10 éves a digitális írástudás szakértője, a Logiscool

10 éves a digitális írástudás szakértője, a Logiscool

Nemrég különleges rendezvényen vettem részt. 2024. január 27-én, 10 éves jubileumát ünnepelte a Logiscool, a gyerekek digitális írástudás, programozás és mesterséges intelligencia oktatatásának nemzetközi szakértője. Ebből az alkalomból gyűltek össze, emlékeztek a múltra és beszélgettek a jövőről a Logiscool magyar társalapítói, dr. Breuer Anita és Csitári Gyula, a franchise hálózat partnerei, az oktatók, a szülők és gyerekek, valamint a Logiscool befektetői is. Napjainkban a világ 30 országában, több, mint 200 iskolában, 210 000 gyermek életére hatással lévő hálózat 2014-ben indult Magyarországról. Amint az adatokból is látszik, elég komoly fejlődésre volt elég ez a 10 év.

Logiscool 01
Balogh Petya ekkor még a közönség soraiban – később nagyon komoly dolgokat mondott a digitális írástudás témájában

A digitális írástudás izgalmas!

„Hatalmas öröm volt, hogy egy évvel a budaörsi iskola elindulása után már 6 Logiscool iskola működött Magyarországon. Azt láttuk és látjuk, hogy mindenki, aki a Logiscool életének részese, borzasztóan hisz a küldetésünkben, és nagyon büszke rá, hogy a részese lehet.” – emelte ki visszaemlékezésének kezdetén dr. Breuer Anita.

Balogh Petya, startupper, 2017-es befektetőként való csatlakozása után 2018-ban született meg a döntés, hogy a franchise hálózat külföldön is terjeszkedni kezdjen. Innentől pedig a növekedés új sebességre kapcsolt.

„A gyerekek mindenhol, Szingapúrtól, Dél-Afrikán keresztül Mexikóig ugyanúgy reagálnak a tananyagunkra: egyszerűen nem szeretnék abbahagyni az órákat.” – mondta örömmel Anita a növekedést látva.

Hogy ennek mi lehet az oka, Csitári Gyula fejtette ki: „Egy szuper csapat áll mögöttünk, minden platform, amit használunk saját fejlesztés. Nem véletlen, hogy ennyi országból érdeklődnek a megoldásaink iránt. Saját tananyagunk, közösségi portálunk és saját oktatási platformunk világszinten megállja a helyét.”

Innovatív platformok

Valóban, az elmúlt tíz évben a Logiscool a gyermekek digitális oktatásának nemzetközi élvonalába jutott. Egyedi tanítási módszereik és innovatív platformjaik, a Scoolcode és a MyLogiscool új mércét állítottak fel a digitális írástudás és a kódolás oktatása terén.

  • Egyedülálló tanulási platformjuk, a Scoolcode forradalmasította a programozás tanításának módszertanát a gyermekek számára. A minden korosztálynak megfelelő vizuális blokk és palettakínálatuk könnyen érthetővé, játékossá, magával ragadóvá, interaktívvá és hihetetlenül szórakoztatóvá tette a programozás és a digitális írástudás tanulását. A platform egyediségét a MIX mód is erősíti, ahol a vizuális és írott programozónyelvekkel egyszerre lehet dolgozni ugyanzon a projekten belül.
  • Emellett a MyLogiscool zárt, nemzetközi közösségi portál biztonságos környezetben, kihívásokat, kvízeket és digitális társasági élményt nyújt a tanórák között is a gyerekek számára, így tovább fejlesztve analitikus, algoritmikus és logikus gondolkodásmódjukat.

Balogh Petya erősítette meg ezt a gondolatot: „Ha egy gyerek megtanul a gépek nyelvén gondolkodni, ha megérti, hogy hogyan működnek körülötte nem csak a hús-vér emberek, hanem a mechanikus és digitális világ is, akkor sokkal több célját képes elérni. Valójában a programozás egy egyszerű alapgondolat, egy gondolkodásmód. A  célok kisebb és kisebb lépésekre való felbontásával kell tudni komplex problémákat megoldani. Akik ezt megtanulják, azok sokkal sikeresebb felnőttek lesznek, sokkal több tervüket tudják megvalósítani.” És persze azt is hozzátette (pedig előtte tuti, hogy nem egyeztettünk): lehet visszavonulni a 18 – 19. századba, csak nem nagyon érdemes. Ez a 21. század ugyanis nagyon izgalmas, kár lenne kihagyni.

A digitális írástudás izgalmas!
Dr. Breuer Anita és Csitári Gyula, az alapítók

A digitális írástudás egy gondolkodásmód is

Varga Dániel, olimipiai bajnok vizilabdázó, aki évekkel ezelőtt iratta be kisfiát a Logiscoolba, elmondta, hogy számára nem volt kérdés, hogy szülőként meg kell ismertetnie gyermekeit a digitális írástudás világával. Kisfia, Milán már több éve az óbudai Logiscoolba jár. „Még 10 évvel ezelőtt a feleségemmel két dologban egyeztünk meg, amikor arról beszéltünk, hogy milyen szülők szeretnénk lenni. A gyerekeinkkel a sportot, és a digiális világot kell megismertetnünk. Szerencsére mind a kettőt nagyon szeretik. ”

Varga Dániel elárulta azt is, hogy ő miért tartja fontosnak a programozás által elsajátítható gondolkodásmódot.„Edzőként egy csapatnál kultúrát is építek. Fontos a taktika, fontos az edzéselmélet, fontos, hogy ki és hogyan játszik. De a legfontosabb ez a fajta gondolkodásmód. Ha valakinél ez kialakul, akkor az egyéni képességei, a környezeti hatások kevésbé befolyásolják az eredményeket. Az ilyen emberek boldogok és sikeresek.”    

„Nem értem pontosan a részleteket, amikor Milán az általa készített játékokról beszél. De látom a folyamatot, hogy hogyan fogalmazza meg a játék céljait, hogyan kattog az agya közben, hogy a projektje hogyan áll össze egy teljes egésszé. Ez egy organikus folyamat, amiből további gondolatai születnek, további produktumok készülnek a jövőben.”

A digitális írástudás egy gondolkodásmód is!

A mesterséges intelligencia térnyerése

Elképesztő sebességgel fejlődő világunkban, amit egyre inkább a digitális technológia vezérel, a számítógépek nyelvének megértése ugyanolyan fontos, mint az írás és az olvasás. A Logiscool tanfolyamok, kurzusok, workshopok és táborok nem csupán arról szólnak, hogy programozni tanítják a gyerekeket. A problémamegoldó készségeik fejlesztésére, a logikai, algoritmikus gondolkodás erősítésére és a kreativitásuk fokozására is jók.

„Nagyon izgalmas korban élünk, amikor a digitális világ soha nem látott sebességgel fejlődik. A mesterséges intelligencia fejlődésének sebessége is azt mutatja, hogy lépést váltott az emberiség. Nagy igazság, hogy nem a mesterséges intelligencia fogja elvenni a mi, és gyermekeink munkáját. Sokkal inkább az, aki ért a mesterséges intelligenciához. A szülők úgy tudják felkészíteni gyermekeiket a jövő kihívásaira, ha erre különös figyelmet fordítanak.” – fejtette ki Balogh Petya.

Csitári Gyula hozzátette: „A világ változásaira és a mesterséges intelligencia térnyerésére reagálnunk kell. Mi már évek óta tanítjuk, hogyan működik az AI. Most már azt is megtanítjuk akár egészen kicsiknek is, hogy hogyan kell azt használni.”

Logiscool02

Együttműködés az EtonX-el

A születésnap alkalmából rendezett budapesti sajtóeseményen a Logiscool büszkén jelentette be együttműködését az EtonX-szel, az elismert brit Eton College innovatív részlegével. A Logiscool és az EtonX közös fejlesztésű új „self-learning” kezdő kurzusa, a Coding games with Python új lehetőséget nyit a kódolás és a mesterséges intelligencia oktatásában a 12 éven felüli gyerekek és fiatalok számára. A kurzus részeként KAI és DAIsy, a Logiscool mesterséges intelligencia asszisztensei is segítik a diákokat és az oktatókat a tanulási folyamatban. (www.etonx.com/course/coding-games-with-python/)

“A Logiscool élvonalbeli programozási platformja játékra adaptált megközelítést alkalma. Ez a tanulást magával ragadó, szórakoztató és mindenki számára elérhető élménnyé alakítja át. A kódolás oktatására kiképzett AI-asszisztenseik hatékony segítséget nyújtanak mind a diákoknak, mind a tanároknak.” – méltatta a programot James Stanforth, az EtonX kurzusigazgatója, az Eton College digitális oktatásért felelős igazgatója.

Még több gyereknek átadni a digitális írástudás örömét

„Óriási büszkeség, hogy sikerült egy olyan együttműködést létrehozni, ami a számos oktatási és üzleti díjunk mellett tovább erősíti a Logiscool saját fejlesztésű platformjainak értékét.” – emelte ki dr. Breuer Anita.

„A Logiscool egy jó üzlet, de emellett egy nagyon klassz cél is. Szívesen áll oda mögé befektető, csapattag, franchise partner, szülő és gyerek is, hogy együtt hatásuk legyen a világra. A Logiscool mindannyiunk számára a küldetés és az üzlet kombinációja. Nagyon örülök, hogy a részese lehetek ” – fejezte be gondolatait Balogh Petya.   

Miközben ezt a figyelemre méltó évtizedes mérföldkövet ünneplik, a Logiscool tulajdonosai hálás köszönetet mondanak a szülőknek, a gyerekeknek, a pedagógusoknak, a franchise partnereknek és mindenkinek, aki csatlakozott hozzájuk ezen a rendkívüli úton. A beléjük vetett bizalom és támogatás meghatározó szerepet játszott a Logiscool történetének sikeres alakulásában. Az oktatás iránti szenvedély, az innováció és a gyermekek jövője iránti elkötelezettség alakítja a jövőben is a Logiscool küldetését. Világszerte még több gyermeknek szeretnék átadni a digitális írástudás örömét.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Logiscool Kft.

Olvasd el ezt is!

Félsz a mesterséges intelligenciától vagy inkább megismered?

“Majd megtanulja, milyen a munka!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .