A kérdés, amit minden reggel tegyél fel magadnak!

A kérdés, amit minden reggel tegyél fel magadnak!

Van egy kérdés, amit még azelőtt érdemes lenne feltennünk magunknak, mielőtt nekilátnánk mindent megtervezni, táblázatokba és teendőlistákba foglalni. Persze ez utóbbiak is fontosak, hiszen tervezés nélkül szétcsúsznak az erőfeszítéseink – ez a szempont azonban jó, ha minden tervezésünkben, táblázatunkban és teendőlistánkban benne van.

Kérdés 01
Ezzel a kérdéssel kezdjük a tervezést!

Egy kérdés, több szempont

A kérdés csupán ennyi: mit tehetek ma, amitől jobban fogom érezni magam? Persze ennyi nem elég, mindezt négy szempontból is meg kell nézni: mit tehetek ma, amitől jobban fogom érezni magam – most, illetve rövid, közép- és hosszú távon. A most-ot nemigen kell magyarázni, az most, azonnal van. A rövid távon én a mai, néhány napnyi, vagy legfeljebb egy hetes időtartamot értem. A középtáv nálam legfeljebb néhány hónap, a hosszú pedig egy, vagy akár több év. (Te persze máshogyan is megfogalmazhatod ezeket az időtávokat.) Ezek között kellene megtalálni az egyensúlyt.

Szendvics
A közhiedelemmel ellentétben létezik olyan kaja, ami most finom, hosszú távon pedig egészséges

Ha ugyanis csak a most-ra koncentrálok, akkor nem biztos, hogy hosszú távon is segítek magamnak abban, hogy jól érezzem magam. Például most nagyon jól tudna esni egy tábla mogyorós csoki, vagy az, hogy munka helyett inkább megnézek egy jó filmet – de akkor mi lesz az egészségemmel, a kilókkal, a karrieremmel meg a bankszámlámmal? Ha viszont mindig csak a hosszú távra koncentrálok, például napi 12 órát dolgozom, mert most kell hajtani a karrierért, az egy idő után óhatatlanul kiégéshez vezet, közben meg egy percig sem érzem jól magam.

A reggeli kérdés és a vezérlőpult

Vagyis a képlet a szokásos: a ló egyik vagy másik oldala helyett meg kell találni az egyensúlyt a tetején. Van az úgy, hogy a hosszabb távú célok érdekében bele kell húzni a melóba, de akkor legyen a napban olyan 10-15 perc, ami a szemérmetlen, rövid távú élvezetről szól. Egy kis csillogás, egy kis jutalom, egy tábla helyett három kocka csoki. És legyen olyan is, amit holnap fogok megköszönni magamnak (én például azért szoktam reggel nagyon hálás lenni, ha nincs tele a mosogató, ezért viszont este tenni kell), meg legyen olyan is, amit jövő hónapban (például összegyűjtöm a pénzt egy olyan utazásra, ami nagy élmény lesz). Ez a kérdés kicsit olyan, mint a vezérlőpult. Hol a rövid távú örömök kapcsolóját toljuk magasabbra, hol a közép- vagy hosszú távúakét, az aktuális egyensúlyt pedig minden nap újra meg kell találni.

Kérdés 02
A jól-léted igenis szempont. Munka közben is

Ráadásul ez a kérdés abban is segít, hogy fejben lejátsszuk: igenis minden napban kell egy kis öröm, és az, hogy magunknak is a legjobbat akarjuk (természetesen úgy, hogy a számunkra fontos emberek érdekeit is szem előtt tartjuk). Tűrésre, teljesítésre, a saját vágyaink háttérbe szorítására vagyunk kondicionálva, nem 100, hanem nagyjából pár ezer éve. Az, hogy hogy a teljesítés közben hogyan érezzük magunkat, csak az utóbbi pár évtizedben lett egyáltalán szempont. Ezt az évezredes mintát pedig elég nehéz megtörni. Persze meg lehet, de nem egy csettintésre. Ha viszont minden nap, következetesen elhangzik ez a kérdés, mielőtt hozzáfognánk a teendőlista megírásához, az máris sokat segíthet. Próbáld ki, és pár hét után észre fogod venni a változást.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere inkább beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára! Az Instagram-oldalamat pedig a rendszeres self-care tippekért érdemes követned.

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

Olvasd el ezt is!

Fejleszd az önbizalmadat 5 egyszerű lépésben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .