A legújabb őrület, a nyersvíz – te meginnád?

A legújabb őrület, a nyersvíz – te meginnád?

Az emberek sajnos mindig fogékonyak voltak (vannak és lesznek) az összeesküvés-elméletekre. A gonosz multik és úgy általában a civilizáció nyilvánvalóan minden nap merényletek egész sorát követi el ellenünk, és ha nem figyelünk, akkor jól behúznak a csőbe – legalábbis ez az, amit a különféle elméletek és trendek gyártói igyekeznek elhitetni velünk. Ám ha jól megfigyeled, minden ilyen „félj a civilizációtól”, „minden tuti, ami nem gépsoron készül”, valamint „eltitkolják előled az igazságot, de mi majd jól feltárjuk” elmélet utolsó sorában ott a megoldásnak álcázott felhívás: ha igazán természetes, okos és mindentudó akarsz lenni, akkor nincs más dolgod, mint megvenni a mi termékünket… Ilyenkor azért nyugodtan elkezdhetsz gyanakodni a szándék tisztaságát illetően.

Nyersvíz, avagy a szűretlen természet

A nyersvíz a legújabb bio őrület
Nagyon trendi, nagyon öko – csak nagyon veszélyes (Fotó: pixabay.com)

Nincs ez másként a nyersvízzel sem, ami a legújabb amerikai egészségőrület. Kaliforniában már több cég is alakult a nyersvíz értékesítésére, amit persze méregdrágán csorgatnak bele az újrahasznosítható dizájnüvegbe. A nyersvíz pont az, aminek hangzik: tisztítatlan, szűretlen természetes forrásvíz. Ez elsőre még akár jónak is tűnhet, másodikra viszont nem árt belegondolni, amire a helyi szakértők figyelmeztetnek: hogy mi minden lehet a természetes, erdei vízforrások vizében. Elég például, ha egy állat a közelben végzi el a dolgát – ugye így már kevésbé hangzik csábítóan a dolog? Rosszabb esetben például jó kis Salmonella, E. coli, Hepatits A, vagy Giardia (más néven epeféreg) fertőzést lehet összeszedni az ilyen víztől, mert hát a természetes mikroflórába ezek a kórokozók is beleférhetnek. Vagyis befigyelhet egy klassz kis természetes, és garantáltan ökobiokézműves hányás, hasmenés, sárgaság, illetve más, súlyos emésztőrendszeri probléma. Így viszont már egészen hátborzongatóan fest az új trend.

Nyersvíz vagy csapvíz?

A bnyersvíz akár ártalmas is lehet
Kicsit rozsdás, kicsit mohos, de azért szeretjük? (Fotó: pixabay.com)

Persze könnyű azzal érvelni, hogy a csapvíz adott esetben régi csöveken érkezik hozzánk, amelyekből mindenféle nemkívánatos anyag mosódik ki, ráadásul klórozzák, vagy épp fogamzásgátló-maradványok úszkálnak benne. Csak hát az a helyzet, hogy még mindig ez a viszonylag legellenőrzöttebb víz, amelynek kötelezően meg kell felelnie bizonyos tisztasági követelményeknek, és amelynek a minőségéről legalább időnként meggyőződnek a szakemberek. Az ásványvíz sem rossz dolog, de sok esetben annak a minősége sem sokkal jobb a csapvízénél, plusz rengeteg szemetet termel (ha már a tudatosságnál tartunk). Vannak persze olyan erdei források, amelyek vizét bevizsgálták, és fogyaszthatónak minősítették, ha nagyon megszomjazol kirándulás közben, akkor ezekből azért ihatsz (néhány példa ezekre). A szakemberek egyébként ezt is csak saját felelősségre javasolják, mert vizsgálat ide vagy oda, adódhat olyan körülmény, ami ront a víz minőségén (pl. a már emlegetett erdei állatka, amelyik fürdőszobának nézi a forrás környékét). Otthon, hosszú ideig én az ilyen vizet sem tárolgatnám, nem érdemes megvárni, amíg elszaporodik benne valamilyen barátságtalan kis élőlény.

Nyersvíz, avagy ismét a hamis nosztalgia

A nyersvíz egyáltalán nem jobb a csapvíznél, sőt!
Az a helyzet, hogy még mindig a csapvíz a legbiztonságosabb (Fotó: pixabay.com)

Ami pedig az összeesküvés-elméleteket illeti: a modern kornak kétségtelenül van számos hibája. De mielőtt idealizálni kezdenéd a romantikus, régi korokat, nézz utána, mekkora volt anno a születéskor várható élettartam, és milyen betegségek okoztak nagyon durva dolgokat az embereknek (tífusz, kolera, mondjam még?). Aztán gondolkozz el azon, hogy lehet, hogy nem is olyan rossz dolog az a modern orvostudomány, az antibiotikum, a vezetékes víz, a higiénia, meg hasonlók. Az teljesen oké, hogy visszaveszünk egy kicsit az iparosodottságból és a természetes megoldások felé fordulunk, de nem árt ezt ésszel tenni. Meg persze szívvel, és lélekkel is, de mindenképpen gondolkodva. 

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .