Instant motiváció: így számolj le a félbehagyott edzésprogramokkal

Instant motiváció: így számolj le a félbehagyott edzésprogramokkal

Úgy érzed, hogy mindent megtettél: a kedvenc sportágadat választottad, az edzőterem itt van a szomszédban, kitűztél egy elérhető célt, el is kezdted szépen a rendszeres sportolást. És akkor beüt a tavaszi fáradtság, úgy jössz haza a munkából, mint akit megrágtak és kiköptek, vagy egyszerűen és szimplán elfogy a motiváció. Mit lehet ilyenkor tenni, hogy mégse add fel?

A motiváció apró dolgokban is felfedezhető
Néha pont elég motiváció, ha a klassz időben, a szabad levegőn sportolhatsz

Először is kezdjük egy elég ijesztő adattal: a magyarok 2/3-a egyszerűen nem sportol. Se sokat, se keveset. A Rexona idén februárban országos szinten mérte fel ennek okát egy online kutatásban, amelyet 2500-an töltöttek ki. Ebből pedig az derült ki, hogy a megkérdezettek 61 százaléka legfeljebb elvétve fanyalodik rá valami mozgásra. Pedig ugyanennyi az aránya azoknak is, akik ülő munkát végeznek, amihez nagyon kellene a rendszeres mozgás, hogy az ártalmait ellensúlyozza. A válaszadók 12 százaléka már több mozgásformát is kipróbált, de ezek mégis kikoptak az életükből – miközben a liftet 30 százalék már az első emeletig is szorgalmasan használja.

És hogy melyek a leggyakoribb kifogások? Szerintem mindenkinek ismerősek: nincs időm, nincs erőm elkezdeni, nem találok megfelelő mozgásformát, nem tudom, hogyan vágjak bele, nincs, aki támogasson. Ugyanakkor a válaszadók 40 százalékát motiválná, ha ellátnák a mozgást segítő tippekkel, trükkökkel. Nos, van egy jó hírem: ha ez utóbbi neked is beválna a motiváció növelésére, akkor csak keress rájuk az interneten. A Rexona például nemrég indította el a mozogjtobbet.hu weboldalt, amelyen épp ilyen egyszerűen megvalósítható tippeket hoz napról napra. De a megújult Well&Fit magazin oldalán, a wellandfit.hu-n is feltöltheted a motiváció-zsákodat. Azt pedig már gondolom, mondani sem kell, hogy olvasd többet a Zöldsalátát, és máris újabb, a mindennapjaidba beilleszthető, egyszerű, minden fanatizmustól és extrém irányzattól mentes tippekkel, trükkökkel lehetsz gazdagabb.

Ezt olvastad már? 5+1 gyors módszer, hogy kijöjj a tavaszi fáradtságból

A motiváció a te hatásköröd

Ugyanakkor az a szomorú (vagy nem is olyan szomorú) helyzet, hogy a motiváció kulcsa végső soron a te kezedben van, helyetted senki sem tud elindulni arra az edzésre. Elmesélem, nekem mi szokott beválni, amikor pedig minden amellett szól, hogy heveredjek le egy jó könyvvel, vagy egyszerűen bámuljam a plafont, lehetőleg valami nagyobb tortaszelettel a kezemben.

A megfelelő sportág is jó motiváció lehet
Nagyon zizis napokon kifejezetten szeretek futni

Egyezz meg magaddal

Ahogy öregszem, úgy bírom egyre kevésbé a szigorú diktátumokat, és a „bírd ki, ég a zsír” típusú edzéseket. Inkább a testem igényeire szeretek hallgatni. Így persze lehet, hogy nem fogok rekordokat döntögetni, de cserébe legalább jól érzem magam, és nem kötelességként fogom fel az edzést. Ebből a tapasztalatból kiindulva mindenkinek azt javaslom, hogy a napi hangulatához igazítsa az edzést. Ha valami durva erőpróba zökkentene ki az aktuális letargiából, akkor hajrá, de ha inkább valami lágyra vágysz, azzal sincs baj. Nálam például nagyon zizi napokon a futás válik be, mert ahhoz nem kell semmi hacacáré, koreográfia, égazsír, csak megyek, és kész. És vagy csend van körülöttem, vagy megy befelé a zene a fülemen. Lásd a következő pontban.

Ezt olvastad már? Ezek a legjobb sportok a testnek és a léleknek

A zene a legjobb motiváció

Ha nagyon ki akarok mászni a nagy magyar rögvalóból, akkor fülemben a fülhallgató, a telefonomon meg megy valami doppingszernek is beillő zene. Tudok egy párat, amit konkrétan legális doppingként kellene bejegyezni. A motiváció mellett pedig nem mellékes tényező, hogy sokszor tényleg csak ilyenkor van időm meghallgatni a legújabb albumokat.

Ez az idő a tied

Igen, az edzés jó esetben színtiszta énidő. Amikor békén hagy a külvilág, amikor kikapcsolod az állandó elérhetőséget, amikor nincs más feladat, csak amit kitűztél magad elé.

Egy edzésvideó is lehet motiváció
Edzésvideókat bármilyen műfajban és nehézségi fokban könnyedén találhatsz

Edzésvideók minden stílusban

A tippek trükkök motiváló erejét is alá tudom támasztani: nálam az edzésvideók tudják pár perc alatt emelni a motiváció szintjét. Az ilyen videóknak már offline is komoly gyűjtője voltam, amióta pedig ezer van belőlük a youtube-on, azóta egy kattintás, és előttem a motiváció. A Youtube-os lejátszási listámra szoktam őket gyűjtögetni, van közöttük 15 perces könnyű, és akár 60 perces kemény is, különböző műfajokban. Persze még nem próbáltam ki mindet (főleg, hogy rendszeresen bővül a gyűjtemény), de bármikor van mihez nyúlni.

Ezt olvastad már? Így hat a lelkedre a mozgás

A kicsi is több, mint a semmi

Régebben mókusvakításnak tartottam a 30 percnél rövidebb edzéseket, pláne, ha nem is nagy intenzitásúak, de amióta gyerekeim vannak, a fáradtságnak egészen új dimenzióit tapasztaltam meg. Ezzel egy időben pedig rájöttem, hogy a 15 perces, light edzés is pont egy 15 perces light edzéssel több, mint a semmi. Vagyis, ha nagyon elhagyott minden motiváció, akkor próbálj ki valami egészen lightosat, vagy akár menj el sétálni, ezzel is feltöltődsz, és ennyivel is beljebb vagy.

Hondold át, hogy fogod magad érezni utána, ez is jó motiváció
Edzés után jöhet a zen 🙂

Gondold át, mi lesz utána!

Amikor sportolsz, próbáld memorizálni azt a kellemes érzést, hogy az izmaid kikérik maguknak az egészet, mégis olyan jó ez az egész. No, ezt kell majd előhívni, amikor nincs kedved semmihez. De jó motiváció lehet az is, ha megígérsz magadnak egy forró fürdőt, vagy a kedvenc testápolódat, esetleg egy arcpakolást. A lényeg, hogy tűzz ki valami szemérmetlenül kellemes, rövid távú jutalmat (csoki, süti nem ér).

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes inspirációért, sneak peekekért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Unsplash.com

3 Comments

  1. Pingback: 4 sportos Youtube csatorna a hatékony otthoni edzésekhez - Zöldsaláta

  2. Pingback: Indul a rendszeres otthoni edzés, indul az erőnlét-turbó - Zöldsaláta

  3. Pingback: Min múlik a kitartás? 48 perc kondiedzés tanulságai - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .