Előzd meg az ételmérgezést!

Előzd meg az ételmérgezést!

Az olaszországi nyaralás azért jó (azon kívül, hogy Trieszt, ahol voltunk, egyébként is nagy kedvenc), mert ilyenkor feltankolok a helyi fitnesz-wellness lapokból. A régóta kedvelt Starbenén kívül most is megvettem vagy hármat, most olvasgatom őket. A Starbenében viszont máris találtam egy olyan cikket, amit szerintem hasznos megosztani, még akkor is, ha átmenetileg épp hidegfront van. Az ételmérgezéses esetek megelőzése ugyanis, bár tényleg főként a nyári melegben jön elő a téma, nem kizárólag nyári ügy. Szóval lássunk pár tippet az olaszoktól arról, hogyan is kéne az ilyen kellemetlenségeket kivédeni (zárójelben, dőlt betűkkel a saját megjegyzéseim, tapasztalataim):

Image courtesy of [Vichaya Kiatying-Angsulee] / FreeDigitalPhotos.net

1. Főzd vagy süsd meg alaposan az ételeket, méghozzá úgy, hogy a belső részei is legalább 70 fokra felmelegedjenek, és egy ideig így is maradjanak. (Ezt konyhai hőmérővel is ellenőrizheted, ha nagyon precíz vagy, de a forró sütőben, vagy a bugyogva forró leves láttán nagyjából biztos lehetsz benne, hogy oké a helyzet. A félig nyers husi viszont veszélyes, akkor is, ha sokan így szeretik a steaket.)

2. Főzés után minél hamarabb edd meg az ételt. (Vagyis felejtős a sokszori melegítés után, harmadnap is megevett hadseregnyi adag bográcsos kaja. Nem is baj, jobb a friss és változatos étrend, mint három napig ugyanazt enni.)

3. A maradék kerüljön be minél hamarabb a hűtőbe. (Oké, ne forrón, de amikor langyosra hűlt, már mehet is befelé.) Ha lehet, fagyaszd le, így viszonylag sokáig eltarthatod.

4. Gyorsan, magas hőmérsékleten melegítsd meg a kaját, ha mégis maradt előző napról. A korábban főzött ételek melegítésénél a hő a baktériumok jó részét elpusztítja.

5. Kerüld a nyers és főtt ételek közvetlen találkozását. (Ez különösen a húsokra igaz, a zöldségeknél pedig a mosásra ügyelj.)

6. Moss alaposan kezet, mielőtt ételhez nyúlnál, és ne felejtsd el, hogy a mikroorganizmusok előszeretettel bújnak el a köröm alatt.

7. Legyenek tiszták a konyhai eszközök, edények és felületek, mert a kórokozók szeretik a piszkos helyeket.

Ha tetszett, a bejegyzés, szavazz a Zöldsalátára a GoldenBlogon! Kattints a képen a Szavazz gombra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .