Mi az a hialuronsav és miért kell a bőrnek?

Mi az a hialuronsav és miért kell a bőrnek?

(Szponzorált tartalom) Igen, szóval van az a kor, és van az a helyzet, amikor extra hangsúlyt kap az otthoni szépségápolás. Mindenki tudja, miről beszélek: a kozmetikus zárva (meg akkor se mernék most nagyon menni ilyen helyre, ha nyitva lenne), ráadásul az eddigieknél is kevesebbet mozdulunk ki, plusz ugye az előzőekben már említett, nagyjából konstans stressz – ezek mind olyan tényezők, amelyek nagyon nem tesznek jót a bőrnek. Kiszárad, feszül, ráncosodik, azzal meg nem vagyunk sokkal beljebb, ha már a tükörbe nézni sem esik jól. Vagyis jól jön egy csodafegyver, jelen esetben a hialuronsav.

Hialuronsav 01

De mi is ez az anyag?

A hialuronsav tulajdonképpen egy cukormolekula, amely sajátos szerkezetének köszönhetően vonzza a vizet és a nedvességet. A saját súlyának ezerszeresét tudja megkötni vízből. A szervezetben természetes módon megtalálható (sőt, a szervezet termelni is képes – naponta nagyjából 3 grammot), a legnagyobb része a bőr felhámjában foglal helyet. De van belőle többek közt az ízületi folyadékban, a porcokban, a csontokban, a fejbőr szövetében, a vázszövetben, a szőrtüszőkben, az ajkakban, a szemekben, az ínyszövetben is. Vagyis mindenhol, ahol kipárnázásra és kenőanyagra van szükség: a szerveink, szöveteink, idegeink, hajunk, bőrünk nyomással szembeni ellenálló képességét növeli.

HIaluronsav 02

Így képződik és vész el a hialuronsav a bőrben

Egy átlagember szervezetében egyszerre körülbelül 15 g hialuronsav található, ennek nagyjából 50 százaléka a bőr felhámjában, az epidermiszben található. Jórészt ennek a hialuronsav-tartaléknak köszönhető, hogy a bőrünk nem szárad ki teljesen. A bőr természetes megújulása, a hámlás és a hámlasztás során viszont hialuronsavat vesztünk, és az öregedés, illetve a hormonális változások is hozzájárulnak, hogy a hialuronsav képződésének és lebomlásának ciklusa megváltozik a szervezetben – sajnos abban az irányban, hogy a bőr egyre szárazabb és ráncosabb lesz.

A hialuronsav többféle úton is pótolható. Az ízületi kopások tüneteinek enyhítésére, de akár a bőr szépítésére is alkalmasak a hialuronsavat tartalmazó étrendkiegészítők. A hialuronsavas arcfeltöltés során injekcióban adja be az orvos ezt az anyagot a bőr mélyebb rétegeibe, így feltöltve vele a nagyobb ráncokat. És persze ott vannak a hialuronsavas krémek is, külső kezelésként.

Teszt alatt a Vichy Liftactiv H. a. szérum

Teszt alatt a Vichy Liftactiv H.A. Epidermic Filler szérum

Ezek közül teszteltem a TRND Hungary projektjének résztvevőjeként a Vichy Liftactiv H.A. Epidermic Filler ránctalanító szérumot, amely az ígéretek szerint a nap során elvesztett hialuronsav akár teljes mennyiségét is képes pótolni. Összesen 1,5% hialuronsavat tartalmaz: ebből 0,5% a nagy molekulasúlyú hialuronsav, amely a bőr hidratálásáért felelős, és 1% a kis molekulasúlyú hialuronsav, amely a bőr mélyebb rétegeibe is képes behatolni, és csökkenti a ráncok és a finom vonalak láthatóságát. Emellett vulkanikus eredetű Vichy termálvíz van benne, amely a bőr természetes védekező képességét erősíti. Cg-vitamint és peptideket is tartalmaz, amelyek az öregedés látható jeleivel veszik fel a harcot. Nincs benne viszont sem illatanyag, sem alkohol, sem pedig szilikon. A szérum az arc egész területén, és a szemkörnyéken is használható, én ehhez még a nyakamat és a dekoltázst is hozzávettem célterületként.

Hialuronsav 04

A hialuronsav hatása a gyakorlatban

Eddig az elmélet, de hogy vált be a hialuronsav és a szérum a gyakorlatban? Nos, közel két hete használom, és jelentem, látványos az eredmény. Felkenéskor érzek egy egészen halvány csípő érzést, de a szérum nagyjából 3 másodperc alatt felszívódik, és ezzel együtt ez is megszűnik. A kisebb ráncaim, beleértve a szem körüli szarkalábakat is, sokat halványodtak. Egyik nap pedig belenéztem a tükörbe, és megkérdeztem: „jéééé, hol van a szemöldökösszehúzó ránc a homlokomról?” Eléggé eltűnt ugyanis, ahogy a szám egyik oldalán, az arcomon található mélyebb, mimikai vonal is. Vagyis a szérum teljesíti, amit ígért, sőt, ezen kívüli eredményt is várok, mivel az ígéretek szerint a teljes hatása progresszíven, több hét alatt, fokozatosan fejlődik ki.

Vichy Liftactiv H. A. Epidermic filler szérum

Az állagát tekintve géles, ezen kívül pedig illatmentes a szérum, és kb. 3 csepp elég belőle az arc, a szemkörnyék, a nyak és a dekoltázs teljes területére. Arctisztítás után, a még picit nedves bőrre viszem fel, és jó alaposan bemasszírozom, néha az ásványi rollerrel is rádolgozok kicsit. Ahogy már írtam, kábé 3 másodperc a felszívódási ideje, és azonnal megtölti nedvességgel a bőrt. Nappalra van, hogy nem is használok mást (legfeljebb csak fényvédőt, ha kimegyek a lakásból). Éjszakára azért szoktam a tetejére éjszakai krémet tenni, hogy a hidratálás mellett a zsiradék pótlása is meglegyen.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Judit

One comment

  1. Pingback: Mire jó a kollagén ital? Jó néhányat kipróbáltam! - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .