RoBirtok, ahol a városi gyerekek is természetközelbe kerülhetnek

RoBirtok, ahol a városi gyerekek is természetközelbe kerülhetnek

(Szponzorált tartalom) A városi állattartás ellentmondásos téma. Mi például alapvetően állatbarát család vagyunk, még sincs állatunk. A jelenlegi lakásunkban ugyanis felelősséggel gondolkodva legfeljebb a falra rajzolva férne el bármilyen állat. Ugyanakkor nagyon szeretném, ha a gyerekeim nem nőnének bele abba a sztereotípiába, hogy „állat lakásba nem való”. Azt szeretném, ha azt látnák, hogy sok mindent lehet, de ésszel, figyelembe véve, hogyan jó mindenkinek: embernek, állatnak egyaránt. Úgyhogy, amíg nem érettek a feltételek a felelős, korrekt állattartásra, addig látogatóba megyünk az állatokhoz. Erre pedig remek lehetőséget kínál a Budapesttől alig 30 perc autózásra, Kosdon található RoBirtok, ahol nemrég vendégeskedtünk.

RoBirtok családi kép

Ezt olvastad már? Nyaralás közben is sportolhatsz, méghozzá úgy, hogy fel sem tűnik az erőfeszítés

Egy lóval kezdődött…

A Vác közelében, a Naszály oldalában fekvő RoBirtok igazi, szívvel-lélekkel kialakított családi vállalkozás. Ezért is kell látogatás előtt helyet foglalni, hiszen egyszerre legfeljebb 100 embert tudnak fogadni és körbevezetni. A tulajdonos családfő, Gyetvai Róbert nevéből származik a birtok neve, de a működtetésében nemcsak ő, hanem az egész család részt vesz. – Tulajdonképpen Rebeka lányunk első lovával kezdődött minden – mesél a birtok történetéről Gyetvainé Zováth Anikó. A pacit először bértartásban tartotta a család, majd a kosdi házuk istállójába került, és egyszer csak azon vették észre magukat, hogy Rebeka és Róbert állatszeretetének köszönhetően egyre bővül az állatállomány. Az állatoknak pedig helyre volt szükségük, így kezdtek el területet vásárolni a Naszály oldalában.

RoBirtok - Gyetvainé Zováth Anikó, a házigazda
Gyetvainé Zováth Anikóval, a RoBirtok egyik házigazdájával

Idén pedig a nagyközönség számára is látogathatóvá vált a RoBirtok. Itt a hagyományos falusi állatok – tehén, ló, birka, szarvasmarha, sertés, nyuszi – mellett olyan különleges állatokkal is testközelből barátkozhatnak a gyerekek, mint az alpaka, a kenguru, vagy az ormányos medve. Ez utóbbiról én például korábban úgy tudtam, hogy nagyjából szelídíthetetlen. Mindez azonban itt, a RoBirtok területén nem érvényes. A családi körben nálunk régóta csak „heftimacinak” becézett állatkák kézből ették a finom falatokat, elsősorban Rebeka szeretetének, nevelésének köszönhetően.

RoBirtok: a hely, ahol az egész család otthon érzi magát

A RoBirtok különlegessége épp ebben rejlik: családbarát és családias. Azt mondják, a gyerekek ösztönösen tudják, hol érezhetik otthon magukat. Nos, az én gyerekeim öt perc alatt teljesen lelazultak ebben a kedves, barátságos közegben, érzésem szerint néha kicsit túlzásba is vitték a lazaságot. A légkör valóban bizalomkeltő: a 18 éves Rebeka, aki egyébként állatorvosnak készül, nagyon komoly feladatokat vállal a RoBirtok életében. Kalauzolja a látogatókat, koordinálja a látványetetéseket, a simogatásokat, és ügyel rá hogy az állatok tényleg csak olyan falatokat kapjanak, amelyek jót tesznek nekik. (Az állatbarát falatkákat a RoBirtok pénztáránál lehet beszerezni, ahogyan a készpénz helyettesítésére szolgáló tallérokat is.)

RoBirtok - nyuszisimogatás
Nagy, puha nyuszikat simogattunk (a nyúlmániás anyuka nagy örömére)

A gyerekek pedig megismerkedhetnek a tehénfejéssel, és meg is kóstolhatják a frissen fej tejet. Megsimogathatják a nyuszikat (nálunk ez anyukás program is volt, a családban én vagyok az első számú nyúlmániás.), a bárányokat, a tehenet. Megsétáltathatják Sérót, a barátságos alpakát, és a vele egy kifutóban lakó Barkát, a szelíd, fiatal dámszarvast. Mi Gézával, a felnőtt dámszarvassal is barátságot kötöttünk, megetettük a malacokat, és megcsodáltuk a nemrég született kisbocit, valamint a kengurukat is, sőt, a fiúk a lovaglást is kipróbálták (elmondhatom: nagy sikere volt náluk az új sportnak).

RoBirtok - Séró, az alpaka
Séró. a nagyon jófej alpaka

Ezt olvastad már? Így nyaraltunk Siklóson, a Hotel Castello-ban

Programok kicsiknek és nagyoknak

Persze az emberek sem maradnak a RoBirtokon finom falatok nélkül. A teraszon mindig készül valami házias, a birtok profiljához illő finomság: hurka, kolbász, kemencés lepény, malacsült. De van itt muffin, helyben termett gyümölcs, vagy épp házi szörp és lekvár is. Evés közben pedig Bagira, a barátságos, nagy termetű kutyus vigyáz a látogatókra. Ő az a barátságos óriás, aki még azokat is megszelídíti, akik alapjáraton tartanak a kutyáktól. Aki pedig barátságosan közeledik felé, azzal valóságos bújós cicaként viselkedik (és most nagyon remélem, hogy ez a megjelölés nem sértés egy vérbeli kutya számára).

RoBirtok - Bagira
Bagira kutya mellénk szegődött őrizni-védeni

A gyerekeket az állatos programokon kívül kézműves programok várják, és a RoBirtok szülinapi zsúrok színhelye is lehet. A felnőtteknek sajtkészítő és gyógynövényismereti workshopokat rendeznek, sőt, csapatépítő tréningekre is kiválóan alkalmas a hely. Aki pedig több napig is szívesen élvezné a csodás kilátást és a békét, az szállást foglalhat a RoBirtok hamarosan nyíló vendégházában. Ennek különlegessége, hogy a ház üvegpadlóján keresztül akár napi 24 órában is megfigyelhetjük a jelképesen örökbefogadott állatot, amely erre az időre a ház alatt elhelyezkedő kifutóban kap helyet. A teraszról pedig olyan fantasztikus kilátás fogadja az idelátogatót, amely azonnal kisimítja a stressztől borzolt idegeket. Az itteni kávézást, teázást, esetleg esti fröccsözést legszívesebben minden rohanó városinak (amilyen én is vagyok) receptre írnám fel.

RoBirtok - ilyen a kilátás
Ezt a kilátást receptre írném fel mindenkinek

További információ, bejelentkezés: http://robirtok.hu

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes inspirációért, sneak peekekért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

One comment

  1. Pingback: A legjobb gyermeknapi ajándékok a szokásos tömegrendezvények helyett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .