Mit vegyek karácsonyra? Így találd ki, mit szeretne a család!

Mit vegyek karácsonyra? Így találd ki, mit szeretne a család!

Azt hiszem, ebben az időszakban egy kérdés veri gyakoriságban az összes többit. Mit vegyek karácsonyra? Mit vegyek a páromnak, a gyerekeknek, a távoli rokonoknak? Ahhoz, hogy közelebb juss a megoldáshoz, először is nem azt kell kilesni, mit néz meg a másik a kirakatban, inkább a lelki beállítottságát érdemes feltérképezni. Így nagyobb esélyed van rá, hogy eltaláld az ízlását. A te szeretteid vajon melyik típusba tartoznak?

Mit vegyek karácsonyra: lehet, hogy nem is ez a kérdés?

A „mit vegyek karácsonyra” kérdés előtt fel kell tenni még egyet: kinek veszem? Hiába tudom ugyanis, hogy milyen tárgyra vágyik az illető, ha fogalmam sincs a személyiségéről, akkor még egy jól behatárolt tárgykörből is simán választhatok olyat, amilyen nem illik hozzá. Kígyónak lábsó, ugye…

Ezt olvastad már? Az öt szeretetnyelv karácsonykor – és minden félreértés, ami ebből adódik

Épp ezért érdemes egy kicsivel többet foglalkozni a megajándékozott személyiségével. Ha ez megvan, már eleve lehet valami ötletünk arról, milyen tárgyak vagy élményajándékok jöhetnek szóba, és máris könnyebb választani a látszatra ugyanolyan termékek közül.

Mit vegyek karácsonyra

Mit vegyek karácsonyra: íme, a típusok!

A minőség szerelmese

Van közöttük, aki kifejezetten a luxust, a státusz-szimbólumokat szereti, de olyan is, akit egyszerűen csak a márkanevektől elvárható stabilan magas színvonal nyugtat meg. Jobban örül egy apró, minőségi, márkás ajándéknak, mint bármilyen nagy és látványos, de gyengébb minőségű dolognak. Nála érdemes tisztában lenned azzal, mekkora kereted van az ajándékra, és azt a lehető legmagasabb minőségre, ha lehet, valamilyen elismert márka termékére költened. De ugyanilyen jó megoldás lehet egy színvonalas program, például egy kiállítás belépője, vagy egy szép, látványos művészeti album, esetleg egy szépirodalmi mű is.

A praktikus

Ő az, aki utálja a meglepetéseket, inkább maga választja ki az ajándékot, mert akkor biztosan olyasmit kap, amit használni is tud. Neki nyugodtan fel lehet tenni a „mit vegyek karácsonyra?” kérdést, bízhatsz benne, hogy konkrét válaszokkal áll elő. A felesleges lomot, a nem az ízlése szerint való holmit sokkal nagyobb ünneprontásnak tartja, mint azt, hogy előre tudja, mi lesz a fa alatt.

Ezt olvastad már? Adventi naptár körkép: indul a selfcare karácsony!

Karácsonyi ajándékokA gyermeki

Ő pontosan a praktikus típus ellentéte. A „mit vegyek karácsonyra” kérdésre valószínűleg azt válaszolja: mindegy, csak meglepetés legyen! Neki nem karácsony a karácsony előre megbeszélt ajándékokkal, szüksége van arra az izgalomra, amit a csomagok bontogatásakor érez. Cserébe viszont nem válogatós, könnyű eltalálni az ízlését. Egy jó könyvnek épp annyira örül, mint egy kozmetikai csomagnak. Az élményajándék is jó lehet neki, de inkább mégis arra vágyik, hogy megfoghassa, megtapogathassa, megszagolhassa az ajándékát. Ami nyugodtan lehet valami vicces vagy cuki dolog is.

A „minek ez az egész” típus

Nem a szeretetnyelve az ajándékozás. Úgy érzi, mindene megvan, vagy épp környezetvédő indíttatásból nincs szüksége újabb tárgyakra. Az ajándékot inkább adni szereti, mint kapni. Sokszor viszont egyszerűen csak nem szereti kifejezni a vágyait, az érzéseit. Neki a legnehezebb kipuhatolni az érzelmeit, így könnyen lehet, hogy egy praktikus, jól használható ajándék lesz a megfejtés, vagy az, ha a család összedobja egy komolyabb vágyálmát, például egy utazást.

Ezt olvastad már? Mit vegyek fel karácsonykor?

Mit vegyek karácsonyra a családnakA jótékony

Nála szintén egyszerű megadni a választ a „mit vegyek karácsonyra” kérdésre. Ő az, aki már novemberben megnevezi azt a jótékonysági szervezetet, amelyiknek gyűjt. A legjobban annak örül, ha egy bizonylatot talál a fa alatt a kiválasztott szervezetnek indított utalásodról. Persze azért csomagolhatsz mellé valami apróságot, hogy személyesebb legyen az ajándék!

A hobbista

Vele látszólag nagyon könnyű dolgod van, hiszen valószínűleg ismered a hobbiját, akár az edzőterembe járás az, akár a scrapbookozás. Valójában azonban nem ilyen egyszerű a helyzet: mivel alapos ismerője a témának, veled ellentétben pontosan képben van a hobbijához szükséges eszközök, a hozzá kapcsolódó tárgyak minőségével. Vagyis simán lehet, hogy te a legjobb szándékkal megveszed azt az eszközt, ami szerinte belépő szintű, kezdő kategóriás. Érdemes vele őszintén beszélni, és megkérdezni, szüksége van-e valamire, hogy még magasabb szinten űzhessen a szeretett hobbit. Egész biztosan válaszolni fog.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

 

3 Comments

  1. Pingback: Diétás karácsony: ne hízz, de ne is sanyargasd magad! - Zöldsaláta

  2. Pingback: Egészséges karácsonyi receptek - előzd meg az újévi fogyókúrát!

  3. Pingback: Személyes ajándék annak is, akinek mindene megvan - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .