Nyár után, ősz előtt: így készülök idén az évszakváltásra

Nyár után, ősz előtt: így készülök idén az évszakváltásra

Az augusztus 20. utáni időszak nekem évek óta egy kicsit a „senki földje”. Már nem egészen nyár, még határozottan nem ősz .Inkább a felkészülés, az átmenet ideje. Az pedig az aktuális helyzettől függ, hogy ez izgalommal tölt el, vagy inkább szorongással. Most inkább az utóbbi. De annál fontosabb, hogy ne csak átzuhanjak a nyárból az őszbe, hanem szépen, fokozatosan, felkészülten váltsak évszakot.

Ősz 01
Akár örülök, akár nem, lassan érkezik az ősz

Van, amikor elegem van már a melegből, és az ilyenkor szokásos parlagfű-allergiából, így kimondottan jól is esik az egyre ősziesebb hangulat. Van, amikor inkább két kézzel kapaszkodnék a nyárba, és gyomortáji szorongató érzést okoz az ősz puszta gondolata is. Most épp az utóbbit élem meg. Jó volt, hogy kerülni tudtuk a tömeget, jó volt, hogy nem volt rohanás, és valamivel kevesebb volt a bizonytalan tényező. Ennek ellenére nem érzem úgy, hogy maradéktalanul kipihentem volna magam. Már csak ezért is itt tartanám még a nyarat legalább két-három hónapra. A tények és a naptár viszont sajnos makacs dolgok, így az ellenállás nem ér sokat. Vagyis inkább megyek a flow-val, és ha már jön az ősz, akkor igyekszem felkészülten várni. Megmutatom, mi segít ebben.

Kezdjük kívülről!

Nekem a tárgyi rendszerezés mindig sokat segít abban, hogy helyre rakjam magamban a váltásokat. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy minden élén áll körülöttem: nem is tudom, hogy előfordult-e ilyen állapot valaha életemben. Én a sokcuccos, káoszos verzió vagyok, nem a letisztult minimalista. Épp ezért tudom, mennyit számít, hogy tárgyi szinten is átállok egyik évszakról a másikra. (Azért a nyári ruhákat még nem pakolom el: itt találsz néhány ötletet a kreatív újrahasznosításukhoz.)

Iskolaszerek, ősz 02
Nálunk ritkán szokott minden így az élén állni, de már bevásároltunk

Az első kör az iskolaszerek beszerzése, rendezése. Amióta járvány van, azóta a jelenléti oktatás nekem a napi szorongást is jelenti, sokakkal ellentétben az a szülő vagyok, akit nem az online oktatás lehetősége tölt el borzongással. Tudom, hogy a suliban megteszik, amit lehet, de azért mégiscsak ott lesz 25 gyerek bezsúfolva egy szűk térbe.

Ez a szorongásom azon is látszik, hogy én, akinek egyik kedvenc időtöltése az írószerboltokban való bogarászás, most egyetlen napra sűrítettem be az összes iskolai beszerzést a ceruzáktól a tornacipőig és a pulóverig bezárólag. De megvan a cucc, a hétvégén összerakom a rajzfelszereléseket, kimosom a tornazsákokat, kivasalom a fehér ingeket – hátha tényleg felfogom, hogy kezdődik.

Ősz 03
A gondolataimat, terveimet sem árt rendezni egy kicsit

Az ősz a nagytakarítás ideje is

Cleanne tisztítószerek

Nem hiába mondják, hogy a szeptember a kis január, egyfajta újrakezdés, tiszta lap. És a tavaszhoz hasonlóan a nagytakarítás időszaka is. A fertőtlenítésben még mindig nem ismerek tréfát, ott marad a hagyományos fertőtlenítőszer, de a biztonságosnak ítélt területeken igyekszem azért visszatérni a környezetbarát alternatívákhoz. Amilyen például a Cleanne tisztítószer-család, amelyben a mosószertől és az öblítőtől a mosogatószeren át a háztartási tisztítószerekhez mindent megtalálsz, méghozzá környezetbarát, az élővizeket nem szennyező változatban. Ami pedig a legjobb, hogy a flakonokat visszaveszik, vagy akár újra is töltheted őket.

Ősz = új rutinok

Collagen Cocktail

A „kis január” fontos része a napi rutinok átalakítása is. Az iskolakezdéssel átalakul az időbeosztásunk – azt nem mondom, hogy olyan sokkal több időm lenne, hiszen a gyerekfelügyelet helyett bejön a gyerek-logisztika és a koránkelés. De ha már koránkelés, akkor bejöhet a reggeli self-care rutin is, amely mindig az aktuális kihívásaimra koncentrál. Most például leginkább a stresszoldás és az energikus napindítás áll a fókuszban, erre koncentrálnak az edzéseim, az étrendem (ami megint csak más lesz, ha nem 3-4 főre tervezek ebédet, hanem csak egyre), az idejekorán és rendszeresen betervezett szüneteim, a szépségrutinom. Utóbbinak egy ideje része a kollagén is valamilyen formában. Most épp a Collagen Cocktail, amelyet egy pohár vízzel hígítva iszom. Egy adagja igazi szépségelixír, 9600 mg hidrolizált kollagént, hialuronsavat, elasztint, A- és C-vitamint, biotint és cinket is tartalmaz.

Eltüntetni a nyár hatásait

NICEA Luminous 630

Az ősz szépségrutinjának rövid távú célja a nyár hatásainak ellensúlyozása. A kozmetikus már megvolt, most a napi ápolásba építem be az ezt célzó szereket. Például a NIVEA új Cellular Luminous 630 szérumát és nappali krémjét, amelyik a pigmentfoltok ellen veszi fel a harcot. Bizonyos kor felett, ahogy a kollagénnek és a ránctalanító krémnek, úgy ennek is be kell épülnie a napi arcápolásba – de a pigmentfoltok akkor is gondot jelenthetnek, ha babát vársz, vagy egyszerűen csak hajlamos vagy a kialakulásukra. Az új szérum és krém a gyökerénél fogja meg a problémát: az elszíneződést kiváltó melanin termelését szabályozó tirozináz enzimet blokkolja. Így 4-8 hét alatt már látható eredményt hoz, észrevehetően halványítja a barna foltocskákat.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

One comment

  1. Pingback: Csomagolásmentes kozmetikumok: egy új irány őszre - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .