A fényvédelem most fontosabb, mint valaha!

A fényvédelem most fontosabb, mint valaha!

A legutóbbi bejegyzésben már pedzegettem a nyári fényvédelem témáját. Ám nem árt erről bővebben is beszélni. Mert most, hogy tavasszal a legtöbben alig-alig jártunk ki, még nagyobb szükség van a fényvédő krémekre, mint máskor.

Fényvédelem 01

Oké, mondhatnánk, de a D-vitaminra is nagyobb szükségünk van. Hiszen egyes kutatások szerint a megfelelő D-vitamin szint még a koronavírus elleni harcban is segít. Ez viszont nem azt jelenti, hogy D-vitamin pótlás címén fényes délben ki kell vetni magunkat a napra. Több orvostól is hallottam, hogy a D-vitamin ellátottsághoz a legjobb, ha kora reggel, vagy késő délután, szórt fényben sétálunk egy jó fél órát. Mindezt úgy, hogy az arcunk és a karjaink szabadon vannak, vagyis mondjuk ujjatlan pólót, és pluszban esetleg rövidnadrágot viselünk. Az összes többi esetben szükség van a fényvédő krémre.

Ezt olvastad már? Bőrfeszesítés, barnaság és egyéb nyári praktikák

Az arcnak is kell a fényvédelem

Fényvédelem a városban

A legtöbben akkor szoktuk skippelni a fényvédő használatát, amikor a városban rohangálunk. Oké, hogy ez most kevesebb, mint máskor, de az is igaz, hogy mivel tavasszal alig-alig érte a fény az arcunkat, most nem volt ideje a bőrünknek fokozatosan hozzászokni a napsugárzáshoz. Az is oké, hogy a nappali krémekben, alapozókban van fényvédelem, de ha biztosra akarsz menni, akkor kell a plusz, rendes fényvédő krém.
Már csak azért is, mert az arcunk akkor is ki van téve a napsugárzásnak, amikor a testünk többi részét ruha fedi (elvégre maszkot is leginkább zárt térben hordunk, nem?). Az arcbőr felső rétege, az epidermisz ráadásul sokkal vékonyabb és érzékenyebb, mint a testünk többi részén. Vagyis ráncosodik, pigmentfoltosodik, pattanásos lesz.

Ezt olvastad már? Terasz ötletek, avagy a helyiség, amelyik most lett igazán fontos

Miért nem jó a sima fényvédő krém?

NIVES Sun Q10 Anti-Age

Épp ezért nem a legjobb, ha egyszerűen rákened az arcodra is a sima fényvédő krémet, ahogy egyébként a kutatások szerint a fogyasztók 62 százaléka teszi. A legjobb, ha kifejezetten az arcbőrre ajánlott fényvédő krémet használsz. Ez egyesíti a fényvédelem és a hidratáló krém hatását, valamint sminkalapként is beválik. A NIVEA SUN Q10 Anti-Age & Anti-Pigments FF50 napozó arckrém nem csak az UVA és UVB-sugárzás ellen nyújt védelmet, hanem az úgynevezett HEV fény (High Energy Visible Light) ellen is. Ez az úgynevezett kék fény, amely a telefonod és a képernyőd kijelzőjéről is sugárzik, szintén szerepet játszik a bőr öregedésében. Azt például tudtad, hogy egy hétnyi kék fény sugárzása ugyanannyira árt a bőrnek, mint ha egy percet eltöltenél a napsütésben egy európai nagyvárosban: Gondolj bele, egy év 52 hét – az már majdnem egy óra napsütés átszámítva.

Ezt olvastad már? Mit sportolj nyaralás közben?

Akármit csinálsz, a nap, az bizony süt, vagyis a fényvédelem nem kihagyható

Fényvédelem a hegyekben is kell

A napsütés nem nézi, hogy épp úszol, várost nézel, vagy tollasozol a kertben, az csak süt – a bőröd pedig barnul, vagy rosszabb esetben leég. A hegyekben is süt, sőt! A nagyobb tengerszint feletti magasságban még erősebb a napsugárzás, amely a füledet, a tarkódat, a nyakadat is éri. Ugyanez a helyzet a vízparton, ahol a napsugarak visszaverődnek a víz felszínéről, vagyis a fényvédelem nem maradhat el, akármit is csinálsz a szabadban.

NIVEA SUN Protect & Dry Touch

És miről ismerszik meg a jó naptej? Egyrészt arról, hogy az UVA- és UVB-sugárzás ellen is védelmet nyújt, és lehetőleg a vízben sem ázik le. Az is jól jön, ha képes intenzíven hidratálni, hiszen a napsugárzás komolyan szárítja a bőrt. És az is hasznos, ha a fényvédő úgy puhítja a bőrt, hogy közben nem zsíros és nem ragad. Volt már olyan, hogy a tengerpart össze homokja rátapadt a naptejjel bekent bőrödre? Na ez az, ami bosszantó. Nekem épp ezért tetszik a NIVEA SUN Protect & Dry Touch termékcsaládja. Teszteltem, tényleg hamar felszívódik, és valóban nem ragad.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

2 Comments

  1. Pingback: 3 dolog, amit a koronavírus után is megtartok - Zöldsaláta

  2. Pingback: Túlélőszett a fesztivál hosszú éjszakáira - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .