Olajok a bőrre #2: az univerzális tehetségű jojobaolaj

Olajok a bőrre #2: az univerzális tehetségű jojobaolaj

A jojoba, más néven Simmondsia Chinensis valójában egy sivatagi bokor Arizona, Mexikó és Kalifornia száraz részein. Ennek magvaiból készül a jojobaolaj, amely az egyik legsokoldalúbb kozmetikai alapanyag.
A jojobaolaj tulajdonképpen nem más, mint egy szobahőmérsékleten folyékony viasz, amelyet a bőrre és a hajra alkalmazott kozmetikumokban, sőt, masszázsolajként is használnak. Mivel nagyon hasonlít a szerkezete az emberi bőr által termelt faggyúhoz, így száraz és zsíros bőr ápolására egyaránt bevethető.

Jojobaolaj 01

A minden bőrtípusra jó jojobaolaj

De hogy lehetséges ez? Úgy, hogy a jojobaolaj képes kiegyensúlyozni a bőr faggyútermelését. Ahol kevés van, oda bepótol egy kicsit, ahol pedig túl sok, ott a faggyútermelés csökkentésére serkenti a bőrt. A jojobaolaj épp ezért lehet a része azoknak a kozmetikumoknak, amelyeket bármilyen bőrtípusra használhatunk.

Ezt olvastad már? Mit tud a CBD-olaj?

A természetes növényi olajok jó részét kedveli a bőrünk. A jojobolaj különösen jeleskedik a ráncok megelőzésében, de egyes források szerint a kollagéntermelést is serkenti. Az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit is mérsékelheti, és fertőtlenítő, gyulladásgátló hatásánál fogva az irritált, pattanásos bőrt is megnyugtatja. Mivel viszonylag jól tolerálható, irritációt ritkán okozó olajról van szó, a bababőr ápolására is gyakran használják.

A száraz, sprőd, károsodott hajat is ápolja, és a zsíros arcbőrhöz hasonlóan a zsíros fejbőr faggyútermelését is képes visszafogni, sőt, állítólag a hajhullást is fékezi. A köröm és a körömágy is szereti.

Ezt olvastad már? Illatfelhő a hűvös napokra – kipróbáltam a LUSH Halloween kollekcióját

Kétfázisú elixír a NIVEA-tól

Jojobaolaj 02

Az egyik jojobaolaj tartalmú kozmetikum, amit kipróbáltam, a NIVEA Cellular filler kétfázisú olaj-elixírje. Persze ebben az olajos szérumban többféle olaj és más hatóanyag is van, hogy tutira feltöltse az érettség felé haladó bőrt. Nedves bőrre szoktam feltenni és bemasszírozni (ez egyébként minden olajos kozmetikumnál erősen ajánlott), miután gondosan összeráztam az üvegben rejlő két fázist. Testes, olajos állagú cucc, mégis meglepően hamar beszívódik. Pár percig még ad egy „szárazolajos” érzetet a bőrön, de aztán csak a puhaság marad a nyomában. Az illata kellemes, virágos, nőies. Az éjszakai krém alá szoktam használni, hogy felturbózza annak hatását. Ezt meg is teszi, reggelre általában szépen hidratálja és telíti a bőrömet.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

One comment

  1. Pingback: Olajok a bőrre #3: Marokkó ránctalanító aranya, az argánolaj - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .