Ötperces relax

Ötperces relax

Szombaton az Együtt Könnyebb! Női Egészségért Alapítvány női egészségnapjának háziasszonya voltam. Igazán inspiráló rendezvényen vehettem részt, és rengeteget tanultam mind az előadóktól, mind pedig a résztvevőkkel folytatott beszélgetésekből. Az pedig hab a tortán, hogy sok év óta végre hosszabban beszélgethettem egy régi osztálytársammal is. Szóval teljesen felspannolva, inspirációval telve jöttem haza.

A rendezvényen is számtalanszor elhangzott (és gondolom, nektek sem újdonság), mennyire tönkre tudja tenni az életminőségünket a stressz. Nem lehet fogcsikorgatva élni, lányok, az a helyzet. És nem érdemes belepusztulni a mindennapokba sem, feladatról feladatra rohanni, folyton kötelességet teljesíteni. Dr. Valló Ágnes pszichoszomatikus belgyógyász az egészségnap egyik kerekasztal-beszélgetésén egyetlen szóban fogalmazta ezt meg, ami nagyon beégett nekem: örömcentrikusság. Vagyis próbáljunk minél több apróbb-nagyobb örömöt összeszedni egy nap, csináljuk azt, ami jól esik, és szeressük magunkat. Nekem ez a szombati nap egyik legfontosabb üzenete.

Na jó, de hogy relaxáljon az ember lánya, ha a tennivalók listája leér a tizedikről, és hol a főnöke pakolja tele az asztalát újabb feladatokkal, hol a vacsora ég oda, mert elmélázott pár percre? Ezen a gondolatmeneten elindulva szedtem össze pár tényleg ötperces (vagy még annyi se) tippet a villámgyors relaxációra. Nyugi, nem kell hozzá elvonulni, kamillamezőre költözni, buddhista szerzetesnek állni.

Na tessék, itt a közmondásos kamillamező, amelyikre kiköltözik az ember a stressz elől, jól lenyugszik, majd megmakkan az unalomtól. Ennél kicsit gyakorlatiasabbak leszünk, ígérem 🙂 (Image courtesy of Serge Bertasius Photography/ FreeDigitalPhotos.net)


Lélegezz: ez az, ami mindig bejön, és bárhol csinálható. A mély, hasi légzés lelassít, ellazít, akkor is, ha épp szét készül vetni az ideg. Az a legjobb persze, ha tiszta levegőt szívsz, de még a Nagykörűt nem éppen hegyi levegőjében, vagy a buszon ülve is megpróbálkozhatsz vele.

Légy jelen: erre a pár percre emelkedj felül a napi trutymón, és igyekezz csakis arra figyelni, amit éppen csinálsz. A hangokra, az illatokra, a színekre, vagy arra, ahogy a körmöd kopog a billentyűzeten. Milyen érzés? Hogy ülsz a székeden? Milyen tapintása van a ruhádnak? Öt perc múlva visszatérhetsz, addigra tuti, hogy nyugodtabb leszel. Ahogy szombaton mondta a nap egyik előadója, akár a mosogatásból is lehet meditációt csinálni.

Nyújtózkodj egyet: ezzel segítesz az izmaidnak elengedni a lelki problémák okozta görcsöket. Ahol nagyon feszesnek érzed magad (jellemzően a váll tud nagyon durván beállni a feszültségtől), ott meg is masszírozhatod egy kicsit.

Csempéssz be egy kis luxust: a mindennapi tevékenységeket végezd úgy, mintha egy wellness-szállodában lennél. Az esti zuhanyhoz vedd elő a legszuperebb tusfürdőt, amit csak otthon találsz, oltsd le a villanyt, és gyújts meg egy gyertyát a fürdőszobában. Keresd elő a legpuhább, legbolyhosabb törölközőt, és melegítsd meg egy kicsit a fűtőtesten. Kend be magad valamilyen királynős illatú testápolóval, és öltözz a legszebb pizsamádba, hálóingedbe.

Örömcentrikusság, ez lenne a lényeg! (Image courtesy of stockimages/ FreeDigitalPhotos.net)


Szánj magadra 10 percet: ha elcsendesedett a ház, vagy ha reggel még mindenki alszik, adj magadnak tíz percet: igyál meg egy teát, olvass egy jó könyvet, hallgass zenét, végezz el pár jógagyakorlatot, a lényeg, hogy jól essen (örömcentrikusság, helló!).

Tompítsd a fényeket: kapcsold ki a kütyüket, elég a minden nap száz órában ömlő rossz hírekből, tompítsd le a fényt, gyújts meg egy gyertyát, és hagyd, hogy önkéntelenül is kicsit befelé fordulj. Nem kell elszakadni a való világtól (ezt nem is javasolnám), de néha le lehet állítani az információáradatot egy kicsit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .