Staycation: az otthon-nyaralás is lehet extrán pihentető!

Staycation: az otthon-nyaralás is lehet extrán pihentető!

Nemrég írtam arról, hogy a nyári szabadságot akkor is mindenképp vedd ki a testi-lelki regenerálódásod érdekében, ha épp nem utazol. De hogyan sikerülhet a legjobban az otthoni vakáció, azaz a staycation?

Az angol nyelvnek már külön szava van arra, ha valaki otthon tölti a nyári szabadság idejét: ez a staycation. De mivel érdemes ezeket a napokat tölteni, hogy ne csak elszaladjanak mellettünk? És milyen csapdákba nem érdemes belefutni?

Staycation 01
Néha egy park és egy jó könyv is épp elég a pihenéshez

A staycation fő szabálya: nincs szabály

Igen, a staycation legfontosabb szabálya az, hogy nincs szabály. Nincs olyan, hogy így vagy úgy kell pihenni, ezt neked kell kitalálni. (Tudom, ez néha legalább annyira teher, mint amennyire felszabadító.) Egy dolgot érdemes átgondolni: te mitől éreznéd épp most úgy, hogy nyaralsz?

Ha az úszás, a napsütés hiányzik, nézz ki egy kellemes, nem túl zsúfolt strandot a közelben. Ha várost néznél, a kiállítások, múzeumok listáját böngészd át, vagy keress egy olyan települést, amelyik egy nap alatt is viszonylag könnyen elérhető, és régen jártál ott. Ha valami különlegeset ennél, biztosan találsz hozzá megfelelő éttermet. Ha a természetben barangolnál, minden város környékén vannak kellemes kirándulóhelyek. De egy day spa napot is beiktathatsz, ha épp az hiányzik, hogy testileg-lelkileg teljesen lelazulj. Mozi, színház, fesztivál, kerti parti is bejátszhat.

Csökkentsd a szerepeket!

Hányféle szerepben vagy jelen a mindennapjaidban? Anya, feleség, nő, szakács, házvezetőnő, taxis, értelmiségi, ügyintéző, döntéshozó, munkaerő, és még sorolhatnám, hány tányért pörgetünk egyszerre vékony pálcikákon. Kezdd azzal, hogy ezeknek a szerepeknek a számát alaposan redukálod erre az időre. A takarítás megvár, a kaját lehet rendelni is (kivéve, ha a főzés kifejezetten kreatív elfoglaltság számodra), értelmiségi szórakozás helyett akár a felszínességben is megmártózhatsz. Vagy egyszerűen csak átadhatod magad a passzív pihenésnek, ha nagyon kimerültél az utóbbi időben (ennek is megvan ám a helye és a szerepe!).

Staícation 02
Vízparti vakációt a strandon is lehet tartani

Tematikus staycation: csak ha közel áll hozzád

Ha akarod, akár tematikus napokat is szervezhetsz: lehet piknik a kertben a gyerekeknek, szervezhetsz indiántábort, vagy Jégvarázs-estet. De ezt csak akkor, ha tényleg közel áll hozzád ez a megközelítés. Nekem nem igazán jön belülről a címkézés és a tematizálás, szóval ilyet legfeljebb egy fél napig tudnék elviselni, és kizárólag a gyerekközönség kedvéért. De ha neked izgalmasabb a staycation úgy, hogy egyik nap Olaszország, a másik nap Görögország a téma, akkor bátran – mindig mondom, hogy te vagy a mérce. A lényeg, hogy átérezd, és belsővé tedd a self-care szemléletet, vagyis azt, hogy most nincs feladat, nincs teljesítmény, nincs kötelesség, csak te vagy, meg a család.

Görög saláta
Tematikus napokat is tarthatsz, ha közel áll hozzád az ilyesmi – minden csak rajtad múlik

Ne lépj bele a kimerítő csapdákba!

És pont itt vannak a staycation legdurvább csapdái is. Úgy hívják őket: „csak még ezt elintézem”. Igen, azok a bosszantó apróságok, amelyekre a hétköznapokban alig jut idő: lefesteni az erkélykorlátot, elszaladni a postára, kitakarítani a garázst… Na nem, légy szíves, ezt ne. A házimunka nem staycation. Ez alól egyetlen kivétel van: a terápiás selejtezés (de erre is legfeljebb hetente egy napot szánj). Arra viszont számíts, hogy ha a tárgyak mély rétegeit megbolygatod és beindítod azt az igazi, megkönnyebbülős selejtező folyamatot, akkor lelki téren is fel tud bugyogni a szmötyi (csak tudhat valamit a Feng Shui). Nem baj az persze, néha szembe kell nézni a saját érzéseinkkel, de hasznosabb, ha nem ér készületlenül. Legyen idő, tér arra, hogy visszavonulj, és helyre tedd, amit helyre kell tenned magadban.

A másik csapda a staycation tervezetlensége és/vagy túltervezése. Ha minden napra ezer programot szervezel, akkor a staycation hajsza és teljesítmnytúra lesz, nem nyaralás. Ha pedig csak úgy vagy bele a világba, akkor kapkodni fogsz, hogy aznap éppen hová is menj, mit is csinálj (ha pedig nem találsz megfelelő programot, akkor könnyen bekúszik a képbe egy kis házimunka, lásd, mint fent): Szóval inkább böngészd át a netet, nézz ki pár programot, legyenek terveid. De legyen meg a kellő rugalmasságod is ahhoz, hogy szükség esetén változtass rajtuk, és akár otthon maradj, ha akkor épp ezt diktálja a hangulatod.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .