Stílus ésszerűen (#1): Kerüld el a leárazás csapdáit!

Stílus ésszerűen (#1): Kerüld el a leárazás csapdáit!

A hét végén itt vannak a Glamour-napok – szerintem sokan vagyunk úgy vele, hogy bármennyire is ésszel szoktunk vásárolni a hétköznapokon, ilyenkor egy kicsit megrészegülünk, aztán a nagy spórolni vágyásból az lesz, hogy a végére jóval többet költünk, mint kellene, ráadásul ennek a felét feleslegesen. Vajon hogyan érdemes kihozni a legtöbbet a leárazásokból, ha öltözködésről van szó? Adok pár tippet ahhoz, hogy a kuponos és más, szezon végi akciók valóban a jó ár-érték arányról szóljanak, és tényleg elégedett legyél azzal, amit hazaviszel.

Kép innen

 · Kezdd a szekrényeddel: még a héten túrd fel a szekrényt, rendezd át, nézd meg, mid van. A nagyon gáz dolgokat nyugodtan selejtezd ki, ami kopottas, kinyúlt, végletesen divatjamúlt, az menjen, egyrészt mert nem járunk rongyban, másrészt pedig hadd legyen helye az újnak. Fedezd fel a rejtett kincseket – jelentkezzen, aki még soha nem bukkant rá a szekrény mélyén egy elfeledettnek hitt, tökéletesen hordható, később kedvenccé váló ruhadarabra!

· A szekrény átnézése után mérd fel, hogy milyen alapdarabokra van szükséged (blézer, farmer, elegáns nadrág, szoknya, ing, póló, fehérnemű, stb.), és mi az, amit az idei trendből nagyon szeretnél megvenni. Készíts bevásárlólistát, és igyekezz ettől csak nagyon indokolt esetben (szuper jutányos ajánlat, szerelem első látásra, mintha rád öntötték volna) eltérni.

· Légy tisztában a színeiddel! Legalább annyit nézz meg, hogy a meleg vagy a hideg színek állnak jól: ha a csuklódon az ér zöldes színben üt át a bőrödön, akkor minden valószínűség szerint a meleg színtípusba tartozol, ha lilásan, akkor a hidegbe. A meleg színűeknek értelemszerűen a meleg árnyalatok, a hidegeknek a hideg színek a legjobbak. Persze ezzel még nem küszöbölted ki teljesen, csak valamivel csökkentetted a mellényúlás esélyét, de mégis kisebb az esély rá, hogy teljesen színidegen cuccra csapj le. A legjobb megoldás egyszer beruházni egy személyes színtanácsadásra, hogy teljesen tisztába jöjj a színeiddel, és így a továbbiakban a minimumra csökkenjen a tévedés esélye.

· Légy kritikus az alakoddal! Ha széles a csípőd, azzal nincs semmi baj, fogadd el nyugodtan, csak ne akard egy számmal kisebb skinnybe gyömöszölni. Mélyedj el benne, hogy a te alakodhoz milyen szabásvonalak állnak a legjobban (megint csak hangsúlyoznám, hogy a személyes tanácsadás e téren is hamar megtérülő befektetés).

· Olyan cuccokat vegyél, amelyek rád illenek, itt és most, a mostani alakoddal és súlyoddal. A „majd belefogyok” nem jó megfejtés.

· A szezon végén nagyon jó áron foghatsz ki egyébként drága alapdarabokat. Kabátot, bőrcsizmát nyugodtan vehetsz tél végén, szandált, minőségi pólókat pedig ősszel, különösen, ha klasszikus fazonokról van szó – simán felveheted majd őket a következő szezonban. Az alkalmi ruhákkal ugyanez a helyzet. Nem kell megvárnod, amíg pánikban kapkodsz fűhöz-fához, hogy mit is vegyél fel a barátnőd esküvőjére. Ha találsz egy jó darabot viszonylag épeszű áron, nyugodtan vedd meg, hogy amikor elérkezik az alkalom, ne kelljen boltról boltra rohangálnod. Persze túlzásokba sem kell esni, viszonylag ritka az az ember, akinek szüksége van egy fél szekrény nagyestélyire.

· Figyelj oda az anyagokra: a természetes anyagok mindig jobb minőségről árulkodnak, mint a „tiszta élő műszál”. Szóval, ha a gyapjúra, a lenre, a pamutra, cipő és táska esetében a bőrre szavazol, sokkal igényesebben fogsz festeni, mintha tetőtől talpig szikrázna rajtad a poliészter.

· Amire érdemes esetenként kicsit többet költeni: minőségi bőrcipő és csizma, bőrtáska, télikabát, blézer, kosztüm, óra. Ezek azok a darabok, amelyeknek az olcsósága nagyon árulkodó tud lenni, és az összképet is lerontja. Figyelj oda a karbantartásukra is, a legszebb bőrcipő is ronda, ha koszos, és le van taposva a sarka.

Kép innen

 · És íme az alapkérdések, amelyeket mindenképp tegyél fel magadnak, ha egy halom ruhával álldogálsz a próbafülkében. (Ha tudod, hogy könnyen elragad a vásárlási láz, vidd magaddal egy barátnődet, és hatalmazd fel a kötekedésre és a kínos kérdésekre. Majd te is visszaadod neki a kölcsönt a következő üzletben.) Légy nagyon őszinte magadhoz és csak akkor vedd meg a ruhadarabot, ha átment a szigorú rostán.
       o Valóban szükségem van rá? Ha már három hasonló szabású és funkciójú cucc áll a szekrényedben, akkor lehet, hogy ezt most nem kéne megvenni. Persze vannak vis maior esetek, amikor úgy beleszeretsz valamibe, hogy nem bírod nem hazavinni, de ha nem erről van szó, akkor ne vedd meg csak azért, mert olcsó.
       o Tényleg tökéletes nekem a mérete, a szabása, a színe? Minden oldalról jó áll? Csak kis alakítás (pl. a derék szűkítése vagy a nadrágszár felhajtása) szükséges ahhoz hogy tökéletes legyen? Fel tudnám venni akár már holnap, vagy még bele kéne fogynom?
       o Mivel tudom kombinálni? Milyen szettekbe illik bele? Van legalább három cuccom, amihez jól megy? Ugye nem kell mellé még három ruhadarabot megvennem, hogy fel tudjam venni valamivel?
       o Előreláthatólag hányszor tudom felvenni? Hosszú távon is hordható klasszikusról van szó, vagy olyasmiről, amiben jövőre már nagyon ciki lesz kimenni az utcára? Ha abszolút szezonális, és jövőre már semmire sem jó darabról van szó, van még annyi a szezonjából, hogy ki tudjam használni? (A nagyon tudományosan gondolkodók szerint érdemes kiszámolni a ruha viselésenkénti költségét, vagyis az árát elosztani annyival, ahányszor előreláthatólag hordani fogod. Ha például egy 5000 forintos pólót 20-szor veszel fel, 250 forintba kerül neked egy felvétele. Az igazán jó vételeknél állítólag az eredmény 5-600 forint alatt van.)
       o Hogyan lehet tisztítani? A csak vegyileg tisztítható ruháknál kalkuláld be a rendszeresen jelentkező tisztítószámlát is. Persze vannak alapdarabok, amelyeket így is meg kell venni (pl. kabát, kosztüm), de e téren sem jó a meglepetés.

4 Comments

  1. lcd

    Imádtam ezt a bejegyzésedet! A vásárlásünnepre így igazán felkészülten mentem 🙂 (Pedig azt hittem eddig is, hogy eléggé az vagyok 😀 )

    Ja, és ezelőtt még nem hallottam ezt, hogy a ruha árát osszam el a felvételek jósolt számával, de amióta olvastam nálad, folyton ezzel játszom fejben. 🙂

  2. Pingback: Tudatos vásárlás: egy ésszerű út a túlfogyasztás és a bojkott között

  3. Pingback: A tudatos vásárló 12 pontja: egyszerű alapelvek a jó döntésekhez - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .