Tényleg jobb a biotej?

Tényleg jobb a biotej?

Ezt a kérdést már én is feltettem magamnak párszor. Több kísérlet után a zacskós, pasztőrözött termelői tejet jelöltem ki legjobb választásnak, méghozzá több okból: (1) a termelői tejnek jóval több köze van a valódi tejhez, mint a dobozos verziónak, (2) viszont nem olyan “bociszagú, mint a kimért, pasztőrözetlen cucc (elkényeztetett városi csaj vagyok, na, bár a kimértet is szeretem, azért tagadhatatlan, hogy van egy jellegzetes bociszaga, ami forralás után sem távozik), (3) ellenben nem kerül többe, mint a bóti dobozos, pláne nem olyan drága, mint a minősített biotej.

A Prevention januári számában ellenben kifejezetten a biotej témáját járták körül a szerkesztők: azt a kérdést tették fel, hogy vajon tényleg megéri-e sokat fizetni a bio minősítésű tejért. A lap válasza egyértelműen igen. Arról már én is sokat olvastam, hogy az USA-ban keményen hormonkezelik és antibiotikumozzák a marhákat, hogy több tejet adjanak, ezek az anyagok viszont szépen átszivárognak a tejbe is. Itthon és Európában szerencsére tilos az állatok hormonkezelése, viszont antibiotikum és zsúfolt, istállós tartás itt is van. A biotehenek viszont nem kapnak semmi ilyesmit: tejük csak akkor kaphatja meg a bio minősítést, ha már legalább fél éve szász százalékban biotakarmányon élnek, a takarmányt adó földön pedig legalább három éve nem használtak sem műtrágyát, sem növényvédő szert. Az állatokat antibiotikumok helyett természetes gyógymódokkal kúrálják, ha szükséges, általában homeopátiát és gyógynövényeket alkalmaznak. Szintetikus gyógyszert csak akkor kapnak, ha nincs más megoldás. Ráadásul a biotejet nem fölözik le, nem homogenizálják, így az összes zsírban oldódó vitamin (D- és E-vitamin) benne marad

A Prevention szerint a biotej jobb a szívnek. A Harvard egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a biotejnek nagyobb a konjugált linolsav tartalma, mint a nagyüzemi változatnak. Azoknak az embereknek pedig, akiknek sok a konjugált linolsav a szöveteiben, 36 százalékkal kisebb az esélyük a szív- és érrendszeri betegségekre, mint a legalacsonyabb értékeket produkálóknak. 

A biotej jobb az agynak is. Több kutatás is igazolta, hogy a biotejben több az agyat is tápláló omega-3 zsírsav, mint a konvencionális gazdaságokból kikerülő tejben.Ezek a zsírsavak nemcsak az agynak tesznek jót, hanem gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, így segítenek számos krónikus betegség megelőzésében.

A hormonkezelést több vizsgálat is összefüggésbe hozta a mellrákos esetek számának növekedésével, ezért az USA-ban különösen érdemes biogazdaságokból származó, hormonmentes tejet vásárolni. Szerencsére ez az aspektus nálunk nem játszik, de az itthon is tagadhatatlan, hogy a biotej és a nem nagyüzemileg termelt, termelői tej valamivel gazdagabb különféle hasznos tápanyagokban, mint a nagyüzemben termelt, majd ultrapasztőrözött, homogénezett, mifenézett tej. Én azt hiszem, maradok a termelőinél, már csak azért is, mert szeretem az aludttejet, azt meg tégladobozosból pont az ultrapasztőrözés miatt nem lehet csinálni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .