Vigyázz, veszélyes lehet a fekete henna!

Vigyázz, veszélyes lehet a fekete henna!

Javában megy a nyári fesztiválszezon, és ha fesztivál, akkor egészen biztos, hogy belebotlasz a hennafestőkbe is. Ez önmagában remek dolog, hiszen a hennával rajzolt minták gyönyörűek. Ezen kívül egy idő után eltűnnek, vagyis a hennázással nem kell bevállalnod a fix tetoválással járó állandóságot. Ráadásul a henna olyan természetes anyag, amelyik az esetek többségében (ritka kivételekkel) semmiféle problémát nem okoz. Kivéve, ha mást is kevernek hozzá, mert így veszélyes fekete henna lehet belőle.

Ami vörösesbarna, az nem aveszélyes fekete henna
Fotó: Pixabay.com

Minden nyáron megjelennek azok a hírek, amelyek szerint a fekete henna erőteljes allergiás reakciót, vagy akár maradandó bőrkárosodást okozott valakinek. De akkor hogy is van ez? Árt vagy nem árt? És meg lehet előzni a bajt? Tegyük rendbe a henna-kérdést!

A természetes henna biztonságos!

 A témában Keszthelyi Hajna hennafestő (The Henna Grove) segített eligazodni, aki valóban mindent tud a henna használatáról és biztonságáról. 

Keszthelyi Hajna hennafestő, aki eligazít a biztonságos és veszélyes fekete henna témakörében
Keszthelyi Hajna (Fotó: Madhireksana)

Lássuk először azt a hennát, ami szinte teljesen biztonságos. A henna egy Dél-Ázsia, Közel-kelet és Afrika szubtrópusi területein őshonos cserje (Lawsonia inermis), amelynek leveleit kiszárítva porrá őrlik, majd illóolajokkal, citromlével és cukorral keverik. Ez a keverék a bőrt és a fehérjetartalmú anyagokat (például a hajat is) vörösesbarnára színezi. Hátránya viszont, hogy romlandó, szobahőmérsékleten 3-4 nap múlva már nem fog, hűtőben 1-2 hétig, fagyasztóban 6 hónapig áll el.

A veszélyes fekete henna: ne bízz bene!

Itt jön a gond: egyre több helyen kapható ugyanis a hosszabb ideig elálló, és a bőrt feketére színező úgynevezett „fekete henna”, amelyhez a fekete szín eléréséhez a ruha- és hajfestékekben is előforduló paraphenylenediamint, rövidítve PPD-t adnak hozzá. A hajfestékekben levő PPD is sokszor okoz allergiát, pedig ezekben csak 3-4%-ban van jelen az allergén vegyület, míg a fekete hennában akár 30-50% is lehet az aránya! Ez a fekete anyag a veszélyes henna!

A PPD a bőrön keresztül felszívódik, és nem ürül ki. Vagyis az, hogy az első találkozáskor nem voltál rá allergiás, még semmit nem jelent, nem lélegezhetsz fel! Minden egyes használatnál egyre nő a mennyisége a szervezetedben, így egyre nagyobb az érzékenység veszélye. Ha érzékeny vagy rá, gyulladt, hólyagos, égésszerű reakciót okozhat, amely maradandó sebhelyet hagy a bőrön. A reakció, amellyel ajánlatos azonnal orvoshoz fordulni, több nappal a festés után is jelentkezhet, és akár hónapokig tartó szteroidos kezelésre is szükség lehet a gyógyításához. Rosszabb esetben arc- és szemhéjduzzanat, légzési nehézségek is felléphetnek, és a vegyület károsíthatja a májat és a vesét. Ha már kialakult az érzékenység, akár életveszélyes is lehet a PPD-vel való további érintkezés – ilyenkor nemcsak a fekete hennát, hanem a fekete hajfestéket, sőt, akár bizonyos tintákat is kerülni kell.

Keszthelyi Hajna szerint a fekete szín elérésére egy dél-amerikai gyümölcsből, a jaguából (genipa americana) nyert festék a biztonságos megoldás, ezt azonban nem szokták hennának nevezni. 

Ez nem fekete henna, hanem friss hennapép
Ez a henna azért fekete, mert még raja van a hennapép. Ha leszedik, először narancsszínű, majd vörösesbarna lesz (Fotó: Keszthelyi Hajna, The Henna Grove)

 Az sem veszélytelen, ami nem fekete! 

A nem feketére színező, ám szobahőmérsékleten is tartós hennapépek között is vannak problémásak: ahonnan ezek a pépek érkeznek, ott általában nem olyan szigorúak a minőségi előírások, mint az EU-ban, így nem biztos, hogy az összetevők listája pontosan szerepel a csomagoláson, ha ráírják őket egyáltalán. Miközben a hennához akár olyan finomságokat is keverhetnek, mint a kerozin, a terpentin, a benzin vagy egyes krómvegyületek – ugye nem szeretnél ilyesmit kenni a bőrödre? Így lesz az ártalmatlan hennából veszélyes henna.

A fekete henna nem színez vörösesbarnára
Így alakul a henna színe (Fotó: Keszthelyi Hajna, The Henna Grove)

Hogyan ismerjem fel? 

Figyeld, milyen anyaggal dolgozik a hennafestő, és ne félj kérdezni. Keszthelyi Hajna szerint ezek a főbb szempontok: 

  • A természetes henna először narancsszínűre színezi a bőrt, ebből lesz később a szép, vörösesbarna minta. Ha a szín ettől eltér, akkor kezdj gyanakodni, hogy ez az anyag bizony veszélyes henna (nem árt tájékozódni az alkotó előző munkáiról, referenciáiról, vagy ha ez például egy fesztiválon nem kivitelezhető, akkor rákérdezni, milyen színhatásra számíthatsz). 
  • A természetes hennát 4-8 órán keresztül kell a bőrön hagyni ahhoz, hogy kifejtse a hatását. A gyári festékek, vagyis a veszélyes henna ennél sokkal rövidebb idő alatt hat. Ha a hennafestő szerint elég egy-két óra is, akkor valószínűleg nem természetes hennát, hanem valamilyen gyári pépet használ. 
  • Egy jel, amit azonnal láthatsz: a hennatölcsér fényes fóliából van, és valamilyen márkanév is van rajta. Ez egészen biztos, hogy kész, gyári pépet takar. 
  • A pépet nem hűtik, láthatóan kész, előre bekevert anyagról van szó. 

Szóval nyugodtan szeresd a hennát továbbra is, csak ebben is adj a minőségre, ne kockáztasd az egészségedet!

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is ott tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .