Így legyél tudatos vásárló: 5+1kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt elindulnál

Így legyél tudatos vásárló: 5+1kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt elindulnál

A legutóbbi bejegyzésben arról írtam, mit jelent számomra a tudatos vásárlás. Nem csak azt, hogy környezetbarát, minimalista, vagy hulladékmentes legyek. Persze ezek is benne vannak a pakliban, de a tudatos vásárló szerintem az, aki nem trendekhez alkalmazkodik (még akkor se, ha ez a trend egyébként előremutató), hanem a saját ésszerű szükségleteit tartja szem előtt.

A tudatos vásárló 12 pontja nem egy rossz iromány. Elég jól eligazít abban, hogyan lehet belőni ezt az ésszerű középutat. Ezen elindulva pedig érdemes feltenned magadnak néhány kérdést azzal kapcsolatban, miért, és hogyan vásárolsz. Így lehetsz igazán tudatos vásárló, mert így nem mások elveit veszed át, hanem megteremted a sajátjaidat.

A tudatos vásárló nem vesz meg mindent
Nézegess nyugodtan, de választani már tudatosan válassz!

Szempontok, hogy tudatos vásárló módjára indulj neki a bevásárlásnak:

Miért akarod megvenni az adott cuccot? Régóta vágysz rá csak eddig sokallottad az árát? Minőségi darab, amire szükséged van, és amihez most tényleg ésszerű áron juthatsz hozzá? Ha így van, vedd meg, és ne szégyellj örülni neki. Lehetőleg minden alkalommal, amikor használod. Így nem csak a megszerzése kapcsolódik majd a fejedben az örömérzethez.

Szükséged van rá? Ha igen, akkor előzőleg tájékozódj, tudd, mennyi lenne normál áron, és ha így jobban megéri, akkor hajrá.

Van már belőle otthon hasonló? Mennyi idő alatt fogy el vagy használódik el? A kozmetikumoknak is van egy lejárati ideje, szóval túlzottan se spájzolj be belőlük, akkor sem, ha kuponnal olcsóbb. Ha a zsákmány felét egy év múlva kidobod, akkor nem voltál tudatos vásárló.

Mennyi az esélye, hogy rendszeresen fogod használni? Ha a kipróbálás a cél, akkor bizony benne van a pakliban, hogy esetleg nem jön be. Nem kell elzárkózni tőle, de ilyenkor elég egy kisebb kiszerelés.

Mennyit nyersz, ha most veszed meg? Ha csak pár száz, esetleg pár tíz forintról van szó, akkor nem biztos, hogy hirtelen felindulásból, a zsákmányszerzés öröméért mindenképp le kell csapni rá. Gondold át nyugodtan, akkor sem vesztesz sokat, ha legközelebb teljes áron veszed meg. Ha kell, akkor később is kelleni fog. Ha viszont nem, akkor megspóroltad az árát, s nem költöttél feleslegesen.

A tudatos vásárló meggondolt
A pénzeddel szavazol!

A tudatos vásárló a minőségre hajt

Megérdemled a minőségi cuccot? Megérdemled a jó ár-érték arányt? Megérdemled, hogy egészséges, környezetbarát dolgokat használj? Persze, hogy megérdemled! Ha ilyenkor értelmesebb áron veheted meg a minőségi dolgokat, akkor megint csak hajrá, szerezz be nyugodtan egy-két jobb cuccot.

Hidd el, hogy jobban jársz egy darab minőségi tárggyal, mint 10 „kici-óccó-nemcípősz” darabbal, ami hamar elromlik, kinyúlik, divatjamúlttá válik, aztán csak kerülgeted otthon, vagy kidobod, és a szeméthegyeket növeled velük. Ne gondold, hogy neked be kell érned a gagyival. Különösen ne gondold akkor, ha ilyenekre elköltesz annyit, amennyiből egyébként egy jobb darabot is vehetnél. Ha ez most megnyomott egy piros gombot, akkor tudd, hogy ezen érdemes dolgozni (akár egy coach segítségével is – ha ide kattintasz, tudod, hogy hol találsz).

Ha elmúlt a vásárlási láz, nézd meg, mit vettél, gondold át még egyszer, mennyire voltál tudatos vásárló, és mennyit költöttél. Vond le a következtetéseket, hogy legközelebb már kisebb eséllyel ess bele ugyanezekbe a csapdákba.

Ne tagadd le magad előtt, hogy a vásárlás sokszor valóban örömforrás, és elég sokan vagyunk, akiket a plázában való nézelődés képes kicsit kikapcsolni. Ha elismered, hogy így van, akkor fel is tudod ismerni, hogy mikor van az a pont, amikor már tényleg csak a vásárlás kedvéért vásárolsz. És ilyenkor könnyebben találsz majd más örömforrásokat, amelyek legalább ennyire feltöltenek.

A tudaots vásárló nem utál vásárolni
A tudatos vásárlás nem jelenti azt, hogy utálsz vásárolni. Nem baj, ha a vásárlás örömforrás, csak ésszel csináld

Ne ostorozd magad, ha mégis csak besétálsz egy-egy csapdába. Nincs az a tudatos vásárló, aki ne impulzusvásárolna néha (aki ezt állítja, jó eséllyel álszenteskedik). Inkább röhögj magadon szemérmetlenül, és vond le a tanulságot. A cuccot pedig élvezd ki minél jobban. Nem, nem ciki. Nincs ciki. Aztán legközelebb egyszerűen ne vedd meg, és kész.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

Fotók: Pixabay.com

2 Comments

  1. Pingback: Tavaszi nagytakarítás egy kicsit másképp: így frissülj fel minden szinten

  2. Pingback: Tavaszi divat 2019: ígyöltözz divatosan minden alkalomhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .