Diétás karácsony: ne hízz, de ne is sanyargasd magad!

Diétás karácsony: ne hízz, de ne is sanyargasd magad!

Diétás karácsony? Hogy is van ez? A karácsony és a diéta látszólag össze nem illő fogalmak, hiszen a karácsony hagyományosan nem a fogyókúra ideje. Ilyenkor a többség többnyire már az újévi fogadalomra, és a januári, szintén közmondásos kalória-takarékosságra készül, csak akkor tart szigorúbb étrendet, ha ételérzékeny. Persze érthető, hogy mindenki élvezni szeretné az ünnepeket és a finom falatokat, de azért nem magától értetődő, hogy elszaladjon velünk a ló.

A karácsony nem feltétlenül és kötelező jelleggel egyenlő a hízókúrával, és a vacsora után jelentkező bűntudattal. – A diétás karácsony egyetlen titka: néhány egyszerű szabályt betartva a karácsonyi finomságokat is élvezhetjük, és a hízástól vagy a túlevés okozta kellemetlen tünetektől sem kell tartanunk. – mondja Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás program alapító orvosa, ennek a cikknek a szakértője.

Dr. Farkas Kitti, az alakorvoslas.hu alapító orvosa

A diétás karácsony 1. szabálya: kapcsolj már előtte zsírégető üzemmódra!

Az életmódváltás megkezdését vagy folytatását nem ajánlott az ünnepek utánra halasztani. – Minél több nap telik el karácsony előtt sportosan és egészséges étkezéssel, annál biztosabb, hogy sejtjeink inzulinérzékenysége és anyagcserénk megfelelő lesz, és szervezetünk könnyebben birkózik meg az átmeneti ételtöbblettel is” – fogalmaz Dr. Farkas Kitti. Vagyis minél egészségesebben és sportosabban élsz az ünnepeken kívül, annál inkább belefér ilyenkor egy kis kilengés. A diétás karácsony tehát nem a karácsonyi asztalnál, de még csak nem is a menü elkészítésénél kezdődik. Dr. Farkas Kitti szerint átgondolatlan habzsolás helyett a tudatos kilengés legyen a vezérfonal. Tudd, hogy most hizlalót eszel, kicsit talán többet is, mint máskor, de tudd azt is, hogyan kompenzálod ezt.

Ezt olvastad már? Mit vegyek karácsonyra?

Diétás karácsony: vacsorára már keveset egyél

A vacsora inkább kisebb legyen, míg az ebéd lehet bőséges (Fotó: Pixabay.com)

A diétás karácsony 2. szabálya: vacsora helyett az ebéd legyen hangsúlyos

A reggeli szénhidrátszegény, de fehérjében gazdag legyen. Sokan hagyományosan az ünnep napjaiban késő este fogyasztják el a három-ötfogásos, süteményekkel és pohárkrémekkel megfejelt családi vacsorát. Dr. Farkas Kitti szerényebb, kevesebb szénhidrátot tartalmazó esti étkezést javasol a diétás karácsony jegyében, és azt, hogy a hagyományos, nagy karácsonyi étkezést, ha lehet, inkább ebédre ütemezzük.
A szakértő szerint ugyanis délben a szervezetünk inzulintermelése élettanilag alacsony, így az ilyenkor elfogyasztott ételek kisebb mértékben raktározódnak. Tehát az ebédre fogyasztott többlet nem okoz olyan kárt, mintha ugyanezt vacsorára ennénk, vagy akár reggelire fogyasztanád az ünnepi édességeket. Ezen kívül az ünnepek idején is fontos, hogy tartsd be a napi három étkezést, amelyek közt legalább négy óra telik el.

Ezt olvastad már? Karácsonyi vásárlási láz, vagy a fogyasztás bojkottja? Vagy inkább a kettő között?

Diétás karácsony: mértékkel mindent lehet
Mértékkel még egy kis édesség is belefér (Fotó: Pixabay.com)

A diétás karácsony 3. szabálya: mindent mértékkel, mindennap mozogni!

– A karácsonyi eszem-iszom tényleg akkor lesz örömteli, és akkor nem okoz utólag rossz érzéseket fizikailag vagy lelkileg, ha a mennyiség helyett a minőséget élvezzük. Attól, hogy egy finom ételből rengeteget falunk fel, nem leszünk boldogabbak, viszont, ha eleve igyekszünk különlegesebb, ritkábban ízlelt fogásokat az asztalra tenni, azokból akár kevesebb is elég a maradéktalan kulináris élvezethez” – fogalmaz Dr. Farkas Kitti.
Az ünnepek alatt is mozogj mindennap! Nem muszáj izzasztó fitnesz órákra gondolni, nincs is ilyenkor idő terembe menni, de sokszor még egy videót végigcsinálni sem. Lehet ez egy intenzívebb séta is, ami különösen jó élmény, ha az egész család részt vesz benne. A legjobb, ha reggel éhgyomorra sétálsz vagy kocogsz egy nagyot, így tudjuk az előző napi kilengés hatását is kompenzálhatod. Így a diétás karácsony nem jelent túl nagy önmegtartóztatást sem – az ünnep sem katonai kiképzés.

Hajrá! És figyeljetek a blogra, mert a következő bejegyzésben diétás karácsonyi ételeket mutatok Dr. Farkas Kitti recepttárából!

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

3 Comments

  1. Pingback: Egészséges karácsonyi receptek - előzd meg az újévi fogyókúrát!

  2. Pingback: Alkoholmentes puncs karácsonyra az egész családnak - Zöldsaláta

  3. Pingback: Bőrfeszesítés, barnaság, és más nyári praktikák - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .