Gyömbér limonádé és társai, avagy mit igyunk a melegben

Gyömbér limonádé és társai, avagy mit igyunk a melegben

A “mit igyunk a melegben” kérdésre az első, természetes válasz az, hogy vizet. Lehetőleg csapvizet, hogy még műanyag palackokkal is minél kevésbé terheljük a környezetet. De van az úgy, hogy a víz unalmas, nem megy tovább, valami ízesítettre vágyunk, ami azért mégsem cukros üdítő. Ilyenkor jönnek képbe a limonádék, például a gyömbér limonádé.

Alapváltozatból gyömbér limonádé

Gyömbér limonádé gyümölcsökkel
Ez már a turbó változat, gyümölccsel, gyömbérrel, mindennel (Fotó: Pixabay.com)

Az alapváltozat, ugye, nem nagy kunszt: citromlé, cukor (eritrit, stevia, méz, ízlés szerint), és víz, meg persze jég. De ezen is lehet turbózni, itt van például mindjárt a gyömbér limonádé. Ilyenkor fogsz egy kis gyömbért (frissen), összeturmixolod egy kis citromlével, cukorral, mézzel vagy édesítővel, esetleg juharsziruppal, majd összekevered vízzel, és teszel bele egy marék jeget, ha hidegen szereted.

Ugyanez citromfüves vagy mentás, esetleg bazsalikomos változatban: a gyömbér limonádé receptjében említett gyömbér helyett inkább pár levél citromfüvet, mentát, vagy bazsalikomot turmixolj össze a citromlével és az édesítővel, és így öntsd fel vízzel. Ugyanígy levendulás változatot is készíthetsz. Ahogy a gyömbér limonádét, úgy ezeket a változatokat is leszűrheted még a jég előtt, ha nem szereted, hogy mindenféle növényi rostok úszkálnak az italodban.

A klasszikus gyümölcsös változathoz se szörpöt használj, hanem turmixolj le egy kis málnát, barackot, vagy bármilyen gyümölcsöt, citromozd, édesítsd, majd jöhet a víz, jég. Ha extra elektrolitokra vágysz, a víz egy részét kókuszvízzel is helyettesítheted. Itt pedig rengeteg további variációt találsz.

A gyümölcsös víztől az esti koktélig

 

Gyömbér limonádé citrusfélékkel
Citrusfélékből csak biót tegyél bele, tudod, a héja miatt! (Fotó: Pixabay.com)

Ha csak gyümölcsös vizet szeretnél, az is megoldás, ha egyszerűen beleteszed a vízbe vagy a limonádéba a gyümölcsdarabokat. A citrom-, lime- és narancsszeletekre viszont vigyázz, ezekből biót vegyél, ha nem szeretnéd, hogy valamilyen vegyszer ázzon le a héjáról, bele az italodba.

Gyári, 100 százalékos gyümölcslével is felturbózhatod az italodat, de ilyenkor valamennyi cukortartalommal illik számolni, azon kívül is, amit te hozzáadtál (ez különösen akkor fontos, ha a te alap-limonádéd cukormentes).  Nyári estéken esetleg mehet bele egy kis alkohol is, de tényleg csak minimális mennyiségben, és csak este. A hőségben alkoholos italt inni kifejezetten ellenjavallt, hiába mutat jól a koktél a kezedben a tengerparton. Ilyenkor inkább válaszd az alkoholmenteset.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is ott tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .