Szeretnél egy órával többet aludni?

Szeretnél egy órával többet aludni?

Én egészen biztosan. Amíg nem volt gyerekem, szinte le sem ért a fejem a párnára esténként, és már aludtam is, reggelig, zavartalanul, nyugodtan lehetett mellettem akár fúrni is. Amióta megvan a manó, iszonyat rosszul alszom, teljesen felborította a rendszert az az uszkve két év, amíg egyre csökkenő mértékben, de minden éjjel menetrendszerűen fel kellett kelni hozzá. Ő már átalussza az éjszakát, én nem :(, úgyhogy valamit csinálni kell ezzel a helyzettel. És mivel számomra egyáltalán nem egyértelmű, hogy “ez az anyák sorsa” (már miért lenne az, ha a gyereknek már nincs szüksége éjszakai pátyolgatásra?), bőszen keresem a megoldásokat. Lassan javul a helyzet egyébként.

A Zest magazin májusi számában találtam egy tök jó összeállítást arról, mi minden zavarhatja meg az éjszakai álmunkat – ha ezeket kiiktatjuk, akár naponta egy óra nyugodt alvást is nyerhetünk. Nálam mondjuk a hálószobában nincs tévé, szóval az biztosan nem zavar, de a többi pontban van egy-két megfontolandó gondolat… Szóval lássuk, mi minden foszthat meg a pihenéstől.

Vasalást nem igénylő ágynemű: a vasalást nem igénylő textileket előfordulhat, hogy formaldehidet tartalmazó vegyszerekkel itatják át. Ez egyrészt egészségtelen, másrészt zavarja az ember pihenését. Persze a formaldehid-tartalmú vegyi anyagok használatának megvannak az érvényes nemzetközi szabályai, de a Távol-Keletről idekerült olcsó ágyneműknél egyáltalán nem biztos, hogy betartják ezeket az előírásokat. Meg egyáltalán: jobb lenne nem kekeckedni mindenféle veszélyes vegyszerekkel, ha nem muszáj. Szóval vasalásra fel, ha már úgyis annyira kipihentek leszünk… (már csak azért is, mert gyűrött ágyneműben aludni sem egy leányálom).

Tévé a hálószobában: az egyik leggyakoribb “gyanúsított”, ha álomtolvajlásról van szó, és nem csak azért, mert tovább maradunk fenn, ha az ágyból nézhetjük a kedvenc sorozatainkat. A tévé képernyője ugyanis kék-fehér fényt bocsát ki, amely a nappali világossághoz hasonlóan gátolja az éjszakai nyugalom megteremtéséért felelős melatonin hormon termelődését. Vagyis: ki a tévével a hálóból!

Pormacskák az ágy alatt: az ágy alatti porcica nemcsak gusztustalan, hanem mindenféle vegyszermaradékot is szépen összegyűjt. Nem csoda, ha az allergiára hajlamosak “kissé” nehezen kezdenek lélegezni e kedves állatkák jelenlétében. A pormacskák vizsgálatakor a kutatók szépen beazonosították az összes háztartási tisztítószer vegyszermaradványait a ftalátoktól az alkilfenolokig, és hasonló kedvességekig. Tessék porszívózni!

Függöny: ahogy a szobában bent keltett fény megzavarhatja az álmunkat, a kintről bejutó fény is gátolhatja, hogy jól aludjunk. Nem a reggeli fény a probléma, az még segíthet is, hogy időben felkeljünk, hanem a kintről bevilágító utcai lámpák, vagy a nyári, világosabb éjszakák. Amikor sötétnek kell lenni, legyen sötét – a madarakat sem véletlenül takarják le éjszakára.

Matrac: egyes kutatások szerint a megfelelő matrac akár 42 perccel több pihentető alvást is biztosíthat naponta. A túl kemény, túl puha, vagy túlságosan elhasználódott matrac mindenféle fájdalmakat okoz testszerte, elgyötört háttal és ízületekkel pedig elég nehéz mélyen aludni. Ideális esetben 7-10 évente le kellene cserélnünk a matracunkat, és az újat nagy odafigyeléssel kellene kiválasztanunk. Tengerentúli felmérések szerint az emberek 80 százaléka két percnél is kevesebb ideig próbálgatja a kinézett matracot, pedig nagyon nem mindegy, mibe ruház be, mivel utána évente közel 3000 órát fog rajta eltölteni!

Alacsony vércukorszint: teli hassal nem érdemes lefeküdni, ám arra kevesen gondolnak, hogy az “este hat után már ne egyél” típusú diéták is akadályozzák az alvást. Az alacsony vércukorszint serkenti az adrenalin termelődését, és éberré tesz. A legjobb két órával lefekvés előtt megvacsorázni, majd közvetlenül a nap vége előtt még nassolni egy kis joghurtot egy marék dióval, mogyoróval. Mindekettőben van ugyanis egy kis triptofán, ez a vegyület pedig segíti az elalvást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .