Egészség-nagykövetek: Máthé Fanni aromaterapeuta, masszőr

Egészség-nagykövetek: Máthé Fanni aromaterapeuta, masszőr

Új sorozat indul a blogon: időről időre szeretnék bemutatni olyan embereket, akiknek a munkája, felfogása, szaktudása hozzájárul ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk, és harmonikusabb legyen a mindennapi életünk. 
 A Zöldsalátát olvasva már biztosan feltűnt, hogy erőteljesen érdekel az aromaterápia, ezért választottam az új rovat első vendégéül Máthé Fanni aromaterapeutát és masszőrt, az Aromillo stúdió tulajdonosát, akinek szuper aromakeverékeit az egész családom használja.

 

– Hogyan kerültél kapcsolatba a masszázzsal és a természetes gyógymódokkal?
– A sporton keresztül: tájfutó voltam, illetve még ma is vagyok. Gimnáziumban, válogatott tájfutóként kezdtem masszírozni, majd a TF rekreáció szakával párhuzamosan a gyógymasszőri képzést is elvégeztem.
– A masszőrökről az a sztereotipikus elképzelés él az emberekben, hogy nagydarabok, izmosak, te viszont egy légies, törékeny nő vagy.
– Nem kell feltétlenül nagynak lenni hozzá, hogy az ember jól masszírozzon. Ha jó a technikám, vagyis testből, és nem csak karból masszírozok, az nekem is kevésbé megterhelő, és a vendégnek is jobb. Eddig még senki nem panaszkodott, hogy túl gyenge lett volna a masszázs, pedig jártak már nálam testépítők is.
– A masszírozástól pedig egyenes út vezetett az illóolajokig?
– Először egy Angliában élő rokonomtól hallottam az aromaterápiáról, és egyre jobban érdekelni kezdett a dolog. Később megismerkedtem a Panarom szakértőivel, akik az itthoni aromaterapeuta-képzés vezetői. Innen vezetett az út a képzés elvégzéséig és az Aromillo stúdió létrejöttéig.
– Mit szeretsz a legjobban a munkádban?
– A keverék készítését. Fantasztikus látvány, ahogy a könnyebb és nehezebb olajok összefolynak, a cseppek elvegyülnek a bázisolajban. A legkevésbé kedvelt pont pedig a kalkuláció, amikor ki kell számolnom cseppenként a kész keverék árát. De ez utóbbi szerencsére már rutinból megy, bár szívem szerint ingyen adnám mindenkinek az olajokat  :).
– Mi volt a legnagyobb sikered aromaterapeutaként?
– Több olyan esetem is volt, amit sikerként tartok számon. Az egyik a saját családomban történt, apukám megfázott, és végre megengedte, hogy használjam rajta az illóolajokat. Az első illóolajos bedörzsölés után is már jobban volt, és néhány után már meg is gyógyult. Legközelebb már automatikusan az illóolajokat használta.
A másik egy kislánnyal kapcsolatos, aki nagyon nehezen szokta meg az óvodát. Amikor készítettem neki egy immunerősítő, harmonizáló illóolajkeveréket, a csuklójára cseppentett „otthonillat” segített neki megnyugodni – persze a reggelente hozzá járó gyengéd masszázzsal együtt.
Az érintés, az odafigyelés egyébként önmagában is nagyon hasznos a különféle problémák érzelmi okának feloldásában. Az aromaterapeuta-képzésen az illóolajok fizikai, terápiás hatása mellett a lelki oldalról is tanultunk. Én ebben a racionális és a spirituális megközelítés közötti egészséges középutat képviselem, de az tagadhatatlan, hogy nagyon sok egészségügyi probléma mögött lelki okok állnak. Ha ezeket sikerül feltárni és megoldani, akkor gyorsabb a gyógyulás. Az illóolajok viszont ezen a szinten is segítenek, néha úgy is, hogy nem vesszük észre „direktben” a hatásukat, csak azt, hogy nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lettünk.

 – Van kedvenc illóolajad?
– Mostanában a brazil eukaliptuszt (Eucalyptus staigeriana) szeretem nagyon, hordok is belőle a táskámban egy kis üvegcsével. Erősíti az immunrendszert, jó hatással van az idegrendszerre, nyugtat, remek stresszoldó, és a légzőszervek működését is segíti, ráadásul gyerekeknél is lehet alkalmazni.
– Kinek ajánlod az aromaterápiát?
– Mindenkinek, aki számára fontos az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése, a természetes úton való gyógyulás. Persze ennek a gyógymódnak is vannak korlátai. Mindenkit arra biztatok, hogy a betegségével forduljon orvoshoz, és a tőle kapott kezelést egészítse ki a természetes gyógyítással, például az aromaterápiával. A kisebb betegségek, például a megfázás, a húzódások, sportsérülések, emésztési gondok, és még egy sor más probléma gyógyítására egyébként kiválóan alkalmas az aromaterápia. Nekem is volt sportolóként olyan érzőideg-sérülésem a térdemben, amelynek a gyógyulását hónapokra becsülték az orvosok, ehhez képest az illóolajos kezelés hatására 3 hét múlva már az OB-n futottam. A családban is alkalmazom az aromaterápiát, én magam évek óta nem jártam a háziorvosnál, természetes módon kezelem a kisebb panaszokat, de a párom kislányai is követelik esténként az illóolajos masszázsukat.
– Van olyan helyzet, amikor nem javasolt illóolajokat használni?
– A várandósság első 3 hónapjában nem szoktam javasolni az illóolajok használatát, bár vannak olyan olajok, amelyek ilyenkor is biztonságosak. Léteznek olyan élethelyzetek, amikor bizonyos olajokat nem ajánlatos használni: egyes olajok nem valók a várandós vagy szoptató nőknek, a 6 éven aluli gyerekeknek, az asztmásoknak, epilepsziásoknak, allergiásoknak, a citrusfélék olajainak használata után pedig nem ajánlott a napra menni, mert fényérzékennyé tehetik a bőrt. Az aromaterápia nem veszélytelen dolog, az otthoni kísérletezéssel is érdemes óvatosan bánni. Vannak persze teljesen biztonságos olajok, ezeket önállóan is lehet használni, de érdemes kikérni a hozzáértő aromaterapeuta szakember tanácsát, mielőtt – akár könyvből, akár az internetről vett receptek alapján – nekikezdenénk olajkeverékeket gyártani.
– Mik a terveid a jövőre nézve?
– Elsősorban a stúdióval kapcsolatosak. És szeretném szélesebb körben azt is megtanítani az embereknek, hogy az aromaterápia nem csupán egy illatos valami, hanem hatékony gyógymód. Jó lenne, ha sikerülne megteremteni a hivatalos egészségügy és az alternatív terápiák közötti együttműködést. Arról is szeretnék minél szélesebb körben beszélni, hogy miért fontos, hogy minőségi illóolajokat vásároljunk és használjunk, hiszen csak ezeknek van terápiás hatása. A pár száz forintért, vásári pultokon kapható „pancsolt” keverékek semmire nem jók, rosszabb esetben pedig akár ártalmasak is lehetnek. Igaz, a minőséget meg kell fizetni, de egy üveg illóolaj rengeteg ideig kitart, hiszen egyszerre csak pár csepp kell belőle.
– Egy ilyen harmonikus hivatás mellett mi jelenti számodra a kikapcsolódást?
– A tájfutás, a kirándulás máig nagy szerelem, versenyek szervezésében is gyakran részt veszek, Sokat utazunk, rengeteg szabadtéri programot szervezünk, de egy jó könyvvel is szívesen bekuckózom, sőt, aludni is nagyon szeretek J

Fanni ajánlata az őszi betegségek szezonjára:
Az immunerősítés és a betegségmegelőzés „adu ásza” a citrom illóolaj: érdemes a közösségi terekben ezt párologtatni, mivel erős antibakteriális, antivirális hatása van, és élénkít is. Épp ezért viszont nem ajánlatos az esti órákban használni, nehogy megzavarja a pihenést.

Immunerősítő illóolaj-keverék:

50 ml hidegen sajtolt sárgabarackmag-olajba cseppentsünk
15 csepp brazil eukaliptusz (Eucalyptus staigeriana)
15 csepp orvosi levendula (Lavandula angustifolia)
15 csepp pálmarózsa (Cymbopogon martinii)
10 csepp citrom (Citrus limonum)
és 10 csepp mandarin (Citrus reticulata)
illóolajat, majd fürdés után, a még kicsit nedves bőrre felkenve, 10-10 cseppet masszírozzunk a hát és a mellkas területére. Fontos, hogy jó minőségű, terápiás célra alkalmas illóolajokat használjunk, és barna, gyógyszertári üvegben, száraz, hűvös helyen tartsuk a keveréket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .