Ne kifogást keress, hanem jó naptejet!

Ne kifogást keress, hanem jó naptejet!

Amióta megtudtam, hogy a magyar nők 61 százaléka nem használ fényvédőt, és a maradék 39 százalék jó része is csak a strandon ken magára ilyesmit, azóta gyűjtöm az indokokat és a kifogásokat, amiért az emberek kihagyják a fényvédőzést. Íme egy adag a leggyakoribbakból:

“Fel kell készítenem a bőröm a napozásra!”
Persze, de nem úgy, hogy az első napon szénné égsz, aztán nem győzöd magad aloéval kenegetni. Inkább kend fel azt a magas faktorszámot, és barnulj le szép, fokozatosan. Elismerem, hogy hosszabb időt vesz igénybe, de ha az első nap leégsz, akkor a következő napokban szenvedhetsz pólóban a parton.

“Ha bekenem magam, nem barnulok.”
Hát igen, a harmincas és afölötti faktoroknál tényleg van egy ilyen probléma, és azt is elismerem, hogy amikor már a harmadik nap telik el úgy, hogy egy árnyalatnyival sem lettél barnább, az azért türelmetlenné tesz. Szerintem két módszer van: az egyik az, hogy belövöd azt a faktorszámot, amivel nem égsz le, de legalább egy kicsit barnulsz. A másik pedig, hogy olyan naptejet veszel, amelyik serkenti a bőr melanintermelését, vagyis úgy véd, hogy közben barnít is. A harmadik, és legfontosabb pedig az, hogy megtanuld magasról letojni a “nem is látszik, hogy a tengerparton voltál” típusú beszólásokat – azt nem látni kell, hanem érezni. És azt sem az utca népének, hanem neked 🙂

Ez a naptej véd is, és barnít is. (Fotó: NIVEA)

“Kell az a kis D-vitamin, ha bekenem magam, akkor nem jutok hozzá!”
Több orvossal is csináltam már interjút ebben a témában, mind egybehangzóan állította, hogy ha sétálsz fél órát a reggeli és esti szűrt fényben, akkor pont elég D-vitaminhoz jutsz. Ezért aztán tényleg nem érdemes délben, védelem nélkül kifeküdni a napra.

Hidratál és véd is  (Fotó: The Body Shop)

“Egész nap dolgozom, alig vagyok kint, minek kenjem magam?”
Az üveg kiszűri az UVB sugarakat, de az épp ilyen gázos UVA-sugarak gond nélkül hatolnak át rajta. Szintén bőrgyógyászoktól hallottam, hogy orvosi konferenciákon előszeretettel mutogatják egy angol tanárnő fotóját, aki hosszú évtizedekig ugyanabban a teremben, egyik oldalával az ablak felé fordulva tartotta az óráit. Az arcának az ablak felé eső fele évtizedekkel látszott öregebbnek a másiknál. Szóval ha az ablak melletti íróasztalnál ülsz, nem vagy védve.

Erős védelem arcra – de akár a kezedre is felkenheted (Fotó: La Roche Posay)

 “Van a sminkemben védőfaktor, az simán elég!”
Nem igazán, mert az alapozás általában az állvonaladnál véget ér. Inkább keress egy jó kis hidratáló krémet úgy 30-as védőfaktorral, és kend be vele alaposan a nyakadat, és a dekoltázsodat. És ez még mindig nem ment fel az alól, hogy a karodra, a kezedre, illetve a lábad ruhából, szandálból kilógó részeire felkend a sima naptejet.

Ápol, véd, és felragyogtatja a bőrödet (Fotó: LUSH)

“Azért vettem vízálló naptejet, hogy ne kelljen minden fürdés után kenegetni magam.”
A vízálló naptej tök jó dolog, mert nem ázik le rólad, miközben te a vízben vagy. Csakhogy amikor kijössz onnan, akkor valószínűleg megtörölközöl, és voilá, már le is dörzsölted magadról az egész cuccot. Szóval tessék csak szépen újrakenni.

A gyerekeknek szánt naptejek erősen védenek, és az érzékeny bőr is bírja őket. Vagyis nyugodtan használhatja őket az egész család. (Fotó: NIVEA)

 “Nem fogok több ezer forintot költeni egy új naptejre, még a tavalyinak is megvan a fele!”
Az a helyzet, hogy a napozószerek elsőként épp a fényvédő képességükből veszítenek az idő múlásával. A tavalyi naptej csak körülbelül feleannyira véd, mint a friss. Inkább válassz olcsóbb, de megbízható naptejet (az üzletláncok sajátmárkásai között egész jók vannak), de mielőtt megveszed, alaposan nézd meg a minőségmegőrzési időt, mert a szezon elején sokszor kerülnek ki a polcokra a nyár közepén lejáró cuccok. Lehetőleg ne hagyd a kencét a forró kocsiban, és a strandon is pakold inkább az árnyékba, ha lehet.

“A felhős napokon nem kell naptej.”
Az a helyzet, hogy a napsugárzás jó része simán átjut a felhőkön. Vagyis a felhős idő csak a  strandra menést akadályozza, a leégést nem igazán. Még télen sem árt a fényvédős hidratáló, nemhogy egy nyári felhős napon..

10-es faktor, szezámolaj-illattal (Fotó: LUSH)

“Kreol bőröm van, most minek aggódjak?”
Sajnos a kreol bőrt is öregíti a napsugárzás, legfeljebb leégni nem fogsz. Annyi előnyöd van, hogy használhatsz kisebb faktorszámot, de azért csak óvatosan! De ha a család magasabb faktorszámot használ, abból is nyugodtan vehetsz, bajod nem lesz tőle. 

Ha tetszik a blog, csatlakozz a Zöldsaláta Facebook-közösségéhez! De a Twitteren és a Bloglovinon is követheted a Zöldsalit!    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .