De akkor mégis, hogyan kezdjünk hozzá?

De akkor mégis, hogyan kezdjünk hozzá?

Az előző bejegyzést természetesen nettó iróniának szántam, de aki egy kicsit elgondolkodott rajta, abban valószínűleg felmerül a kérdés: ha ezek a leggyorsabb kudarchoz vezető buktatók, akkor hogyan is kellene elkezdeni ezt az újévi változásmenedzsmentet, hogy eredménye is legyen? (Már persze azon kívül, hogy az előzőben leírtaknak az ellenkezőjét csinálod). Van hozzá pár ötletem.

Image courtesy of pakorn at FreeDigitalPhotos.net

1. Legyen egy célod. 
Legyen célod. Legyen konkrét célod. Legyen EGY konkrét célod. Coachként gyakran találkozom azzal, hogy valaki akkor szánja el magát a változásra (és kéri ez ügyben a coach segítségét), ha már annyira beelegelt, hogy az élete minden területén sürgősen javítani szeretne. Pedig egy fenékkel a változtatások terén sem lehet több lovat megülni: aki több területen is változásra vágyik, annak érdemes rangsorolni, és a legsürgősebb, legzavaróbb tényezők megváltoztatásával kezdeni. Ha ez megvan, jöhet a többi, de az is sokszor megtörténik, hogy az egyik területen bekövetkező változások szinte húzzák magukkal a többi területet. Például aki sikeresen dob le 5 kilót (mert mondjuk a sok probléma közül a túlsúlya zavarja a legjobban), az gyakran tapasztalja, hogy a frissen felszedett önbizalmával könnyebben talál állást, vagy rakja rendbe a magánéletét, esetleg a baráti kapcsolatait. Félreértés ne essék: nem azért, mert 5 kilóval könnyebb lett, hanem azért, mert az első területen elért siker továbbviszi, és lelkesíti.
A másik viszonylag gyakori hozzáállás az, amikor csak azt tudjuk, hogy változásra vágyunk, de szeretnénk kideríteni, hogy valójában mi is lenne az, ami boldoggá tenne – nem tudjuk, mit is akarunk igazán. Ilyenkor a coach abban tud segíteni kérdéseivel és egyéb eszközeivel, hogy ráhangolódjunk a saját belső hangunkra, és merjünk őszinték lenni önmagunkkal, Így aztán sokkal könnyebb lesz kitűzni, utána pedig elérni a célt.

2. De milyen is legyen ez a cél? 
Először is fontos, hogy a sajátodnak érezd. Ne azért akarj lefogyni, mert Pistának köztudottan a sovány lányok tetszenek, és ne azért akarj állást keresni, mert a szüleid már nagyon nyesztetnek miatta. A változásnak belülről kell fakadnia. Másodszor: fogalmazz pozitívan. Ha azt fogalmazod meg, amit nem akarsz, azzal többet ártasz magadnak mint használsz. Inkább az lebegjen állandóan a szemed előtt, amit valóban szeretnél – akár naponta vizualizálhatod is, ilyenkor próbáld meg minél élénkebben átélni a sikert gondolatban. Harmadszor: légy ambiciózus, de egy picit realista is. Akinek a világ csak Vecsésig tart, az aligha fog eljutni Hawaii-ra. Akinek viszont Hawaii a cél, az lehet, hogy eljut Olaszországig, és ott szerez életre szóló élményeket, de még az is megtörténhet, hogy végül felszáll a Hawaii-ra tartó repülőgépre. (Az egyik “antikedvenc” mondatom: “Áááá, én oda úgysem fogok eljutni…”). Ugyanakkor az “mindenre képes vagyok”-nak is vannak határai. Az összes monarchiában ül valaki a trónon, aki nem én vagyok, és az amerikai elnöki székre is csak azok pályázhatnak, akik az USA területén születtek, vagyis ha nem oda tett le a gólya, akkor ezt már buktad. (Ugyanakkor, ha a nagypolitikába vágysz, még simán lehetsz fejes mondjuk az EU-ban, vagy kormányzó Kaliforniában.)

3. És akkor most jöjjön a megvalósítás.
Igen, most rögtön, avagy így lesz a célból cselekvési terv. Írd fel egy listára, mire van szükséged a célod megvalósításához. A célhoz vezető utat bontsd lépésekre, sőt, ha kell, a lépéseket is bontsd lépésekre, így rögtön nem olyan nagy falat az egész. Ha állást keresel, listázd az állásközvetítő portálokat, a segítségként esetleg szóba jöhető ismerősöket, írj egy ütős önéletrajzot, ha nem tudod, hogyan, keress mintákat a neten. Aztán állítsd sorba a lépéseket, legalább úgy az első tízet. Mi az, amit már ma megtehetsz? (Például önéletraz-minták keresése.) Mi a holnapi lépés? (Ütős önéletrajz összeállítása.) Holnapután? (Felhívni 5 ismerőst és feltölteni az életrajzot 5 portálra.) És így tovább… Ha lépésenként haladsz, nem kell félned a nagy ugrástól, és minden nap azzal a jó érzéssel fekhetsz le, hogy tettél valamit a célod érdekében.

4. Ne add fel!
Akkor sem, ha egy nap kudarcot vallasz. Akkor sem, ha elutasító levelet kapsz az egyik megpályázott cégtől, és akkor sem, ha egy buliban ráveted magad a süteményes tálcára. Van ilyen, senki nem tud egyik napról a másikra azonnal mindent másként csinálni. Bocsáss meg magadnak, nem vagy tökéletes, na bumm. Könyveld el, hogy ez most nem jött össze, és hajrá, állj vissza a kijelölt pályára. Holnap jobban fog menni.

5. Sok sikert! 
Ha megérkeztek az első eredmények, szívesen veszem, ha megosztjátok velem kommentben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .