3 étel, amely segít az immunrendszerednek

3 étel, amely segít az immunrendszerednek

Akármilyen szép idő is van, lassan mindenképp beköszönt az ősz, és vele a takonyszezon – van, aki már túl is esett az első szipogós-köhögős izén (én épp most küzdök valami hasonló bacival, nem annyira kellemes, de már jó eséllyel kifelé jövök belőle). Bár teljesen elkerülni nem tudjuk az ilyen kedves kis kórokozókat, segíthetünk, hogy a szervezetünk teljes fegyverzetben vehesse fel velük a harcot. A vitaminszedés se rossz ötlet, de azzal is sokat tehetsz az immunrendszered formában tartásáért, ha mindenféle finomakat eszel, persze jól összeválogatva. Íme 3 étel, amelyik képes felturbózni a védekező rendszert.

Image courtesy of [Artur84] / FreeDigitalPhotos.net

Halak: a lazac, a makréla és a hering, valamint az egyéb tengeri halak tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek csökkentik a gyulladásokat a szervezetben, és védik a tüdőt. A D-vitamin beviteledet is növelheted, ha gyakran eszel halat, ez pedig szintén segíti a légúti betegségek elleni védekezést. Ez utóbbi szempontból persze az sem haszontalan, ha sokat sétálsz a mostanában szerencsére gyakori napsütésben, vagy D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítőt szedsz.

Sütőtök: a tök tele van béta-karotinnal, amely segíti az immunrendszer sejtjeinek egészséges fejlődését, és mindent tud, amit egy erőteljes antioxidánsnak tudnia kell. A sütőtök C- és E-vitaminban is gazdag, ezek szintén erőteljes antioxidánsok. A C-vitamin tartalom megtartása érdekében néha nyersen is belereszelheted a salátádba, de egyébként bármilyen formában fogyasztod a tököt, nem jársz vele rosszul. Szezonja van, tessék rákapni!

Étcsoki: az étcsoki antioxidáns-tartalma nemcsak a szívre van jó hatással, hanem az immunrendszerre is. A kakaóban van a lényeg, szóval a fehér csoki, és az alig-kakaós tejcsokik nem játszanak, válaszd inkább a legalább 60 százalékos kakaótartalmú étcsokit. Már csak azért is, mert ebből még az édesszájúak se tudnak egy ülésben betolni egy táblával. Inkább törj egy kockát, és figyelj az ízekre, rendes gasztrosznob módjára.

One comment

  1. Pingback: Az életmódváltás az immunrendszert is segíti! - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .