Ne agyalj, csak táplálkozz egészségesen!

Ne agyalj, csak táplálkozz egészségesen!

Aki szereti a Coursera kurzusait, annak csak ajánlani tudom, hogy legközelebb, amikor indul, iratkozzon be Dr. Maya Adam Child Nutrition and Cooking című kurzusára. Az előadó annyira aranyosan és egyszerűen (ha nem volna pejoratív mellékíze, azt mondanám: földhözragadtan) közelíti meg az egészséges táplálkozás kérdését, hogy ezzel azonnal rá is cáfol mindenféle “egészségesen táplálkozni bonyolult és drága” tévhitre. A kurzuson bemutatott receptek például rém egyszerűek – a gyümölcsturmixtól az ötperces sütiig, az übergyors csirkehúslevestől a sajtmártással nyakon öntött párolt zöldségekig. Ebből viszont az következik, hogy az ember lányának azonnal kedve támad kipróbálni őket, amikor a legközelebb időzavarban próbál valami ehetőt és egészségeset alkotni.

Az egészséges táplálkozás alapelveit is bárki által értelmezhetően magyarázza el: semmi tudományos bikkfanyelv, csak a puszta tények és nagyon egyszerű ökölszabályok. Tilalmak és ijesztgetés, valamint kacifántos diéták helyett pedig amennyire lehet, az adalékmentességre való törekvés és a mértékletesség a vezérfonal. Újságíróként durván húsz éve az egészséges életmód, és ezen belül is gyakran az egészséges táplálkozás témájával foglalkozom, szóval azért eddig is volt már némi fogalmam a témáról. Ám amikor a videókban elhangzott a következő három szabály, hangosan felnevettem, mert annyira egyszerűek, és annyira tökéletesek. Tulajdonképpen tényleg ennyi a lényeg:

1. “Eat food. Not too much. Mostly plants.” Vagyis: egyél (igazi) ételt. Ne túl sokat. Főleg növényeket. Ez az alapszabály egy Michael Pollan nevű úriember In Defense of Food (Az étel védelmében) című könyvéből való, és ha belegondolsz, ebben tényleg minden benne van. De legalábbis érdemes szem előtt tartani, és halkan mondogatni magunkban bevásárlás és főzés közben.

2. Vásárolj romlandót: az agyon-feldolgozott kaják többsége akár hónapokig is eláll, míg az igazi, termelői tej, a tartósítószermentes kenyér vagy a piacról hozott zöldség csak pár napig bírja. Vagyis ha viszonylag természetesen szeretnél táplálkozni, inkább járj hetente háromszor vásárolni, és romlandó alapanyagokkal töltsd meg a kosaradat.

3. Hagyd a címkét másra! Címkéket olvasgatni nagyon hasznos dolog, de a legjobb, ha olyan ételeket vásárolsz minél nagyobb arányban, amelyekre nem kell címke. A termelői tejet élelmiszercímke nélkül, egyenesen a te üvegedbe csapolják. Az almára sem igen kell címke, mert alma van benne, és passz. A csirkehúsban csirke van, és semmi más. Persze, most lehetne vitatkozni arról, hogy egészséges-e a szupermarketes csirke és a nagyüzemi alma, és nem is kérdéses, hogy a legjobb lenne mindezt a biopiacon megvenni, de ha a hiperben vásárolod meg a húst és a zöldségeket, még akkor is sokkal jobban jársz, mintha feldolgozott, ezerféle adalékot tartalmazó cuccot vennél. Amit csak lehet, érdemes otthon megcsinálni – egy gyors kevert tésztás sütit pár perc alatt (plusz a sütési idő) össze lehet ütni, és legalább biztos lehetsz benne, hogy nem kerül bele mindenféle csomósodást gátló, meg tartósítószer, meg színezék.

2 Comments

  1. Pingback: Egészséges táplálkozás: felejtsd el ezeket a hiedelmeket - nomindenfelekeppen.hu

  2. Pingback: Egészséges ételek gyorsan, avagy az életmódváltás a szupermarketben kezdődik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .