Munka-magánélet egyensúly: tényleg megoldhatatlan?

Munka-magánélet egyensúly: tényleg megoldhatatlan?

Ó, az a híres munka-magánélet egyensúly! Amiről általában az jut az eszünkbe, hogy vannak a fantasztikus szuperanyák, akik csont nélkül, lazán menedzselik, miközben mi, egyszerű földlakók úgy érezzük magunkat, mint a bohóc, aki rohangál a pálcákon pörgetett tányérok között, csak néha orra esik a saját lábában.

A túlterheltség minden, csak nem munka-magánélet egyensúly
Amit így megpakolnak, az előbb-utóbb felborul… (Fotó: pixabay.com)

Nos, ezzel a területtel nekem is bajaim vannak. Van két gyerekem, plusz a hozzám tartozó férfiember, úgyis mint család. Aztán van egy munkám, amit ugyan szabadúszó keretek között végzek, ami könnyebbség, viszont éjszaka is lehet csinálni, ami meg nem egyszerű. Ezen kívül van egy háztartásom, amit ugyan közösen vezetünk (nem, nem SEGÍT, közösen vezetjük), mégis van vele dolog bőven, most épp napok óta tavasz nagytakarítok, selejtezek, ésatöbbi. Aztán itt ez a blog, ami a szívem csücske, ide is írok, meg a Nő – mindenféleképpenre is, ami szintén a szívem csücske, viszont ettől még nem készül el magától. Aztán ott van az ezerféle tanulnivaló, a coachingban az a jó, hogy sosem vagy kész a tanulással, a színtanácsadással kapcsolatban ugyanez a helyzet, és azt is folyamatosan tanulom, hogyan tudom a blogjaimon írottakat minél több emberhez eljuttatni (ha megosztod ezt a cikket, vagy a Zöldsali Facebook-oldalát, máris beljebb vagyunk, köszi előre is 🙂 ) És akkor arról még nem beszéltem, hogy szeretek edzeni, időnként elolvasni egy könyvet, elmenni egy koncertre, meghallgatni egy új albumot, találkozni a barátaimmal, énidő, mi-idő, satöbbi. Ja, és enni, aludni, fürödni, ilyen alapszükségleteim is vannak, szia, Maslow-piramis. Szóval nem egyszerű, tekintve, hogy a napok valahogy sehogyan sem akarnak 24 óránál többől állni.

A munka-magánélet egyensúly fontos része a pihenés
Nincs mese, néha muszáj csak úgy lenni (Fotó: pixabay.com)

 És mivel magam is malac-a-jégen üzemmódban küzdök, nem is arról akarok írni, hogy mit tudnak azok a nők, akik csettintésre hozzák a munka-magánélet egyensúly témáját. Arról szeretnék írni, ami nekem segít, hogy közelebb kerüljek ehhez a bizonyos egyensúlyhoz. Íme pár tipp a mindennapi gyakorlatból, a life coach szemszögéből, amelyek neked is beválhatnak.

Légy őszinte magadhoz – és selejtezz

Örök téma nálam, hogy akkor tudsz a magad legjobb barátja lenni, ha olyan őszinte vagy magadhoz, mint egy igazi barátnő, aki azt sem fél kimondani, hogy hülye vagy. Így van ez a munka-magánélet egyensúly témájában is. Vagyis ha eléd áll egy újabb feladat, nem árt átgondolni, miért is vállalod el: ha örömet okoz, az rendben van, de a “mert kell a pénz” is tolerálható indok, hiszen senkinek nem puszira adják a kenyeret a boltban. Az viszont már átgondolandó, hogy megér-e annyit az időd feláldozása. Ha egy óra nemszeretem munkáért kapsz mondjuk 2000 forintot, miközben vacsorát kell rendelned estére 5000-ért, akkor végeredményben rosszul jöttél ki a dologból, és még alaposan meg is dolgoztál a szívásért (főleg, ha szeretsz főzni, és az sokkal nagyobb élményt jelentett volna). Ha viszont csak megfelelési kényszerből hajtasz, no, akkor elő kell venni azt a bizonyos NEM szót. Meg lehet tanulni használni, én is güzüszindrómás jókislányból indultam, mostanság viszont egyre jobban megy, hogy beosszam az energiaforrásaimat.

A sport segít visszanyerni az energiádat (Fotó: pixabay.com)

 Energia: a munka-magánélet egyensúly titka

Igen, az energiádra szükséged lesz, ha egy fenékkel több lovat is meg akarsz ülni. Vagyis a sport, a minőségi kaja létfontosságú. Csilla barátnőm, akivel a Nő – mindenféleképpen blogot vezetjük, mondta egyszer, hogy először az alvást tervezzem be a napirendembe. Jó néhány évnyi masszív alváshiány után rájöttem, mekkora igaza van. Ha kialszom magam, produktívabb vagyok, a feladatokkal is gyorsabban és jobb minőségben végzek, ráadásul a házisárkány-üzemmód sem kapcsolódik be olyan könnyen.

Néha kapcsolódj le

Be kell valljam, eléggé online élem az életem, itt kommunikálok olyan barátokkal, akik messze élnek, itt dolgozom, innen szerzem a híreket (a tévé jó pár éve kikopott az életünkből, csak a rajzfilmcsatornákért és a Viasat History-ért tartjuk), itt keresek rá, ha valamit meg akarok tudni, itt tanulok, és még folytathatnám. Épp ezért, ha valaki előjön a szokott sztereotípiákkal, hogyaszondja állandó információs zaj, meg elidegenít, meg eltávolít magadtól, meg nem igazi kapcsolat, meg ilyenek, azonnal megvédem, és egészen komolyan a világ legjobb találmányának tartom az online világot. Viszont azt is tudom, milyen az, ha tényleg bejelez a fejem az információs túlterheléstől. Ilyenkor ki kell kapcsolni, elő kell venni egy könyvet, sétálni egyet a kölkökkel, nézni a zöldet az erdőben, szemtől szemben kávézgatni valakivel, kinek-kinek ízlése szerint. Haladóbbak azt is megpróbálhatják, hogy este mondjuk kilenckor offline-ra teszik magukat, ami addig nem jutott el, az jó lesz holnap reggel is.

Nem kell különleges dolgokra gondolni: a munkamagánélet egyensúly akár a játszótéren is helyreállhat
Néha egy laza játszóterezés is segít, hogy helyrerázódjon az agyad (Fotó: pixabay.com)

Ne görcsölj rá

Azt kell mondjam, hogy a tényleges munka-magánélet egyensúly egyik nagy titka, hogy ne görcsölj rá túlságosan az egészre. Ha a munkában mindent megtettél, ami lehetséges, ne ugráltassanak még este is, és pláne ne várd ugrásra készen, gyomorgörccsel, hogy mikor jön az újabb feladat. Jogod van a pihenéshez, a magánélethez, a kikapcsolódáshoz, pont. Aki nem így gondolja, az rabszolgatartó – akinek viszont semmi haszna nem lesz belőled, ha kiégsz és képtelen leszel a munkádra koncentrálni. Csakhogy ő ezt aligha fogja belátni, inkább lecserél valaki olyanra, aki még nem égett ki. Ugye érted, hogy a rendszeres pihenés abban is segít, hogy megtartsd a munkád?

Te vagy az első!

Ahogy coachként mindig mondom: üres kancsóból nem lehet tölteni, másoknak akkor tudsz a legtöbbet adni, ha előtte már adtál magadnak. Egy teljesen kifacsart munkavállaló nem produktív, egy kimerült anya nem jófej, egy fáradt feleség totál házsártos. Viszont más nem fogja azt mondani neked, hogy ugyan pihend már ki magad, mert belenyekkensz, egyszerűen élvezi a szolgáltatásokat. Vagyis neked kell magadat az első helyre tenni, és rendszeresen feltöltődni. Tanulj meg néha csak úgy lenni.

Te vagy az első! (Fotó: pixabay.com)

Vesd be az agyradírt!

Azt csak te tudhatod, hogy neked mi állítja le a folytonos kattogást az agyadban: a sport, a kézműveskedés, a meditáció, az ima, egy jó könyv, egy jó zene, vagy akár a takarítás, a rendszerezés. (További ötperces “agyradírokat” itt találsz.)A lényeg, hogy időről időre töröld le a teleírt táblát, hogy aztán megint tele lehessen írni.

Te hogy állsz a munka-magánélet egyensúllyal? Megírod kommentben vagy a Facebookon?

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is. A Zöldsaláta Facebook-közössége is vár, sőt a Bloglovinon is megtalálod a Zöldsalit, a fényképes illusztrációkért pedig kövesd az instagram.com/csjudit_lifetints/ oldalt.

One comment

  1. Pingback: Énidő szeptemberben is: ne csak nyáron szakíts időt magadra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .