Ezt ne csináld, légy szíves!

Ezt ne csináld, légy szíves!

Ezt az összeállítást egy régebbi Starbenében találtam. Van nekem egy olyan szokásom, hogy a régi újságokból kiszedem az érdekesnek tartott cikkeket, ha még nem volt időm őket elolvasni, így aztán nem kell az egész újságnak foglalnia a helyet az egyébként is kicsi lakásban. Ez is egy ilyen kiszedett cikk, és tényleg izgalmas – azokról az apró szokásokról szól, amelyekről szinte észre sem vesszük, hogy egészségtelenek. Szóval melyik a legrosszabb hely ahhoz, hogy…

Image courtesy of Ambro/ FreeDigitalPhotos.net

…együnk vagy nassoljunk?
Természetesen a tévé előtt, mert ott mindenféle kontroll kikapcsol, még a gyomor “megtelt” jelzéséről is elvonja a figyelmet a villódzó képernyő. Egyes kutatások szerint, aki a tévé előtt eszik, akár 70 százalékkal is több kalóriát fogyaszt, mint aki rendesen megterített asztalnál ül, és esetleg egy kis lágy zenét hallgat közben. A kutatók szerint különösen a gyerekekre veszélyes a képernyő előtti evés, tekintve, hogy nekik még csak most alakulnak ki az étkezési szokásaik. És hát valószínűleg ugyanez érvényes a számítógép előtti kajálásra is, brékó-brékó, nem ebédelünk az íróasztalnál!
Mi a megoldás? Nem nagy teljesítmény kitalálni, hogy egyszerűen nem kell a tévé előtt enni. Szépen, asztalnál, megterítve, nyugodt zenével. (Arról nem szól a fáma, hogy a Rhapsody ilyennek minősül-e, pedig az olaszok igazán tudhatnák. Vegyük úgy, hogy igen.) Tévé, számítógép, telefon, táblagép kikapcs.

…letegyük a tornacipőnket?
Kedves kamaszkorú hölgyek és urak, legyen vége az ágy mellett lerúgott, avagy lazán az ágy alá berúgott büdös tornacsukák korszakának – még a koleszban és a tengerparti apartmanban is. Van abban annyi baktérium, meg mifene, hogy ne érje meg szemtől-szájtól egy méteren belül elhelyezni.
Mi a megoldás? Az, hogy beállunk a társadalmilag is elfogadott sorba (tudom, ciki…), és a lakásban nem mászkálunk cipővel. Előszoba, cipősszekrény, koleszban és nyaralásnál a bejárat környéke vagy a szekrény alja. Bent meg papucs.

Image courtesy of Photostock/ FreeDigitalPhotos.net


…csoportos órán aerobikozzunk?
Meglepő módon az első sorban. Aki stréber akar lenni, gyakran választja az első sort, hogy minden mozdulatot jól lásson a tükörben. Ennek viszont állítólag az a hátránya, hogy az edzés kevésbé lesz hatásos.
Mi a megoldás? Állj néha hátrébb: ha nem a tükörben figyeled magad, jobb lesz a testtudatod, elkezded belülről látni és érezni a mozdulataidat, hamarabb összhangba kerülsz a testeddel. Szerintem ebben sem kell fanatikusnak lenni, az edzés akkor a legjobb, ha jól érzed magad közben – akár elöl, akár hátul.

…lefagyasszuk a maradékot?
Akármekkora is a fagyasztód (az enyém kicsi, szóval esélyem nem lenne), nem jó ötlet nagy bödönben lefagyasztani az épp csak langyosodó kaját, amelyikből dupla adagot főztél. Mire a közepe is megfagy, addigra sikerrel elszaporodtak benne a baktériumok.
Mi a megoldás? Hagyd kihűlni, majd pakold át kisebb, akár egyadagos műanyag tárolókba, amelyekben minden gyorsan átfagy.

Image courtesy of amenic181/ FreeDigitalPhotos.net

…elhelyezzük a fogkefénket?
A csap és a kád környéke, mivel a kézmosás és a zuhanyzás közben (a WC-lehúzásról nem is beszélve, ha a vécét is a fürdőszobába zsúfolták be) szétfröccsenő apró vízcseppek finom aeroszolként viszik szét a szennyeződéseket, vagyis minden olyasmit, aminek semmi keresnivalója nincs a fogkeféden.
Mi a megoldás? A zárható fürdőszobaszekrény vagy a fogkefére húzható műanyag sapka. Én ez előbbiben jobban hinnék, mert az legalább engedi szellőzni a fogkefét – az sem sokkal jobb, ha a műanyag alatt befülled a nedves cucc. (Jelentkezzen, akinek van energiája ahhoz, hogy a fogkefét “védett” helyen megszárogassa, majd gondosan ráhúzza a sapit. Van rá egy fogadásom, hogy százból kilencvenen két nap után hagynák a fenébe a macerát…) Vannak már kifejezetten antibakteriális, ezüsttel kezelt fogkefék is, amelyek eltüntetik a bacikat. És persze csukd le a vécét, mielőtt lehúznád, ne kerüljön semmi a levegőbe belőle!

…villanyt gyújtsunk az olvasáshoz?
Az éjjeliszekrény, ahol vélhetően az olvasólámpát tartod. Ha ugyanis közvetlenül lefekvés előtt még viszonylag erős fénnyel világítod ki a környéket, az bezavarhat a melatonin-termelésbe, utána pedig rosszul alszol.
Mi a megoldás? Nem kell feltétlenül lemondani az ágyban olvasásról, de vegyél egy könyvre csiptethető LED-es lámpát, amelyik csak azt a területet világítja meg, amelyiket éppen olvasod.

Image courtesy of stockimages/ FreeDigitalPhotos.net

….mp3-lejátszót hallgassunk?
A metró, mert ott akkora a zaj, hogy durva hangerőre kell állítani a berendezést, ez pedig árt a fülünknek.
Mi a megoldás? A metrón inkább olvass, vagy böngészd a Facebookot a telefonodon, és hasonlóan járj el akkor is, ha nagyon zajos utcákon megy veled a busz vagy a villamos. A zenét hagyd meg a gyalogutakra, a kevésbé zajos környékekre.

…út közben megmosakodjunk?
Állj ellen a kísértésnek, hogy egy hosszú út közben a benzinkút mosdójában felfrissítsd az arcod kézmosás közben. Inkább ne akard tudni, mi minden van azokban a mosdókagylókban (egyszer konkrétan láttam, amikor a megfáradt, nem is túl jó külsejű balkáni turista a – nem túlzok – retkes lábát mosta meg benne, blöeee), ami szépen felcsapódik, amikor a vízsugár leér a kagylóhoz, te meg odadugod az arcod a közelébe.
Mi a megoldás? Moss kezet, de ha kiértél a vécéből, a biztonság kedvéért még kezeld le magad kézfertőtlenítő zselével vagy kendővel. Én nem igazán szeretem, mert ragad és vegyszerszagú, úgyhogy ha utazunk, van egy ásványvizes palack a kocsiban, amelyikből még leöntöm a kezem utána, hogy megszabaduljak a ragacstól. Arcra pedig ott a sminkleszedő törlőkendő, és ismét az ásványvíz.

…elhelyezzük a post-itre írt emlékeztetőket?
A hűtő, pedig a legtöbben ide rakják őket, mondván, itt tutira szem előtt lesznek! Viszont ez azzal a veszéllyel jár, hogy be is nyúlsz a hűtőbe valami nasiért, vagyis az emlékeztető néhány plusz kalóriával is megajándékoz.
Mi a megoldás? Keress stratégiai pontokat az emlékeztetőknek és a fontos dolgoknak. Amit mindenképp magaddal kell vinned (kulcs, kocsikulcs, bérlet, pénztárca) az legyen közel a bejárathoz. Ha többször szeretnéd rávenni magad a gyaloglásra vagy a biciklizésre, a kocsikulcsot tedd távolabb, kelljen érte átmenni a szomszéd helyiségbe.Ha a DVD-idre ragasztasz egy post-itet, inkább egy torna-DVD-re ragaszd, mint egy fotelbasüppedős filmre…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .