Finom & egészséges (#1): a lazac

Finom & egészséges (#1): a lazac

Új sorozatot indítok a blogon: időről időre fel szeretném hívni a figyelmet egy egészséges élelmiszerre, esetleg italra, amelynek nem volna baj, ha több hely jutna az étrendünkben. Így Valentin-nap környékén (remélhetőleg még mindig dúlnak a romantikus randik!) kezdjük mindjárt egy pici luxussal, a lazaccal.

Hogy miért érdemes időnként a borsos ára ellenére is megengedned magadnak ezt a finomságot? Először is, mert így tél végén nem árt némi D-vitamint magunkhoz venni, ha már az időjárás nem kényeztet el minket hosszas szabadtéri programokra is alkalmas hőmérséklettel (mindez persze nem vonatkozik a síelőkre, akik bírják a mínuszokat, de a többieknek sem tilos hétvégén kimenni egy hócsatára, sőt!). A lazac ennek a vitaminnak remek forrása: úgy 10 dkg vadlazac-hús egy teljes napi adaggal lát el bennünket. Ugyanebben a tízdekás lazacdarabban benne van több mint a fele a napi B12-, niacin- és szelénadagnak, és B6-vitaminból és magnéziumból is kapunk vele egy jó adagot. Kalciumtartalma sem elhanyagolható. Az pedig már szinte közhelyszámba megy, hogy a lazac a hasznos ómega-3 zsírsavak legjobb forrása. Ezek a zsírsavak egyrészt segíthetnek kivédeni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a rák bizonyos fajtáit. Javítják a bőr állapotát és a hangulatunkat: egy kísérletben elítéltek étrendjét dúsították fel ómega-3 zsírsavakat tartalmazó olajokkal, és pár hét alatt látványosan csökkent az agresszió a csoportban, más vizsgálatokban pedig a zsírsavak a depresszió tüneteit segítettek enyhíteni.Az ómega-3 az időskori memóriazavarok megelőzésében is szerepet játszhat.
A ma piacra kerülő lazachús legnagyobb részét nagyüzemi halgazdaságokban tenyésztik. Fogyasztóvédelmi szervezetek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy az ilyen telepeken tenyésztett halak húsa általában zsírosabb, és több szennyező anyagot tartalmaz, mint vadon élő “kollégáiké”.

Ha kedvet kaptál, válogass a NoSalty lazac-receptjei közül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .