó szerint „telíti” a bőrömet, egy nem annyira bőrbarát (légszennyezés, stressz, kevés szabad levegő, soroljam?) hét után gyorsan rendbe hoz.

Yamuna kendermagolajos krém
A Yamuna kendermagolajos éjszakai krémje

Éjszakára: kendermagolajos krém a Yamuna-tól

Emellé a hármas mellé szoktam éjszakai krémként feltenni a Yamuna Hemp arckrémet. Ez egy kicsit tartalmasabb, nehezebb állagú, mint a nappali krém, de csak annyival, amennyi épp ideálissá teszi éjszakára. Télen amúgy is érdemes kicsit gazdagabb krémet használni, mint nyáron. Ez a krém nem CBD-t, hanem kendermagolajat tartalmaz, és a kendermagolaj mellett babassu-olaj, hialuronsav és shea vaj is van benne, szóval tényleg minden, ami kell. Az illata kicsit gyümölcsösebb, de itt is jelen van a füstös, földes kenderillat. Abszolút kompletté varázsolja az esti bőrápolási rutint.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com, Judit

5 Comments

  1. Pingback: Olajok a bőrre #2: az univerzális tehetségű jojobaolaj - Zöldsaláta

  2. Pingback: Olajok a bőrre #3: Marokkó ránctalanító aranya, az argánolaj - Zöldsaláta

  3. Pingback: The Body Shop karácsonyi kollekció: extra karácsony, extra kényeztetés

  4. Pingback: Hatékony és természetes: kipróbáltam a Ringana kozmetikumokat

  5. Pingback: Mi az a hialuronsav és miért kell a bőrnek? - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .