A szakács- és gasztronómiai könyv az, amiből teljesen mindegy, mennyi van otthon, sosem lehet túl sok. Még az olyan amatőröknek sem, amilyen én vagyok a konyhában. Hát még azoknak, akik valóban kreatív kihívásként élik meg a sütést-főzést. Nem véletlen, hogy a legjobb karácsonyi ajándékötletek között szinte mindig felbukkannak a gasztronómiai kiadványok. Ezekből hoztam most egy válogatást, minden tudásszinthez, ízlésvilághoz.
Stílusos sütemények, amelyeknek története és történelme van
Náray Tamás Zarah-trilógiája nemcsak nagy ívű családtörténet, izgalmas kémregény és utazás, hanem csupa szín, illat és forma. Az ínycsiklandó sütemények ízét is a szánkban érezhetjük olvasás közben. A finomabbnál finomabb falatok készítője, Frau Schwenk, a Winter család hűséges szakácsnője kulcsfigura a főszereplő, Zarah és nővére, Edel életében, hiszen a megmenekülésüket köszönhetik neki. Az ő történetük a regény lapjain elevenedik meg. Ebben a kötetben pedig Frau Schwenk, Zarah és családja, valamint barátai kedvenc süteményei jelennek meg Náray Tamás tolmácsolásában. A szereplők utazásai nyomán megízlelhetjük Németország, Olaszország, Anglia és Izrael legjellemzőbb édességeit. Náray Tamás pedig megmutatja, hogy a kifinomult stílus nem csak csodás ruhákban, hanem finom süteményekben is testet ölthet.
Utazás a konyha körül, ajándékötletek a kamra polcáról
Wossala Rozina Konyhakönyve nem egyszerű szakácskönyv, hanem egy laza, modern, pikáns utazás a konyhánk és a kamránk körül. Amit a kamrapolcon találunk, abból készülnek a modern fantáziával újragondolt fogások, mártások, ízesítők. Még ajándékötletek is találhatók közöttük, ha valaki saját készítésű gasztroajándékban gondolkodna karácsony előtt. Amatőröknek remek mankó a könyv, profi szakácsoknak pedig abban segít, hogy a többgenerációs recepteket picit újragondolják, vagy épp szokatlan kombinációkat emeljenek be a megszokott ízek közé. Vagyis mindenki konyhájában segít egy lépést tenni felfelé.
Receptek és ajándékötletek az egyszerűség és hatékonyság jegyében
Ambrus Évát régóta ismerem, könyvei, receptjei a válogatós gyerekek szüleinek és az elfoglalt anyukáknak jelentenek napi szintű mentőövet. Gyors, finom, egyszerű című könyvének 77 receptjét Vágó Pirossal közösen alkották meg a mindig rohanó, mégis egészséges és finom falatokra vágyó családoknak. Bevallom, nekem ez az egyik kedvencem az idei gasztrokönyvek közül, hiszen nálam a konyhában az első számú jelszó a hatékonyság. Vagyis lehetőleg ne kelljen több időt tölteni ott a feltétlenül szükségesnél, de azért a kaja legyen egészséges és finom – nos, Éva és Piros is így gondolták, vagyis szinte minden receptjükkel egymásra találtunk. Mert néha a legjobb ajándékötletek azok, amelyek egy kis szabad időt adunk ajándékba a feladatok tengerén hánykolódóknak.
Terítéken a vendégvárás titkai
Négy évszak receptjei, stílusos tálalás, vendéglátás, egy csipetnyi etikett – ezek a hozzávalói Polgár Tünde Terítéken című könyvének, amelyik megint csak jóval több, mint egyszerű szakácskönyv. Bármikor fel lehet lapozni, ha vendégeket várunk, ha nincs ötletünk, mit vigyünk vendégként ajándékba, vagy ha a terítés apró mesterfogásaiban szeretnénk elmélyülni. Tekintsük bátran vendégváró kézikönyvnek!
Pingback: Gasztroajándék: 3 szakácskönyv, plusz egy gasztromese - Zöldsaláta