Így lesznek jobbak a reggelek!

Így lesznek jobbak a reggelek!

És ha már relaxról beszéltünk, érdemes a morcos reggeleket is szemügyre venni egy kicsit. Én kifejezetten morc fejjel tudok reggelente kikelni az ágyból, és meglehetősen lassan szoktam magamhoz térni – mondjuk úgy, hogy amíg nem reggeliztem valamit, és nem ittam meg a teámat (nem vagyok nagy kávés, inkább teázom), addig nem igazán vagyok képes embernek érezni magam. Legfeljebb rutinból csinálom, amit kell, de pl. komolyabb villásreggeli előállítására teljességgel képtelen lennék. Ebből következően, ha valahová korán reggel kell elindulnom, hát, akkor finoman szólva nem vagyok világbajnok formában, és az emberbarát beállítottságom sem hág ilyenkor a tetőfokára. Épp ezért néztem utána annak is, hogy lehetne ezen turbózni egy kicsit.  Mutatom, ami bevált, és amit még szeretnék kipróbálni.

Beszélgess! Egy tanulmány szerint állítólag azonnal feldobja a reggelt, ha akár egy idegennel is beszélgetni kezdesz. Vagyis nyugodtan hozzá lehet szólni egymáshoz a tömegközlekedésen, vagy a kávéra várva a pultnál. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy erre azért nekem gyúrnom kell egy kicsit: bár általában nem keveset tudok beszélni, reggel nem mindig vagyok beszédes kedvemben (és akkor még finom voltam, igazából a kissé antiszociális kifejezést akartam használni). De kipróbálom 🙂

Ezt azért el bírnám képzelni reggelenként: puha köntösben kiállni a tengerre néző erkélyemre, és ráérősen iszogatni a teámat… (Image courtesy of David Castillo Dominici/ FreeDigitalPhotos.net)

Ne húzd be teljesen a függönyt! A fény jótékony hatásáról nem lehet eleget írni. Mostanában például arról olvastam-hallottam sokat, hogy miért érdemes minél többet természetes fényben tartózkodni – például azért, mert rendbe rakja a belső, biológiai óránkat, míg a sok mesterséges fény teljesen fel tudja azt borítani. Szóval érdemes este kicsit nyitva hagyni a függönyt, hogy reggel a napfényre ébredjünk. Legalábbis, ha nem kell olyan korán kelnünk, hogy még a munkába is sötétben induljunk.

Szóljon a zene! Úgy tűnhet, hogy nekem ez kicsit a mániám, nos, nem is tagadom. A készülődés is jobban megy a zene ritmusára, és ha már elindulsz, a zenehallgatás tök jó időtöltés lehet az úton. Szólhat a kocsiban, a buszon (fejhallgatóval), otthon, a műfaj pedig szintén teljesen rád van bízva.

Egy müzlit összedobni azért még félálomban sem akkora fegyvertény (Image courtesy of joephotostudio/ FreeDigitalPhotos.net)

Reggelizz! Üres tankkal a kocsi sem indul, egy lötty kávéval te sem fogsz nagy formában üzemelni. Ha nincs kedved sokat vacakolni a reggelivel, vegyél valamilyen cukormentes müzlit, rá egy kis tej, kész. De egy szelet kenyeret megkenni sem nagy durranás, sőt, akár egy banánt is elrágcsálhatsz, az tényleg nem igényel semmiféle előkészítést. A dió és a lenmag különösen jó ötlet, mert tele vannak hangulatjavító omega-3 zsírsavakkal. Nyugodtan szórj egy kicsit a müzlidre.

Mozogj egy kicsit! Ha időben belefér, csinálj meg pár könnyű jógagyakorlatot. Ha nem, akkor egyszerűen csak nyújtózkodj egy nagyot, már ez is segít.

Igyál narancslevet! nem véletlen, hogy a narancslevet afféle kihagyhatatlan reggeli italnak tartjuk. Több vizsgálat szerint is jobban felpörget, mint a kávé. Ráadásul a narancs illata hangulatjavító hatású.

A narancslé tutira felpörget (Image courtesy of photostock/ FreeDigitalPhotos.net)

Legyen listád! A legjobb, ha előző este megírod a tennivalók, elintézendők listáját. Egyrészt jobban alszol, ha nem kell éjszaka is azon kattogni, mi mindent nem szabad másnap elfelejteni. Másrészt, ha reggel kihagy az agyad, és azt sem tudod, merre indulj (nekem eléggé ismerős ez a helyzet), akkor van mihez nyúlni, és máris kiválaszthatod a listából a legkisebb erőfeszítéssel megoldható feladatot. És máris megvan a napi első sikerélmény. Nekem legalábbis ez szokott bejönni: amíg fel nem pörgök, addig a legkisebb ellenállás irányában haladok, elintézem először az aprókat, aztán ha beindultam, jöhetnek a nehezebb ügyek.

Ébredj fokozatosan! Legalábbis, ha megteheted, hogy ne kelljen két másodperc alatt kipattanni az ágyból. Nekem azok a legkellemesebb reggeleim, amelyeken van időm szépen, fokozatosan, ráérősen magamhoz térni, felöltözni, teázgatni. De ha ugranod kell, akkor is próbálj adni magadnak legalább öt percet az átállásra, ne kapcsolj azonnal teljes sebességbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .