A tudatos vásárló 12 pontja: egyszerű alapelvek a jó döntésekhez

A tudatos vásárló 12 pontja: egyszerű alapelvek a jó döntésekhez

Ha jól emlékszem, a Szigeten nyomták a kezembe azt a kis kártyát, amelyen a tudatos vásárló 12 pontja áll. Eleget dolgoztam a fogyasztóvédelmi sajtóban ahhoz, hogy tudjam, milyen elszántan próbálnak rávenni minket a kereskedők, hogy minél többet költsünk, akár haszontalan dolgokra is. Ez pedig nemcsak a pénzt húzza ki a zsebünkből: a szükségtelen kacatok rengeteg helyet foglalnak, a sok szemét, amit kidobunk pedig a környezetet károsítja.

A tudatos vásárló 12 pontja az észszerűségre figyelmeztetUgyanakkor kevés olyan emberrel találkoztam, akinek ne okozna örömet a vásárlás (naná, hogy én sem vagyok szent ez ügyben). A megoldás az lenne, hogy tudatosan költünk. Ez mindenkinek nyereség: spórolunk, több helyünk marad a lakásban, és a környezetet is kevésbé károsítjuk. Szóval azt hiszem, érdemes ezt a 12 pontot megjegyezni, és időnként újra és újra felidézni. Persze ne ijedj meg tőlük, tökéletesek nem lehetünk. Ha viszont néhányat beépítesz közülük az életedbe, és általában is törekszel a tudatos választásra, az már nagyon sokat jelent…

Így vásárolj okosan: a tudatos vásárló 12 pontja

(Forrás: http://www.tudatosvasarlo.hu/)

1. A pénzeddel szavazol!

A vásárlás a Te döntésed.  Az viszont mindig legyen a fejedben, hogy ez a pénz, vagy legalábbis egy jó része eljut valahol egy céghez, egy termelőhöz, egy kereskedőhöz. Mit szeretnél, kihez jusson? Annak a termékét vedd, akinek az üzletpolitikáját támogatni tudod.

2. A szemét a legdrágább!

A szemét annyit jelent, hogy kidobtál egy rakás pénzt. Ha csak a csomagolást dobod ki, akkor meg ugyan hasznos árut vettél, de egy csomó mindennel terhelted a környezete. És hát, egyre inkább rá kell jönnünk, nincs olyan, hogy “ki”…

3. Cetli

Ha listával mész vásárolni, kevesebb az esély az impulzusszerű elcsábulásra. Nem mondom, hogy sosem történhet ilyen, de ha tudod, mit akarsz venni, netán azt is, hogy mennyi a keret, akkor mindjárt észszerűsödik a folyamat.

A tudatos vásárló 12 pontja a helyben vásárlásra buzdít

4. Helyben

Ha lehet, minél kevesebbet utazz a vásárlásért. Neked időspórolás, a kocsidnak kevesebb benzin, a környezetnek meg kevesebb benzingőz.

5. Mennyi műanyagot viszel haza?

A vászonszatyor már lassan alap kell, hogy legyen. De a csomagolt áruból is válaszd azt, amelyiket a lehető legkevesebb műanyagba csomagolták be.

6. Keresd az eredetit!

A legtermészetesebb élelmiszereken, nincs címke – egy alma összetevőit nehéz lenne címkésíteni. De minden másban is jobban jársz a természetes alapanyagokkal, mint a gagyi utánzatokkal.

7. Olvasd el a címkéket!

Nem kell extrém mértékben irtózni az E-től (a C-vitaminnak is van E-száma, tudtad?), de amennyire csak lehet, legyen kevesebb vegyszer abban, amit megveszel.

A tudatos vásárló 12 pontja az állatkísérletmentes szépítőszereket preferálja

8. Erőszakmentes szépség

Szerencsére a legtöbb cég leáll az állatkísérletekről, és lassan tilos is lesz a dolog. De azért ma még nem árt figyelni…

9. Tartós használat

Az egyszer használatos dolgok szemetet termelnek (lásd a 2. pontot). A minőségi, sokáig használható dolgoknak viszont sokáig örülni tudsz.

10. Frisset

Ami friss, most terem, és nem utazott sokat, az sokkal jobb, mint amit sok ezer kilométerről hoznak, mesterségesen érlelnek, és vegyszerekkel kezelnek, hogy ne rohadjon meg az úton.

11. Helyi termékeket vegyél!

A messziről szállított áru nagyon megterheli a környezetet. Jobb, ha helyi termelőket támogatsz a pénzeddel (lásd az első pontot), vagy legalább a közelben vásárolsz.

12. Nem mindegy!

Nem kell tökéletesnek és aszkétának, és 100 százalékig ökobionatúrnak lenni, de a jobb megoldásokat mindig meg lehet találni, így érdemes egy kicsit kutakodni, mielőtt megvennéd az első dolgot, ami szembe jön.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes inspirációért, sneak peekekért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

 

Fotók: Pixabay.com

One comment

  1. Pingback: Így legyél tudatos vásárló: 5+1 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt elindulnál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .