Ne parázz a kalóriákon!

Ne parázz a kalóriákon!

Nyakunkon a Valentin-nap, a város tele piros szívecskékkel, az internet pedig speciális Valentin-ajánlatokkal, ilyenkor még a pizza is szív alakú. Én elég sokáig ambivalens viszonyban voltam ezzel az ünneppel, de bevallom, kezdem megszeretni. Arra mindenképp jó alkalom, hogy az ember fogja az életében jelenlevő pasit, és elvonuljon vele egy kellemes étterembe, egy kicsit karbantartani a kapcsolatot (akinek az életében épp nincs pasi, az se aggódjon, barátokkal is lehet Valentinozni, miért ne?).
Igen ám, de még alig telt el valamicske idő az újévi fogadalmak óta – tegyük fel, hogy mindeddig kitartóan ragaszkodtál az egészséges étkezéshez, erre most itt ez az éttermes dolog. A kalóriákon való görcsölés, és a már az asztalnál jelentkező lelkiismeret-furdalás eléggé keresztbe tud tenni a kulináris élvezeteknek, szóval jobb inkább pár apró óvintézkedést betartani, és máris nem lesz min furdalni. Lássuk, mik azok az apróságok, amelyek hozzásegítenek, hogy az étteremben se kelljen folyton a diétán törni a fejed, inkább egyszerűen csak egészségesen válassz – mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül.

Figyeld az adagokat!

Az éttermi étkezés egyik legnagyobb veszélyét a felszolgált óriási adagok jelentik: az éttermek többségében két személyre is elegendő mennyiséget tesznek az asztalra. Ennek megfelelően a legjobb védekezés, ha felismered, mekkora adagra is van szükséged ahhoz, hogy egészséges és karcsú maradj. Jó trükk, ha eleve kisadagot kérsz, vagy az előételekből választasz, esetleg elfogyasztod az étel felét, majd a maradékot becsomagoltatod. Ha úgy érzed, hogy nem leszel képes félúton megállni, az adag felét kérd eleve csomagolva. A teljes adag ételt el ketten is megehetitek, de az is megoldás, ha megfeledkezel arról a gyerekkori rossz beidegződésről, miszerint mindent el kell pusztítanod, ami a tányérodon van.
Nem mindegy, hogyan készül!
Csirkét és zöldséget választottál? Remek! De a csirke vajon grillezett vagy rántott? A zöldséget vajban vagy olívaolajban párolják? Ha ezekre a látszólag apró részletekre odafigyelsz, rengeteg kalóriát takaríthatsz meg. Ha lehetséges, keresd a light, vagy fitnesz jelölésű fogásokat, már sok étterem kínálatában szerepelnek ilyen ételek. Az előételek közül válaszd azokat, amelyek gőzöléssel, roston vagy wokban készültek.
Keresd az alacsony kalóriatartalmat!
Ha megszokás helyett tudatosan választasz a fogások közül, ismét rengeteg kalóriát spórolhatsz. Például sült krumpli helyett kérj köretként gőzben párolt zöldségeket, csokitorta helyett pedig legyen a desszert gyümölcssaláta. Ne pazarold a kalóriákat édes üdítőkre, inkább kérj ásványvizet vagy cukor nélküli jeges teát. Az alkoholt inkább hagyd ki ­– sokkal kellemesebb, ha a benne rejlő kalóriákat inkább étel formájában fogyasztod el!
Válogass az öntetekből!
A saláta kitűnő választás, hiszen finom is, friss is, egészséges is – viszont az egész kalória-takarékosságot tönkreteheted, ha rossz öntetet teszel rá. A krémes önteteket, a majonézt, a tejfölös, tejszínes szószokat jobb, ha elfelejted. Tegyél a salátára egy kis vinaigrette-et vagy fűszeres salsát, esetleg pár csepp borecetet és olívaolajat. Ha inkább levest ennél előételnek, a krémleves helyett válaszd a zsírtalan húslevest.
A saláták sem egyformák!
A salátás pulton is előfordulhatnak olyan fogások, amelyek bár csábítóak, mégsem épp a diétázók álmai. A majonézes krumplisaláta, a tésztasaláta, a sajtsaláta vagy a majonézes káposztasaláta például minden, csak nem kalóriaszegény. A válogatásnál ragaszkodj inkább a friss zöldségekhez, és a hüvelyesekhez.
Nassolj indulás előtt!
Talán szokatlannak tűnik az ötlet: ne farkaséhesen indulj az étterembe – pedig tény, hogy ha korgó gyomorral érkezel, nehezebb lesz uralkodni magadon, miközben az étlapot tanulmányozod. Indulás előtt egyél meg egy kisebb darab zsírszegény sajtot, néhány szem teljes kiőrlésű kekszet, és mindjárt nagyobb az esély rá, hogy ésszerűen választasz.
Ne igyál éhgyomorra!
Az étkezés előtt elfogyasztott szeszes italokat nem véletlenül hívják aperitifnek: ez az elnevezés ugyanis arra utal, hogy növelik az étvágyat. Ha nem tudod, vagy nem akarod teljesen kiiktatni az alkoholt a menüből, kérj egy pohár száraz fehérbort, és egy nagy adag ásványvizet, de ezt is csak étkezés közben vagy után.
Halogasd a kenyér-rágcsálást!
Ha a kenyérkosarat már a rendelésnél az asztalra teszik, nagy a kísértés, hogy beszélgetés közben elrágcsálj belőle néhány falatot. Kérd meg inkább a pincért, hogy a kenyeret csak a főétellel együtt tegye az asztalra – és csak akkor, ha valami olyasmit rendeltek, amihez tényleg jobb egy kevés kenyeret fogyasztani.
Jó étvágyat!
Tartsd azt is észben, hogy a fogyókúra csak akkor lehet hatásos, ha néha-néha megengedsz magadnak egy kis kilengést. Ha igazán megkívánsz egy finomságot, ne vond meg magadtól – időnként még a csokitorta is belefér, csak ne ragaszkodj hozzá minden nap.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .