Támad a januári depresszió? Így védd ki!

Támad a januári depresszió? Így védd ki!

A januárral kapcsolatban az ismerőseim körében két, viszonylag szélsőséges hozzáállással szoktam találkozni. Az egyik csoport számára ez egyfajta új kezdet, nagy a lendület, jönnek az új tervek, új energiák, új vállalkozások, pörögnek, forognak.

Mások számára viszont a január az év leglehangolóbb időszaka: vége az ünnepeknek, és nemhogy a tavasz, de még a Valentin-nap is beláthatatlan messzeségben. Vissza kell rázódni a munkába, elvileg Vízkeresztkor leszedni a karácsonyfát, miközben az idő rosszabb esetben szürke, jobb esetben havas, amiből viszont a városban elég hamar latyak lesz. Ráadásul az újévi fogadalmak egy része is befullad már az első egy-két hétben, ami szintén nem egy hangulatjavító dolog. Szóval ők azok, akik január első hetében már eléggé lógatják az orrukat, és ez rosszabb esetben  egy jókora téli depresszióban csúcsosodik ki.

Januári depresszió helyett téli sport
Jó lenne ekkora hóban kezdeni az évet… (Fotó: pixabay.com)

Én inkább az első csoporttal érzek közösséget – na, nem mintha nem tudna lehangolni a sötét és a szürkeség, nagyon is érzékeny vagyok rá, de a január még valami más. Friss, ropogós, és nem szürke, inkább fehér, hideg, letisztult. Olyasmi, amikor egy komolyabb buli után felkel a nap. Van, akinek fejfájást hoz, van, aki megbánja a spiccesen elküldött üzeneteket, vagy azt, ahogy reggel olyasvalaki mellett ébredt, aki mellett épp nem kellene lennie – megint mások számára viszont ezek valamiféle őszinte, sok mindent más dimenzióba helyező hajnalok. Amikor elindulnak a legmélyebb beszélgetések, és valahogy másfajta fényben látjuk a dolgainkat. Amikor nem szépítünk, nem kábítunk, nem vetítünk, egyszerűen csak belemegyünk az éles kontúrokba, és a hidegbe az arcunkon.

Ha viszont neked a január inkább a lehangoltság időszaka, gondolj arra, hogy egy csomó jó dolgot is hoz magával. Mutatok belőlük párat.

Először is, ilyenkor érdemes igazán magadba mélyedni. Persze már Karácsony előtt is írtam, hogy érdemes időt szánni arra, hogy egy kicsit befelé fordulj, de amikor az ünnepre igyekszel előkészíteni a lelked, az egy másfajta befelé fordulás. Most nincs határidő, hagyomány, elvárás, semmi nincs, csak te, a lelked, és az őszinteséged. Ami persze merészség, de időnként nagyon hasznos. Már egy magányos erdei séta is sokat tud segíteni, de ha van egy napod, amit egyedül tölthetsz valahol, az még jobb. Tervezz, töltekezz, írj, meditálj, vagy egyszerűen csak légy csendben. Ha nehezen megy, az már egy jel, amin érdemes elgondolkodni.

Januári depresszió helyett tervezés
Egy jó kávé, egy jegyzetfüzet, és indulhat a tervezés (Fotó: pixabay.com)

A tisztogatás egyik fontos időszaka is ez. És most nem csak arról beszélek, hogy az ünnepek után eltakarítsd a romokat, vagy selejtezd ki a felesleget, bár az is egy módja a dolognak. De le lehet tisztítani a kapcsolatokat, a terveket, az elhatározásokat, a túlburjánzott gondolatokat, vagy akár az étrendedet, a stílusodat is is. Te döntesz, hogy kívülről, vagy belülről indulsz.

Ilyenkor lehet nagy lelkesedéssel belevágni valami újba: keress új hobbit, mozogj, olvass, tanulj valami olyasmit, amiben eddig még nem volt részed. 

A mozgás, különösen, ha a szabadban teszed, már csak azért is jó dolog, mert visszafoghatja a téli depressziót. Én mostanában, sok évi szünet után a korcsolyát szedtem elő, elképesztő jól hozza ezt a szikrázóan fehér fílinget, amit gondolatban mindig a januárral azonosítok. Persze a havas sípályák látványa sem lehet utolsó…

A sport a januári depresszió remek ellenszere
Elő a korcsolyával! (Fotó: pixabay.com)

Az étrendedet is átalakíthatod. Nem kell, hogy az újévi fogadalmaid között a fogyás is szerepeljen, de nem hiszem, hogy van olyan ember a Földön, aki nem tudná még egy kicsit egészségesebbre reszelni a táplálkozását. A nagy karácsonyi trakták után amúgy is jólesik egy kis friss, minőségi kaja.

Az ünneplést sem kell feltétlenül időre abbahagyni. Nyugodtan tartsd meg, ami tetszett a karácsonyi időszakban. Ha a fényeket hiányolod, nem kell nélkülöznöd őket, hadd világítson minden izzó. Ha inkább a társaságot, akkor nincs más hátra, mint megszervezni a soron következő vacsorát, bulit. Ha pedig jól esik egy kis nyugalom az év végi nyüzsgés után, akkor élvezd ki azt.

Januári depresszió ellen egy kis shopping
Eljött a leárazások ideje (Fotó: pixabay.com)

És hogy egy kicsit visszatérjek földközelbe, azt sem hagyhatom ki, hogy ilyenkor vannak a legjobb leárazások. Oké, hogy tudatosak vagyunk, spórolunk, de ha ésszel vásárolsz, és legalább 90 százalékban azt veszed, amire tényleg szükséged van (nekem például egy hosszú szárú barna bőrcsizma jönne jól, nem láttatok valahol szépet?), akkor tényleg jól járhatsz, és valóban spórolhatsz egy keveset. Ne legyünk álszentek, a legtöbben nem utasítjuk vissza a fogyasztói társadalom örömeit (még ha vannak is jó néhányan, akik tényleg utálnak vásárolni), akkor pedig miért ne kötnénk össze a kellemeset a hasznossal?

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Színes napot!
Judit

2 Comments

  1. Pingback: Ne hagyd, hogy a téli depresszió legyűrjön! Ezek a legjobb sportok testnek és léleknek

  2. Pingback: Ünnepek után nehezen indul az új év? Pár apróság, ami sokat segít

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .