Ünnepi vacsora – egészségesen

Ünnepi vacsora – egészségesen

Aki rendszeresen olvassa a blogot, annak biztos feltűnt már, hogy számomra az egészséges életmód nem a nagy ingujjfelgyűrős elhatározásokat jelenti. Ráadásul nehezen viselem az aszkéta felfogást, és a szigorú drillt az életemben. Meggyőződésem, hogy az egészségesnek kinevezett aszkéta életmód soha nem hozza meg a várt eredményt: vagy azért, mert egy idő után eleged lesz az egészből, és akkor aztán roham a hűtő felé, vagy pedig azért mert savanyújóska lesz tőle az ember – összeszorított foggal pedig nehéz önfeledten ünnepelni, de még élni is. Viszont a magyar háztartásokban szokásos karácsonyi nagy zabálást sem gondolom követendő példának. De akkor mi a megoldás? Én a kis lépésekben hiszek, azokban az apró tippekben, amelyeket már ma elkezdhetsz beépíteni az életedbe, és amelyek egy idő után annyira szokássá válnak, hogy már nem kell külön odafigyelni rájuk. Összeszedtem pár ilyet karácsonyra is.

8

Egyél, mielőtt elindulsz! Vagyis akár te vagy a vendéglátó, akár máshol ünnepelsz, ne korgó gyomorral ülj asztalhoz. Ha farkaséhesen érkezel, a házigazda biztos szeretni fog, mert végigeszed mind a nyolc fogást, és még repetázol is, de másnap valószínűleg küzdesz majd a lelkiismeret-furdalással. később meg a kilókkal. Persze nem kell egy komplett vacsorát elfogyasztanod indulás előtt. Csak arra figyelj, hogy ne hagyj ki egyetlen fő- és kisétkezést sem, és mielőtt felvennéd a kabátodat, vagy megjönnének a vendégek, rágcsálj valamit, például pár szem banánt, vagy egy marék mandulát.

Figyelj az adagokra! Nyugodtan kóstolj végig mindent, amit szeretsz, de egyikből se szedd púposra a tányérodat. Egy kis ízelítő is elég, a végére tuti, hogy jóllaksz majd.

Több zöldség, kevesebb zsíros cucc. Ha valamivel meg akarod pakolni a tányérodat, akkor az legyen a köret, különösen akkor, ha az történetesen zöldség. A zsíros fogásokat viszont tényleg inkább csak kóstolgasd. A sült krumplit is! 🙂

Ne egyél illendőségből! Ha már csak a kínálgatás miatt eszel, inkább szereld le finoman a házigazdát. Rosszullétig udvariaskodni felesleges.

Ha beszállsz valamivel a vendégségbe, az legyen egy egészséges fogás. Lehet, hogy épp ezzel indítod el az egész családot az ésszerű táplálkozás útján.

Egyél lassan. Élvezz ki minden falatot, és közben beszélgess, vegyél részt a társalgásban. Végülis az ünnepnek leginkább az együttlétről kellene szólnia, nem?

Vigyázz a szesszel. Nemcsak az a baj vele, hogy be lehet rúgni tőle, hanem az is, hogy iszonyúan kalóriadús. Egy pohár bor, két pohár ásványvíz. Ha alkoholmenteset iszol, kóla helyett inkább ásványvizet vagy gyümölcslevet kérj, de ebből is inkább a 100 százalékosra szavazz, és a kalória-takarékosság jegyében hígítsd fel ásványvízzel.

Vedd körül magad egészséges rágcsával. Süti helyett pakolj magad elé mandulát vagy gyümölcsöt, és beszélgetés közben inkább ezekből nassolj.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .