Újévi fogadalom helyett egyszerűsítés és élvezet!

Újévi fogadalom helyett egyszerűsítés és élvezet!

Szilveszter, január, nagy elhatározások, változás minden téren – csak aztán közbeszólnak a szürke hétköznapok, és végeredményben minden megy tovább a régiben. Ismerős? Nekem is. Ezért is nem szeretem a január eleji nagy teendőlistákat és az „új év – új én” koncepciót. De mi az, ami az újévi fogadalom helyett mégiscsak elvezet a változáshoz? Szerintem az egyszerűsítés. Máris mutatom, hogy is értem.

Újévi fogadalom helyett tervezés

Kezdésnek rögtön: újévi fogadalom helyett célok és tervek

Összeszorított száj és a „márpedig ez így nem mehet tovább” típusú újévi fogadalom helyett inkább arra szeretnék koncentrálni, mit is szeretnék valójában. Van, amihez már van konkrét időbeli terv is, tudom, mit akarok csinálni ma, holnap, holnapután, hogy mindig egy lépéssel közelebb jussak a célhoz. Van, amihez még nem látom az utat, sőt, annak az első lépését sem, de akkor sem akarok megfeledkezni róla. És igyekszem azt is tisztázni már az elején: a terv nem azért van, hogy centiről centire végig lépkedjünk a kijelölt ábrán, hanem azért, hogy szükség esetén módosítsunk rajta. Ha dugó van a főutcán, majd megyünk másfelé, úgy is oda lehet érni

Újévi fogadalom helyett tervezés

Nagy elhatározások és szigorú újévi fogadalom helyett helyett minden nap egy kis lépés

Nem hiszek az ingujjfeltűrésekben, a száznyolcvan fokos fordulatokban és a szigorban. Abban hiszek, amiben az angolok a gyeppel kapcsolatban: annyi a titka, hogy nyírni és öntözni kell, igaz, azt négyszáz évig. Minden nap egy kis lépés, egy kis öntözés, egy gyümölccsel vagy húsz perc edzéssel több. Pici lépésekkel is nagyon messze lehet jutni.

„Innentől csakis helyesen élek” című újévi fogadalom helyett: „megteszem, amit tudok”

Nem lehet tökéletesen tudatosnak lenni, és „helyesen” élni, lehet viszont az esetek úgy 60-80 százalékában megtenni, ami tőlünk telik. Legyen szó a környezetünkről, az életmódunkról, a kapcsolatainkról, nem lesz minden tökéletes. Akkor sem, ha belefeszülünk. Viszont lehetünk önazonosak és jószándékúak, ez az esetek jó részében be szokott válni.

Újévi fogadalom helyett finom ételek
Nem az legyen a fókuszban, hogy mit nem ehetsz – figyelj arra, milyen finomból, egészségesből ehetnél többet

„Micsoda világban élünk!” helyett „mitől lehet ma jobb a világom?”

Dühlevezetésnek jó lehet másokat elítélni, különösen, ha nem úgy élnek, ahogy mi gondoljuk, hogy élni kellene. De igazából ez semmit nem épít. A másik nem fogja bűntudatosan visszatenni a nylon zacskót, ha csúnyán nézel rá. A fogyasztói társadalom nem fog leépülni attól, hogy utálod az egészet. Azt viszont megnézheted, hogy neked hogyan lehet kellemesebb, testre szabottabb, élhetőbb a világod. Fogyassz nyugodtan kevesebbet, vagy csak épp annyit, amennyire valóban szükséged van. Ha ettől harmonikusabb leszel, előbb-utóbb lesz majd, aki tanulni szeretne tőled. Tudod: a példádtól lesz a változás, nem a véleményedtől…

Újévi fogadalom helyett önszeretet
Ha te jól vagy, a körülötted élőknek is jobb

Kiégés és aszkézis helyett self care

Lehet fogcsikorgatva kibírni a végtelen mennyiségű feladatot. Vagy beletörődni, hogy ez az asszonyok sorsa. Simán lehet úgy érezni, hogy márpedig hajtani kell, mert ugye, a teljesítmény. Lehet erőnek erejével visszafogni magam és napi 24-ben önfegyelmet gyakorolni, mert ugye a tudatosság. Mindent lehet, csak előbb-utóbb nem lesznek kellemesek a hétköznapjaid, sőt, még az ünnepeid sem feltétlenül. A self care ott kezdődik, hogy megbeszéled magaddal: jogod van a jó napokhoz, hétfőtől vasárnapig. Nem a tökéletesekhez, hanem az élhetőkhöz, a mosolyra fakasztókhoz, a forrót teát szorongatósokhoz, a magadra is figyelősökhöz. Ettől neked is jobb lesz, meg a többieknek is. Újévi fogadalmak helyett legyél egyszerűen kedvesebb magadhoz, csak úgy. A többi trükköt majd mutatom hozzá az év folyamán, itt, a Zöldsalin.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotó: Unsplash.com

Olvasd el ezt is!

Nem mindegy, hogy normális, vagy csak megszokott!

A mi lázadásunk a láthatóság

Néha segít az érzelemmentes hozzáállás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .