5+1 műanyag tárgy, amire tulajdonképpen nincs is szükségünk – avagy elstartolt a műanyagmentes július

5+1 műanyag tárgy, amire tulajdonképpen nincs is szükségünk – avagy elstartolt a műanyagmentes július

Kétségtelen, hogy a műanyagok megkönnyítik az életünket. A műanyagból készült tárgyak könnyűek, praktikusak, nem áznak át, ráadásul a gyártásuk is olcsó. Ám ami az előnyük, az a hátrányuk forrása is: ami olcsó és praktikus, abból sokat, többet, és még többet gyártanak. Ráadásul egy csomó műanyag tárgyat mindössze néhány percig használunk, és már dobjuk is. el. Átgondoltad már mekkora hegyet lehetne összehordani annyi ásványvizes palackból, szívószálból, bevásárló szatyorból és folpackból, amennyit egy hónapban elhasználsz? És akkor ez csak egy ember szemete, szorozd meg tízmillióval per Magyarország, és még mindig csak lokálisan, nem világméretekben gondolkodunk. De vajon lehet műanyagmentes életet élni?

Kiskanál, nagykanál, zacsi, pohárfedő – 5 percig használjuk, 400 évig áll a szeméttelepen. És minden nap egy nagy kupaccal több van belőle (Fotó: pixabay.com)

A műanyag azért gáz, mert jó néhány évszázad kell ahhoz, hogy lebomoljon. És még ekkor sem feltétlenül bomlik le, legfeljebb csak szabad szemmel nem látható, apró részecskékre esik szét (helló, lebomló szatyrok!). Ezek pedig bekerülnek az élővizekbe, az ivóvizekbe, a táplálékláncba. Az a gyanúm, hogy már most is sokkal több műanyagot eszünk-iszunk meg, mint szeretnénk. A szegény teknős pedig egyszerűen medúzának nézi a vízben lebegő nylonszatyrot, a többi állat felcsipegeti a műanyagdarabkákat… Nem folytatom, gondolom, világos, hogy a helyzet nagyjából tarthatatlan. Vagyis itt az idő, hogy az életmódunk a lehetőségekhez képest műanyagmentes, vagy legalább műanyagokban szegényebb legyen. 

Mi ez a műanyagmentes július? 

Nem minden kihívást és kampányt szoktam gondolkodás nélkül követni, de ez a műanyagmentes július kezdeményezés tetszik. Már csak azért is, mert megágyazhat a később is megtartott jó szokásoknak, amelyekkel csökken a műanyag-felhasználásod. Valójában arról van szó, hogy most egy hónapig igyekezzünk kerülni minden olyan műanyag tárgyat, amire nincs is igazán szükségünk, csak megszokásból, kényelemből vásároljuk. (Persze nem a fanatizmus a cél, ahogy máskor, most is azt mondom, hogy annyit vállalj, amitől még nem görcsölsz rá az egész témára. De annyit mindenképpen, és lehetőleg hosszú távon.) Mutatok 5 ilyen felesleges cuccot.

Nylonzacskó 

Igen, tudom, a sokszor emlegetett bevásárlószatyor. De nemcsak ezzel hozzuk haza a műanyagot, hanem azokkal a kis vékony műanyag zacsikkal is, amelyekbe a zöldséget, gyümölcsöt csomagoljuk. Pedig van alternatíva: a biopamutból készült vászonzsákok, amelyekbe nyugodtan beleteheted a pékárut, vagy a zöldséget-gyümölcsöt, aztán mehetnek a mosógépbe (a BogBag kínálatában például csodaszép, biopamut zsákokat találsz pékárunak, gyümölcsnek, zöldségféléknek). Csak némi szervezést igényel, hogy nálad legyenek (tudom, ez nem mindig egyszerű, én sem mindig a tervszerűségemről vagyok híres), telepakolod, hazaviszed, kimosod, és kábé végtelenszer újra használod. Ha viszont még sincs nálad vászonzsák, akkor viszont a bolti papírzacsi, vagy a papír bevásárló táska még mindig jobb, mint a nylon.

Textilzsák a műanyagmentes bevásárláshoz
A BogBag biopamut bevásárló zsákja – szuper megoldás! (Fotó. BogBag)

Szívószál

 Egy percig használod, eldobod, 400 évig terheli a környezetet, mi az? Igen, bizony, a szívószál. Tudom, hogy nagyon trendi szívószállal szürcsölni a koktélt vagy az üdítőt, de azért mégsem feltétlenül létszükséglet. Ha gyorsétteremben eszel, akkor se kérj szívószálat az italodhoz, egyszerűen kortyold el pohárból, semmivel sem csökken az élvezeti értéke, És akkor mindjárt nincs szükség arra a műanyag pohárfedőre sem, amin átdugod a szívószálat. Ha pedig mindenáron szívószálat szeretnél, akkor vannak papírból készültek, vagy tartós, fém szívószálak (ennek a hatékony, penészmentes tisztításával kapcsolatban azért vannak apróbb kétségeim).

Műanyag kávés pohár

Ha már muszáj egyszer használatos pohárba kérni a kávédat, akkor inkább részesítsd előnyben azokat a helyeket, ahol papírpohárban kapod a nedűt. Vagy inkább vigyél magaddal újratölthető kávés poharat. Vagy még inkább (nekem ez a kedvenc megoldásom) keress olyan helyet, ahol műanyag pohár helyett teljesen konzervatív módon, porcelán csészében szolgálják fel a kávédat, és szánd rá azt a tíz percet a kávészertartásra, higgadj le, töltődj fel. Mindfulness, meg ilyenek…

Műanyagmentes megoldás: kérd a kávét inkább porcelán csészében
Műanyag pohár helyett igazán visszatérhetnénk a klasszikus, porceláncsészés kávéhoz (Fotó: pixabay.com)

Műanyag palackok és ételtartók 

A legjobb, ha van egy jól záródó üvegpalackod, és azzal járkálsz (én azért szeretem, mert ez tisztítható a legalaposabban). Vagy egy garantáltan BPA-mentes (tudod, ez az a vegyület, amelyik sok műanyagból kioldódik, és előszeretettel zavarja össze az egész szervezetet, a hormonháztartásnál indítva) kulacsod. Vagy egy rozsdamentes acél kulacsod. A lényeg, hogy ne termelj minden nap egy műanyag palacknyi szemetet. A kritikus pont megint a házon kívül evés, mert a legtöbb kajáldában egyszerűen előveszik a fél literes vizet a hűtőből. A legjobb megoldás, ha fel van töltve a kulacsod, ezzel spórolsz is az innivalón. Ha ez nem járható, akkor próbáld pohárban kérni az italt, lehetőleg üveg, vagy végső esetben papír pohárban. Ha elég sokan kérik, akkor előbb-utóbb a szolgáltatók is észbe kapnak. 

Ugyanez van a műanyag ételtartókkal is. Ha van pár ilyen otthon, akkor használd (nem kell máris megnövelni a szemétkupacot), de csak ha BPA-mentesek. Újat viszont lehetőleg ne vegyél, inkább ruházz be üveg vagy fém ételtartóra. Ha nagyon muszáj, hogy könnyű legyen a dobozka, amelyikben az ebédedet viszed magaddal, akkor vegyél egy praktikus, BPA-mentes darabot, és használd, ameddig lehet – így is megspórolsz egy csomó kiszállítós műanyag dobozt, szóval nyugodt lehet a lelkiismereted (és a bankszámládat sem terheli a méregdrága kiszállítós kaja).

Folpack 

A hűtőbe üveg vagy porcelán tányérban, lábasban, szalvétával, fedővel lefedve is beteheted a kaját. Uzsonna-csomagoláshoz meg pont nem a legjobb választás a folpack, mert ugyan átázni nem fog, de kellemetlen, szottyos lesz benne a szendvics. Jobban jársz a papír szalvétával, vagy még inkább a méhviaszos csomagolóval, amelyet többször is felhasználhatsz, vagyis lebomló szeméttel sem terheli a környezetet.

Plusz 1, hogy a fürdőszobád is műanyagmentes legyen: kozmetikai flakonok 

A LUSH műanyagmentes üzlete
Pucérságok a LUSH milánói üzletéből (Fotó: LUSH)

Nyilván nem lehet minden flakont száműzni a fürdőből, de a pucér kozmetikumokkal máris sokat tehetsz azért, hogy legalább kevesebb legyen belőle. A tusfürdőt például le lehet cserélni szappanra vagy pucér tusfürdőkre, a habfürdőt fürdőgolyóra, a testápolót szilárd testápolóra, a sampont samponszappanra – ma már egyre nagyobb esélye van annak, hogy ezek között is találsz olyat, amit szeret a bőröd, a fejbőröd. A pucér kozmetikumok éllovasa, a LUSH Milánóban megnyitotta teljesen műanyag csomagolástól mentes üzletét, ahol mindenféle kozmetikumot megtalálhatsz pucér változatban. A cég a Turtle Jellybomb elnevezésű fürdőbombával is figyelmeztet a műanyagmentességre, és a tengerek védelmére – természetesen ezt sem csomagolják be semmiféle műanyagba!

2 Comments

  1. Pingback: Gyömbér limonádé és társai, avagy mit igyunk a melegben - Zöldsaláta

  2. Pingback: Műanyagmentes július - egy másik szemszögből nézve

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .