Rád tört az őszi rosszkedv? Ezeket a kajákat kerüld!

Rád tört az őszi rosszkedv? Ezeket a kajákat kerüld!

Rajtam egyelőre még nem az őszi rosszkedv tört ki, csak kissé elsodort a szeptemberi óvoda- és iskolakezdés, az ezzel járó első taknyok, valamint a rendrakás és hasonló háztartási robotok, ezért volt csend az utóbbi hetekben a blogon. De ennek ezennel vége, jönnek az új, őszi bejegyzések csőstül 🙂

Először is mindjárt arról, hogy ez a hirtelen évszakváltás sokakat eléggé lelomboz. Itt volt ugye a nyár,a  meleg, a szabi, a fesztiválszezon, vagy legalábbis mindenféle szabadtéri cselekvések szezonja. Erre hirtelen beüt az iskola, a munka, és még az idő sem túl barátságos. Remélem, hogy ez azért nem ok nálad egy jófajta depire, de ha mégsem érzed magad a csúcson, akkor van egy-két dolog, ami feldobhat.

Mi segíthet, ha lelomboz az évszakváltás?

Egyelőre maradjunk csak a hagyományosaknál. Itt vannak például az ősszel járó összes gyümölcsök, szőlő, szilva, alma, körte, ésatöbbi, ésatöbbi. Aztán lehet jókat futni, csak egy kicsit jobban fel kell öltözni hozzá. Cserébe viszont nem fő fel a fejed az ötszázadik méter után. Az edzőtermekben is beindul az élet, szóval ideje újra bérletet váltani, és ha már ott vagy, a szaunában is kiválóan fel lehet melegedni.

Otthon pedig jöhet a tea (én például nagy teasznob vagyok, kifejezetten rosszul érzem magam, ha nincs legalább 5-6 féle szálas tea itthon). Vagy a forró csoki (megint csak magammal példálózom, nálam a szezonváltás legbiztosabb jele, ha áttérek a jeges kávéról a forró csokira). A kuckózás, a jó könyvek, meg a még jobb filmek, a társasozások, satöbbi. De ha egy kicsit felöltöztök, kirándulni is lehet a családdal, a városban pedig annyi a program mostanában, hogy ha akarnám, óráról órára be tudnám táblázni a hétvégéinket.

Van viszont pár dolog, amivel nem érdemes vigasztalni magad, pedig tudom, hogy jó lenne. Íme háromféle comfort food, ami érdemes inkább jó messzire elkerülni, hogy ne legyen még rosszabb a kedved, mint volt.

Őszi rosszkedv 01
Image courtesy of [Michal Marcol] / FreeDigitalPhotos.net

1. Gyorskaják, és transzzsírokban bővelkedő ételek: a rosszkedv is rosszabb lesz tőlük

Újabb és újabb tanulmányok mutatják ki, hogy a gyorsételek és a transzzsírokban bővelkedő ételek (pl. a bő zsiradékban sült dolgok, egyes hidrogénezett növényi olajokkal készült pékáruk és hasonlók – a különféle élelmiszerek transzzsírsav-tartalmáról ebből a táblázatból tájékozódhatsz) számos egyéb káros hatásuk mellett a depresszió tüneteit is súlyosbítják. Bár ezek a zsírsavak elsősorban a szív és az érrendszer egészségét veszélyeztetik, még az agy normális elektromos tevékenységét is rontják, vagyis nem csoda, ha a kedved is vacak lesz a fogyasztásuk után.

2. Sok fruktózszirupot tartalmazó ételek: a cukor nem segít!

Ez a cukorféleség rontja a szénhidrát-anyagcsere hatékonyságát. Ez pedig a különféle vizsgálatok szerint, különösen a nőknél ront a depi-helyzeten. A szervezetben ugyanis ilyenkor csökken a triptofán nevű aminosav szintje. Ez az aminosav többek közt a szerotoninszint megfelelően tartásában játszik szerepet. Így aztán nem csoda, ha hiányában felborul az alvási ciklus és zuhanórepülésbe kerül a hangulatunk. És hogy miben van sok fruktózszirup? Többek közt a kekszféleségekben, a különféle édességekben és a szénsavas üdítőkben.

3. Alkohol: rövid távon lazít, hosszabb távon viszont mélyül tőle a rosszkedv

Bár rövid távon oldja a feszültséget és a gátlásokat, az alkohol valójában meglehetősen depresszív cucc. Szóval csak óvatosan vele, nehogy rosszabb helyzetbe kerülj, mint amilyenből menekülni akartál vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .