Nem tudok elaludni a melegben, mit tegyek?

Nem tudok elaludni a melegben, mit tegyek?

A nagy melegben az egyik legrosszabb az éjszaka. Különösen, ha felforrásra hajlamos panelban élsz, és nincs a hálószobában légkondi. Vagy ha van is, nem akarod egész éjjel járatni, mert hangos, mert szétmennek tőle az ízületeid, vagy csak egyszerűen nem akarsz annyi áramot fogyasztani, Viszont a brutál melegben aludni komoly kihívás. Ha viszont nem tudok elaludni a meleg miatt, akkor másnap nyúzott leszek, ez evidens. Na de akkor, amikor egyébként is ásítozunk a melegtől, még kialvatlannak is lenni… Szóval na, ki kell találni valamit álmatlan éjszakák helyett.

 

Nem tudok elaludni a melegben
Te sem alszol jól a nagy melegben?

 

Ezt olvastad már? Így marad a hőség a lakáson kívül!

Nem tudok elaludni, de vajon mitől?

Elméletben az alváshoz olyan 18-20 fok körüli hőmérséklet az ideális. Azért mondom, hogy elméletben, mert valószínűleg ennek is van egyéni szórása. Én például hidegben ugyanúgy nem tudok elaludni, mint melegben, és nekem 23, de minimum 22 fok alatt hideg van. Az viszont biztos, hogy a panelnyárban általános 28-30 fokos, álló levegő nem igazán segíti elő a jó alvást. A testhőmérsékletünk ugyanis a mélyalvás idejében csökken, az emelkedése épp azt jelzi, hogy ideje felébredni. Ha viszont nem tud csökkenni a hőmérséklet, akkor a mélyalvás se nagyon megy.

Nem tudok elaludni
Kutya meleg van…

Nem tudok elaludni, de mit tehetek mégis?

Először is, érdemes készülni az alvásra. Például azzal, hogy egész nap normális mennyiségű vizet fogyasztunk, mert a kiszáradás sem épp a jó alvás előszobája. Aztán azzal, hogy az este már mindenféle relaxálós tevékenységeké: kikapcsoljuk a kütyüket, nem iszunk túl sok kávét, nem sportolunk kimerítően – az ebben a hőségben amúgy sem kifejezetten egészséges. Egy pörgetős edzés után én például biztos nem tudok elaludni, vagy legalábbis nem túl könnyedén.

Ezt olvastad már? 3+1 extra jegeskávé, amire biztosan rákattansz!

Túlzásokba esni viszont nem érdemes: nem kell jeges fürdőt venni és jéghideg italokat inni, mert ahogy minden túlzás esetében, ebben az esetben is visszacsap a szmötyi, A testünk ugyanis ilyenkor ezerrel nekilát felmelegíteni magát, ami pedig ilyen időben épp nem cél. A megoldás a kellemesen langyos fürdő vagy zuhany, és a nem túl hideg ital. A hálószobában minden nélkülözhető elektronikai eszközt kapcsolj ki, hogy ne melegítsenek tovább.

Nem tudok elaludni a kávétól
A jegeskávé klassz dolog, de inkább délelőtt vagy kora délután

Nem tudok elaludni, bármit megadnék egy kis hűvösért!

A hőségben szinte alap, hogy legyen nyitva egy ablak. Nekem például, ha nem tudok elaludni a melegben, néha már az is elég, ha egy kicsit jár a levegő. A kereszthuzat csak egy ideig jó ötlet, egy idő után bekattansz tőle, hogy kiviszi a fejedet. De arra, hogy lehűtsd egy kicsit a szobát, tökéletes.Az sem rossz ötlet, ha egyszerűen kitelepülsz a teraszra vagy a kertbe aludni egy gumimatraccal és egy hálózsákkal, vagy egy kempingággyal.

Ezt olvastad már? Így maradhatsz friss a hőségben

Az ágyneműt felhúzás előtt egy nylon zacsiban beteheted pár percre a mélyhűtőbe, vagy a hűtőszekrénybe, hogy legalább egy ideig kellemesen hűvös legyen. A téli, forró vizes hőpalackot is megtöltheted hideg vízzel, és beteheted az ágyba. Ha ventilátort használsz, tegyél elé egy nagy tál jégkockát, hogy hűtsön is, ne csak a forró levegőt kavargassa, mert az nem különösebben egészséges, sőt, még csak nem is kellemes. Ventilátor mellett aludni egyébként szintén nem a legjobb ötlet, beállhatnak izmaid és hasonlók, szóval ezt tényleg csak akkor vesd be, ha nem bírod másként (és még hangos is…)

Nem tudok elaludni, de a jég azért túlzás
Jeges fürdőt venni azért nem kell, az épp ellenkezőleg hat!

Az arcodat néha lefújkálhatod egy spricniből hideg vízzel. A csuklódat lefekvés előtt tartsd hideg, folyó víz alá, és az ágyban is tehetsz a homlokodra, csuklódra, bokádra hűvös borogatást. Ami a hálóruhát illeti: lehetőleg legyen természetes anyagból, és persze nem kell túlöltözni. Egy vékony, pántos hálóing vagy trikó-bugyi kombó teljesen megteszi.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes inspirációért, sneak peekekért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .