Tartsd frissen a zöldségeket, és spórolj velük!

Tartsd frissen a zöldségeket, és spórolj velük!

Egészségeset enni jó dolog, viszont jelentkezzen, akinek van ideje minden nap friss kaját venni ahelyett, hogy pár napra előre vásárolna. Ráadásul, ha már bevásároltunk, akkor jó lenne kihozni a kajából, amit lehet, és nem egyenesen a kukába transzportálni a pénzünket (a rohadt cucc takarításának szépségeiről nem is beszélve). Utánanéztem azoknak a trükköknek, amelyek segítségével tovább marad friss az étel.


Tegyél papírtörlőt a salátafélék alá: a zöldségféléken hűlés közben kicsapódó pára segítené a rothadást, de ezt a papírtörlő felszívja. Ráadásul, ha minden igyekezeted ellenére megrohad a cucc, sokkal könnyebb papírostul kitakarítani a hűtőből. 

Image courtesy of Apolonia/ FreeDigitalPhotos.net

Tedd a tojást a hűtő közepébe: a hűtóajtó csábító opciónak tűnik, de gondolj bele, ahogy nyitogatod a hútőt, itt folyton változik a hőmérséklet. Ettől pedig hamarabb lesz a tojásból záptojás. A tej is a hűtő közepén érzi magát a legjobban. 

Tegyél egy almát a krumpli közé: az alma etilént bocsát ki, ami jót tesz a krumpli frissességének is. Viszont tartsd távol az almát minden mástól: az etilén csak a krumplinak tesz jót, a többi zöldségnek, gyümölcsnek nem. Úgyhogy maradjon csak az alma a krumpli mellett. 

Fagyaszd le a gyömbért: ha valahol olcsó a gyömbér, vegyél egy nagyobb adagot, hámozd meg, vágd szeletekre, és fagyaszd le. Aztán helló gyömbértea, kínai kaja, whatever.

Image courtesy of SOMMAI/ FreeDigitalPhotos.net

Tartsd a répát homokban: ez akkor megy, ha nem olyan kicsi a konyhád, mint az enyém, vagy van mellé legalább egy kamrád. Fogj egy ládát, tegyél bele tiszta homokot (lehetőleg ne a kutyakakis homokozót foszd ki), és ebbe ásd bele a répákat, mindegy, hogy sárgáról vagy fehérről van szó. Régi trükk, de ma is működik.

A fél avokádót egy hagymával együtt tedd el: ha csak fél avokádót használtál fel, a megmaradt felet tedd egy dobozba egy fél hagymával. A hagyma kénes vegyületeket bocsát ki, ami segít, hogy az avokádó ne barnuljon meg.
 

Image courtesy of Keerati/ FreeDigitalPhotos.net



Ne szedd szét a banánt: ha megveszel egy fürt banánt, ne szedd szét a fürtöt, sőt, tekerd be a szárukat átlátszó fóliába, és csak akkor vágj le belőle egyet, ha meg akarod enni.  A megbarnult banánokat hámozva fagyaszd le, jók lesznek sütéshez.

Mogyit a hűtőbe: a diófélék nem úgy néznek ki, mint a hűtésre szoruló áru, pedig a hűtés ezeknek is növeli az élettartamát, lassabban avasodnak meg.

Fagyaszd le a zöldfűszereket: vágd őket apróra, és tedd egy vízzel, olívaolajjal vagy olvasztott vajjal teli jégkockatartóba. Máris mehet a cucc a jégre, és amikor szükséged van rá, csak vegyél elő egy adagot. 

Image courtesy of Suat Eman/ FreeDigitalPhotos.net


 
Ne taperold a sajtot: inkább fóliával, szalvétával fogd meg, miközben szeleteled, ugyanis az ujjadról rákerült baktériumok gyorsítják a penészedését.

One comment

  1. Pingback: Emberkísérlet, avagy találtam egy csodaszert nátha ellen - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .