Ha jól emlékszem, a Szigeten nyomták a kezembe azt a kis kártyát, amelyen a tudatos vásárló 12 pontja áll. Eleget dolgoztam a fogyasztóvédelmi sajtóban ahhoz, hogy tudjam, milyen elszántan próbálnak rávenni minket a kereskedők, hogy minél többet költsünk, akár haszontalan dolgokra is. Ez pedig nemcsak a pénzt húzza ki a zsebünkből: a szükségtelen kacatok rengeteg helyet foglalnak, a sok szemét, amit kidobunk pedig a környezetet károsítja. Ugyanakkor kevés olyan emberrel találkoztam, akinek ne okozna örömet a vásárlás (naná, hogy én sem vagyok szent ez ügyben). A megoldás az lenne, hogy tudatosan költünk. Ez mindenkinek nyereség: spórolunk, több helyünk marad a lakásban, és a környezetet is kevésbé károsítjuk. Szóval azt hiszem, érdemes ezt a 12 pontot megjegyezni, és időnként újra és újra felidézni. Persze ne ijedj meg tőlük, tökéletesek nem lehetünk. Ha viszont néhányat beépítesz közülük az életedbe, és általában is törekszel a tudatos választásra, az már nagyon sokat jelent…

A tudatos vásárló 12 pontja (Forrás: http://www.tudatosvasarlo.hu/)

1. A pénzeddel szavazol! A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.

2. A szemét a legdrágább! A szemét értelmetlen pénzkidobás Neked és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel.

3. Cetli. Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz ‘polctrükkökre’.

4. Helyben. A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon, vagy helyi boltban. Kutasd fel a jó helyeket.

5. Mennyi műanyagot viszel haza? Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol. Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat. Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást.

6. Keresd az eredetit! Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, gyárilag előállított ételeket.

7. Olvasd el a címkéket! Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel, se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélkülit is kaphatsz.

8. Erőszakmentes szépség. Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, illetve nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat.

9. Tartós használat. Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár.

10. Frisset. Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett.

11. Helyi termékeket vegyél! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat. Így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez.

12. Nem mindegy! Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg a barátaiddal is!
error

One Comment

  1. Pingback: Így legyél tudatos vásárló: 5+1 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt elindulnál

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..