Főzve vagy nyersen?

Főzve vagy nyersen?

Mindenki úgy tudja, hogy a nyers zöldségekből készült saláta egészséges, a főzés pedig károsítja a zöldségek vitamintartalmát. Szép, egyszerű szabály ez, épp csak annyi vele a baj, mint a kategorikus kijelentések többségével: hogy nem minden esetben igaz. Vannak olyan zöldségek, amelyek vitamintartalma főzve épp hogy jobban hasznosul, mint nyersen. De akkor melyiket érdemes főzve, és melyiket nyersen fogyasztani?

Tomatoesphoto © 2011 Garry Knight | more info (via: Wylio)

Edd nyersen:
Zöldpaprika: nyersen sokkal több B- és C-vitamin van benne, mint sütés-főzés után.

Fokhagyma: kórokozó-pusztító hatása (természetes antibiotikum!) sokkal erőteljesebb, ha nyersen tesszük az ételbe.

Citrusfélék: mindenféle hőkezelés elbontja C-vitamin tartalmuk nagy részét. Még forró teába se csepegtesd a levüket, inkább a langyos italhoz add hozzá, ha az ízükön kívül a vitaminjaikat is szeretnéd.

Főzd meg:
Paradicsom: a főtt paradicsomban (például egy jó kis olaszos paradicsomszószban) sokkal több van a likopin nevű erőteljes antioxidáns vegyületből, mint a nyersben. Főzés közben ugyanis a paradicsom sejtjeiből is felszabadul a likopin, így jobban képes hasznosulni. Mivel zsírban oldódó vegyületről van szó, egy kis olívaolaj is mehet a szószba.

Cukkini és répa: a főtt cukkini béta-karotin tartalma sokkal jobban hasznosul a szervezetben, mint a nyersé. Kutatások szerint a szervezet a nyers sárgarépa béta-karotin tartalmának csupán a negyedét képes hasznosítani, mivel a vastag sejtfalak nem engedik át az A-vitamin e hasznos elővitaminját. A főzés során viszont ezek a sejtfalak károsodnak, így egy kis zsiradék kíséretében a répa béta-karotinjának több mint fele képes hasznosulni.

Határeset, elfogadjuk:
Spenót: a nyers spenótban sokkal több a C-vitamin és a folsav, mint a főttben. Főzve viszont kalciumban és cinkben gazdagabb ez a szép zöld leveles zöldség.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .