Egészséges karácsonyi receptek, hogy ne kelljen fogyókúrával kezdeni az új évet

Egészséges karácsonyi receptek, hogy ne kelljen fogyókúrával kezdeni az új évet

Ahogy a múltkori bejegyzésemben ígértem, most egészséges karácsonyi receptek következnek Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslas.hu alapító orvosa konyhájából. Lehet, hogy van, aki szerint döbbenetes dolog barna rizst rakni a töltött káposztába, meg teljes kiőrlésűből sütni a bejglit, de hidd el, nem az – inkább a változás első lépése. Azt gondolom, bármit lehet enni, csak ésszel, és ha egy hizlaló hozzávalót ki tudsz váltani egy egészségesebbel, akkor már nyertél.

Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslas.hu alapító orvosa
Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslas.hu alapító orvosa

A light étel persze csak annyit jelent, hogy egy normál adagban nincs annyi kalória, mint a hagyományos verzióban, vagy van, de a kalóriákhoz egészségesebb, tápanyagban gazdagabb hozzávalók járulnak hozzá. Ebből viszont az következik, hogy az egészséges karácsonyi receptek nem jelentik azt, hogy egy hatalmas bödönnel is be lehet tolni belőlük. Ebben az esetben ugyanis ugyanúgy hizlalnak, mintha a szokásosat főzted volna karácsonyra. Szóval ésszel, normál adagokkal, de mégis egészségesen, ha ragaszkodsz a klasszikus fogásokhoz. Íme, a receptek.

Egészséges karácsonyi ételek az asztalon

Ezt olvastad már? Diétás karácsony: ne hízz, de ne is sanyargasd magad!

Egészséges karácsonyi receptem #1: Töltött káposzta light

Egészséges karácsonyi receptek: töltött káposzta light
Hozzávalók (6 adag):

300 g darált pulykamell

200 g darált sertés lapocka

150 g barna rizs vagy köles

10 db savanyú káposzta levél

1 kg savanyú káposzta

3 dl paradicsomkonzerv (elhagyható)

2 ek füstölt szalonna zsír kisütve

1 ek növényi olaj

3 fej vöröshagyma

2 ek pirospaprika

6 gerezd fokhagyma

só, bors, fűszerkömény, borsikafű

5 db babérlevél

6 púpos evőkanál görög joghurt a tálaláshoz

Elkészítés:

Az egészséges karácsonyi receptek nagy klasszikusához a barna rizst 2,5-3-szoros/a kölest 2-szeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük. A töltelékhez összekeverjük a húst, a zúzott fokhagyma felét (3 db), a pirospaprikát, sót, borsot egy tálban és hozzáadjuk a főtt barna rizst/kölest. Ezzel megtöltjük a káposztaleveleket.

Egy nagy lábasban a szalonnazsíron és olajon megpirítjuk az aprított vöröshagymát és lehúzzuk a tűzről, ezt is pirospaprikázzuk, fűszerezzük köménnyel, 1-2 babérlevéllel, zúzott fokhagymával és kevés vízzel felöntjük. Rétegezzük: egy sor vágott – kimosott savanyú káposzta, kevés fűszer, majd 2-3 db töltött levél következik, ezután ismételjük a rétegezési folyamatot, a tetejét mindegy, mivel zárjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem elfedje (ha paradicsomlevet használunk, azt is ekkor adjuk hozzá) és lassú tűzön, fedővel lefedve főzzük puhára kb. 2-2,5 óra alatt. Mivel az alapanyag sós, így rétegezés közben csak keveset sózzunk!

Ezt olvastad már? Mit vegyek karácsonyra a családnak?

Egészséges karácsonyi receptek #2: Teljes kiőrlésű bejgli sütőtökös diós töltelékkel

Egészséges karácsonyi receptek: teljes kiőrlésű diós bejgli

Hozzávalók (1 rúd -12 adag):

A tésztához:

75 g teljes kiőrlésű liszt (rozs vagy graham)

75 g zabpehelyliszt

1 tk útifű maghéj

60 g margarin

2,5 dl tej + 1 mk kristálycukor (ehhez mindenképp hagyományos cukrot kell használnunk)

15 g porrá őrölt eritrit

1 kis csipet só

0,5 db tojás

2,5 g instant élesztő (1/3 kis tasak kb1 tk) vagy 1 g friss élesztő

A töltelékhez:

400 g sütőtök sütve, pürésítve

100 g darált dió

130 g eritrit

¼ kupak folyékony édesítő (ízlés szerint elhagyható)

1 narancs héja és leve

2-3 cm darabka friss gyömbér

3 ek narancslekvár (kiváltható 2 ek tejjel + 2 tk útifű maghéjjal vagy +60 g sütőtökkel)

fahéj, zöld kardamom, őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

Az egészséges karácsonyi receptek édes oldalához langyos tej és cukor keverékében felfuttatjuk az élesztőt. Ehhez mindenképpen cukrot kell használnunk, mert az eritrit kelesztéshez nem alkalmas. A liszteket összekeverjük egy csipet sóval, útifű maghéjjal, eritrittel, citromhéjjal, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd összegyúrjuk. 1 órát kelesztjük picit nedves konyharuhával.

Ezalatt egy kis edényben kb 10-15 perc alatt sűrűre főzzük a tölteléket, a gyömbért reszelve adjuk hozzá. Megvárjuk, míg kihűl, és úgy töltjük a tésztába. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra (nem kell nagyon rányomni a sodrófát). Erre kenjük a hideg tölteléket, úgy, hogy a széleken kb. 1 cm-t kihagyunk, és ezt a töltelékre hajtva hosszanti irányban feltekerjük.

A rudat sütőpapírral bélelt, hosszúkás kenyérsütő formába tesszük vagy kisebb tepsibe, tetejét tojássárgájával lekenjük, 1 órát pihentetjük, utána tojásfehérjével kenjük és 2-3 órára hűvös helyre tesszük. Megszurkáljuk a tetejüket villával és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

One comment

  1. Pingback: Alkoholmentes puncs karácsonyra az egész családnak - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .