Minden lépéssel egy kicsit közelebb a környezetbarát háztartás

Minden lépéssel egy kicsit közelebb a környezetbarát háztartás

Így a Föld napja környékén azt hiszem, időszerű elgondolkodni rajta, hogyan lehetne kicsit zöldebben bonyolítani az életünket, vagyis úgy működni, hogy azzal minél kevésbé terheljük az egészségünket, a környezetünket. Mondom mindezt úgy, hogy én vagyok az az ízig-vérig városi ember, aki nem a csendes, falusi vályogházról, az udvaron kapirgáló tyúkokról és az ablakpárkányon viruló muskátliról álmodozik, hanem a városi, lehetőleg minél nagyobb nagyvárosi létről. (Na jó, város széli létről, mert ahogy öregszem, úgy vágyom egyre jobban egy kertre. De a nagyváros az azért legyen simán és gyorsan megközelíthető. Róma éppen jó lesz, köszönöm 😀 )

Ésszel vásárolni menő, ráadásul környezetkímélő (Fotó: pixabay.com)

És hát, valljuk be, az sem vagyok, aki képes minimálprogramon, hat felsővel, két nadrággal és három szoknyával kihúzni egy szezont, kizárólag biopiacon vásárolni meg időm nincs, szóval sokszor marad a sarki szupermarket. Ugyanakkor viszont érzek némi felelősséget egyrészt az egészségünkért, másrészt pedig azért is, hogy milyen környezetet hagyunk a következő generációra (nem véletlenül írok éppen életmódblogot jó pár éve, és írok ilyen cikkeket még sokkal több éve).

De azt veszem észre, hogy sokan nagyon végletesen gondolkodnak ebben a témában. Vannak az abszolút ökobio-nullahulladék-minimalisták, nekik nagy tisztelet. A többiek pedig ezt látva sokszor elbizonytalanodnak, és ha már ilyenek nem tudnak lenni, akkor inkább hagyják a fenébe az egészet, legfeljebb odafigyelnek a villanyra meg a vízre (rosszabb esetben meg jönnek a tévhitek, hogy a környezetbarát élet drága, bonyolult, lemondásokkal teli…). Én viszont azt vallom, hogy minden apró lépés számít, nem kell aszkétának lenni, csak tudatosnak. És akkor az neked is jó, meg a környezetnek is. Össze is szedtem pár dolgot, amit a legrohanósabb városi élet mellett is ki lehet próbálni, és beépíteni, és már el is indultál a környezetbarát háztartás felé. Hogy ezek alap-dolgok? Igen. És vajon változik-e valami jó irányba, ha mindenki csak ennyit épít be az életébe? A válaszom erre is határozott igen.

Zöldebb ruhatár

A környezetbarát háztartás kevés textilhulladékot termel
Gondold át, mi legyen a feleslegessé vált textilekkel (Fotó: pixabay.com)

Minden évben elképesztő mennyiségű hulladék képződik a világon a kidobott ruhákból. Épp ezért érdemes meggondoltan vásárolni, mert az egy szezonon át hordható, majd a szemétbe kerülő cuccok nagyon durván terhelik a környezetet. Ha például ismered a színeidet, az alkatodat, tudod, mi áll jól és mi nem, akkor nem fogsz minden szembejövő leárazott ruhát megvenni, mert tudni fogod, mire van szükséged, és mi előnyös számodra. (Ha még nem tudod, gyere el színtanácsadásra, ide kattints az elérhetőségekért.)

Kerüld a gyorsan eldobhatót,keresd a minőségit. Persze ez nem arról szól, hogy kizárólag klasszikus kiskosztümben flangálhatsz, de vannak olyan színek, fazonok, amelyekről ordít, hogy jövő ilyenkor már vérciki lesz felvenni őket. Na, ezeket nem kell megvenni, és máris zöldebb vagy egy lépéssel. Vagy ha nagyon nem bírsz lemondani róluk, akkor elég egyetlen darab, hogy ne érezd úgy, hogy kimaradsz a divat körforgásából.

Legyél kreatív. Ami már bent van a szekrényedben, azzal többet lehet variálni, mint hinnéd. Keress új kombinációkat, ha kell, alakítsd át, csak ne lógjon ott feleslegesen.

Vigyázz a cuccaidra. Ápold őket úgy, ahogy az elő van írva, igyekezz minél tovább használható állapotban tartani – nem csak a ruhákat, a cipőket is!

Ne kukázd a selejtet. Ami jó állapotban van, azt add el, csereberéld el, vagy vidd el egy adományboltba, a lényeg, hogy visszakerüljön a körforgásba, ne legyen belőle szemét. Ami pedig már elhasználódott annyira, hogy nem ajándékoznád el jó szívvel, az legyen kreatív alapanyag. A kinyúlt, leselejtezett pólókkal például tök jól lehet port törölni, használhatók költözködéskor töltőanyagnak a poharak közé, de ennél sokkal izgalmasabb dolog is lehet belőlük. Netszerte százával állnak az ötletek a felesleges textilek hasznosítására a törölközőből font fürdőszobaszőnyegtől a textil ékszerekig. Hidd, el, nulla kézügyességgel is jó buli (elég sokat tudnék mesélni a nulla kézügyességről). Ha pedig se időd, se idegrendszered nincs pepecselni (erről is tudnék mesélni), akkor kérdezd meg kreatív hobbival rendelkező ismerőseidet, nincs-e szükségük valamilyen alapanyagra. Csak akkor kerüljön valamilyen konténerbe a cucc, ha már végképp nem lehet mit kezdeni vele, és akkor is igyekezz olyan konténert választani, ahol újrahasznosítható textileket gyűjtenek.

A környezetbarát háztartás spórol a műanyaggal
Az üvegpalack jobb a műanyagnál (Fotó: pixabay.com)

 Műanyag

A másik neuralgikus pont a műanyag, mert ez aztán tényleg millió évekig ott flangál a környezetünkben, ha egyszer kidobtuk. És annyit, de annyit használunk belőle…

A legalapvetőbb dolog, hogy hagyd a nylonzacskót. Nem mindig könnyű visszaemlékezni rá, hogy bedobj egy zacsit a táskádba, de érdemes. Ha már kértél valahol zacskót, akkor használd azt, ameddig el nem szakad, de persze a legjobb a vászontáska. Ezt ne csak kajavásárláshoz vidd magaddal, hanem akkor is, ha ruhát, cipőt veszel. Nem csak a pénzért árusított szatyrot érdemes visszautasítani, hanem az automatikusan adottat is.

A műanyag kajásdobozok helyett ma már annyiféle szép tároló kapható, hogy csak győzz válogatni. Én a nyári kulacs helyett is egy háromdecis ásványvizes üveget (üveget, nem műanyag palackot, szóval szezon elején nagyon menőn veszek egy Eviant, aztán hónapokig abból az üvegből iszom 🙂 ) töltögetek újra, mert a fém kulacsokat nem igazán szeretem, műanyagot pedig nem akarok venni. Ha pedig olyan helyzet áll elő, hogy nem kivédhető a műanyag (általános iskolásoknak pl. nem adnék üveg kulacsot, mert úgy nagyjából az első táskaföldhözvágásig tartana), akkor figyelj rá, hogy BPA-mentes legyen. A frissentartó fólia helyett ott a jó öreg papírszalvéta – az legalább újrahasznosítható, ha utána a szelektívbe dobod. Haladóbbak próbálkozhatnak az iskolás korunkból visszaköszönő textilszalvétával is, így már egészen környezetbarát a háztartás. A papírtörlő helyett is jobb konyharuhát használni (bár azt meg ildomos gyakran mosni, szóval 1-1).

A műanyag játék az esetek többségében szintén nem kivédhető (csak az egészen elszántak ragaszkodnak 100 százalékban a környezetbarát fa- és textiljátékokhoz), de ha már, akkor lehetőleg legyen minél tovább használható. A LEGO-val pl. nagyon nem lehet melléfogni, az még tizenéves korban is előkerül.

 

A környezetbarát háztartás sokszor nyúl a hagyományos módszerekhez
A mosószappan sok mindenre jó (Fotó: pixabay.com)

 

Vegyszerek

Sok esetben jók a házilag készült takarítószerek (ecet, szódabikarbóna, mosószappan, ilyenek), szóval az alap takarításhoz érdemes visszatérni hozzájuk. Mosószert sem túl nehéz készíteni házilag (én lereszelek úgy 3-4 dkg mosószappant, bedobom másfél liter forrásban levő vízbe, várok amíg elolvad, majd amikor kihűlt és szalonnásra állt össze, még egyszer alaposan átkeverem villával vagy habverővel, és már mehet is a mosógéles palackba), öblítőnek meg ott az ecet és az illóolaj. Így csomagolóanyagból (műanyag palack, ugye) is kevesebb kerül a szemétbe. Ha viszont ezzel nem tudsz megbarátkozni, ma már elég jó bio mosószerek kaphatók, és a legtöbbjük már árban sem vészes (én általában Cleaneco-t vagy Citromaxot használok). Ha tudod, keress olyat, amelyiknek a palackját csak egyszer kell megvenni, aztán lehet őket utántölteni. A mosogatószerre és egyéb háztartási vegyszerekre ugyanez vonatkozik, ha lehet, akkor szavazd meg a biót, ne mérgezd feleslegesen a környezetedet. Kozmetikumokból is egyre nagyobb a bio választék: nem kell rágörcsölni, az első az legyen, hogy mit szeret az arcod, de tudd, hogy minden bőrtípusra létezik már jó minőségű biokozmetikum, sőt, a sminked is lehet bio. És ha valamire, akkor ezekre tuti igaz, hogy nem is drágábbak, mint a középáras drogériai termékek. Szóval nem igaz, hogy a környezetbarát háztartás drága lenne.

A környezetbarát háztartás sok zöldséget használ
A zöldség nemcsak a színében zöld (Fotó: pixabay.com)

 

A környezetbarát háztartás és az étkezés

Az ideális persze a biopiac lenne, de ha ez nem megy, akkor nem megy. Viszont nézd meg a címkét, és próbáld, amennyire csak lehet, kerülni az agyon-adalékolt, cukorral tele levő cuccokat. És azt sem baj, ha nincs minden gabonaszem külön csomagolva a dobozban. Ha két, nagyjából ugyanolyan élelmiszer közül az egyik papírcsomagban van, a másik pedig nylonban, akkor válaszd a papírcsomagosat. Azt is tudjuk, hogy a hús (különösen a marhahús) és a sajt előállítása jár a legnagyobb széndioxid-terheléssel, így ezek a legkevésbé klímabarát eledelek, miközben a zöldség és a gabona a legzöldebb kaják. Nem kell vegának lenni, ez csak egy lehetőség – de engem megdöbbentett az az adat, hogy egyetlen hamburger kihagyásával annyi üvegházhatást okozó gáz kibocsátását előzhetjük meg, mint ha 200 kilométer autózásról mondanánk le…

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is. A Zöldsaláta Facebook-közössége is vár, fényképes illusztrációkért pedig kövesd az instagram.com/judit_csiki oldalt.

One comment

  1. Pingback: Hogy kevesebb legyen az élelmiszerhulladék - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .