Stresszmentes karácsony? Van ilyen?

Stresszmentes karácsony? Van ilyen?

Ha már az előző bejegyzésben szépen beijesztettem mindenkit a karácsonyi stressz káros hatásaival, most arról is írok egy kicsit, hogy így az ünnep előtti utolsó roham idején hogyan is kellene csökkenteni azt a bizonyos feszültséget. A magam részéről meglehetősen utálom a “kerüld a stresszt” című általános jótanácsot, mert aki képes tényleg elkerülni a stresszt, méghozzá úgy, hogy közben nem egy Isten háta mögötti biotanyán jógázik reggeltől estig…, hát az legalábbis egy gyakorló Jedi mester. Az viszont, hogy hogyan kezeled a stresszt, nos, az tényleg rajtad múlik, akár a budapesti belvárosban dúló karácsonyi csúcsforgalom kellős közepén is. Ehhez pedig egy kis egészséges egoizmusra fogok biztatni mindenkit.
A legfontosabb szerintem az, hogy ne légy fanatikus. Aki túl nagy elvárásokkal indul, az tuti, hogy csalódni fog. Akármennyire is az ömlik a tévéből, hogy ilyenkor makulátlan lakásban, csilli-villi fa alatt ünnepel a szépen mosolygó tömeg, a valóságban úgyis ott marad egy porcica, kiég egy izzó a füzérből, és becsúszik egy rossz megjegyzés. Namármost, ha te maximalista elvárásokkal indultál neki a karácsonynak, akkor kábé itt van vége az ünnepnek. Vagyis: jobban jársz egy leszarom-tablettával 🙂
Másodszor: lista. arról, hogy mi az, amit tényleg fontos még ezen karácsonyig hátralevő négy napon elvégezni. A szaloncukor-bevásárlás nyilván nem várhat, de ha a totális nagytakarítás már nem fér bele, akkor egye fene, legyen csak a nappali fogadóképes. Vagyis: rangsorolj. Azokat az eseményeket, találkozókat is rangsorolhatod, amelyekre mostani érzésed szerint mindenképpen el kell menned. Fogadjunk, hogy ha fontossági sorrendbe állítod őket, lesz egy-két olyan, ami akkor is épp olyan élvezetes lesz, ha csak az ünnepek után kerül rá sor. És hogy mi a sorrend alapja? Csakis a te jó érzésed, az elvárásokat amennyire lehet, tessék szépen elfelejteni.
Gondolkodj pozitívan. Fogcsikorgatva ünnepelni elég nehéz, de még a kötelező üzletbenrohangálás is kellemesebb, ha inkább a jó oldalát nézed.
Figyelj oda a költségeidre. Ha most azt kérdezed, hogy jön ez ide, akkor gondolj bele, át tudod-e majd engedni magadat az ajándékozás meghitt pillanatainak, ha arra kell gondolnod, hogy vajon miből fogod törleszteni a karácsonyra felvett hitelt. Szerintem inkább vegyél kisebb ajándékot…
Ne túlozz el semmit. Nyolcfogásos vacsora helyett épp elég három fogás, és az ünnep másnapján se a másnaposság legyen a program.
Kérj segítséget. Konkrétan oszd le a feladatokat a párodnak, a gyerekeknek, a rokonságnak. Senki nem fog megsértődni, ha megkéred, hozzon egy tányér bejglit a vacsorához, vagy mosogasson el. Ha viszont csak csendben duzzogsz, mert mindent neked kell csinálni, nem valószínű, hogy kitalálják a gondolataidat.
Lepd meg magad. Akár egy kis ajándékkal, akár azzal, hogy az idén máshogyan ünnepelsz, mint az eddig bejáratott forgatókönyv.
És – az előző ponthoz csatlakozva – akármilyen sűrű is a programod, szánj egy kis időt magadra. Egy fürdőre, vagy egy forró csokira, vagy egy újság átlapozására, vagy bármire, ami fevidítana. Én egyik este például beültem az új Király utcai Starbucksba, bámultam kifelé a fejemből, és csendesen mulattam azon, milyen vidám hangulatba képes hozni a kivilágított, havas Nagykörút látványa. Komolyan mondom, még a villamost és a forgalmi dugót is szépnek láttam 🙂
Nektek milyen tippjeitek vannak az ünnep előtti stresszmentesítésre?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .