Vitamin-lexikon #2: A-vitamin

Vitamin-lexikon #2: A-vitamin

A kutatók már a 19. század végén pedzegették, hogy a csukamájolaj jót tesz a szürkületi látásproblémák ellen, de nem sikerült rájönniük, miért. Végül 1913-ban azonosították az A-vitamint, elsőként a vitaminok közül. Egy svájci kémikus, Paul Karrer valamivel később az A-vitamin elővitaminjának, a béta-karotinnak a kémiai szerkezetét is leírta, és ezért 1937-ben kémiai Nobel-díjat kapott.

Ennyit a történelemről: most azonban lássuk, miért is van szüksége a szervezetnek A-vitaminra.

Azt már egészen biztosan hallottad, hogy A-vitamin hiányában úgynevezett szürkületi vakság lép fel. Ez a nem túl kellemes tünet azért alakulhat ki, mert a szemünkben egy rodopszin nevű pigment segíti a sötétben való látást – no, ennek a képződéséhez van szükség A-vitaminra. De nemcsak erre jó: segít nedvesen tartani az ajak, a nemi szervek, a tüdő, az emésztőrendszer nyálkahártyáit, őrzi a bőr egészségét, és formában tartja az immunrendszert. Gyorsítja a gyulladásokból, fertőzésekből való felépülést. Erősíti a csontokat, és a szaporító szervek egészségét is védi. Antioxidáns hatása is ismert, vagyis fellép a különféle betegségeket okozó szabad gyökök károsító hatása ellen.

Hiányában szürkületi vakság, a fertőzésekre való érzékenység alakulhat ki, a szaruhártya kiszáradhat, megrepedhet, a bőr megvastagodhat és berepedezhet, az ajkak kirepedhetnek. Gyerekkorban a lassú fejlődés és a fogzománc lassú kialakulása is figyelmeztető tünet lehet.

Az A-vitamin egyike a zsírban oldódó vitaminoknak. A szervezet képes tárolni, ezért túl is lehet adagolni – épp ezért érdemes az A-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők szedésével vigyázni (a természetes formában fogyasztott A-vitaminnal azért valamivel nehezebb túltölteni a rendszert, bár ez sem lehetetlen). A túladagolás egyébként a tapasztalatok szerint ritka, fejfájás, hámlás, veseproblémák, ízületi fájdalmak és a csontok elváltozása hívhatja fel rá a figyelmet. A legveszélyeztetettebb csoport a kismamák, mivel náluk az A-vitamin túladagolása a baba fejlődési rendellenességeihez vezethet – nekik különösen vigyázni kell az A-vitamin tartalmú ételek fogyasztásával. Hogy mik ezek, azt lássuk később, most elöljáróban csak annyit, hogy az A-vitamin elővitaminját, a növényi eledelekből származó béta-karotint is túl lehet adagolni, ilyenkor a bőr sárgásan elszíneződik a tenyéren és a talpon (a túl sok sütőtök- és répapürét majszoló babáknak pedig sárga lesz az orra – nem vicc!). Ez azonban nem mérgező, a felesleges karotin a vizelettel együtt távozik.

És akkor most tegyük rendbe ezt az A-vitamin kontra béta-karotin dolgot. Szóval: a béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, amely növényi eredetű élelmiszerekben található. Egy molekula karotin kettészakadásából két molekula A-vitamin jön létre (nem tehetek róla, nekem erről mindig az a jelenet jut eszembe, amikor az Ifjú Einstein a filmben söratomot hasított J ). Az A-vitamin kémiai neve pedig retinol: ezt állati eredetű ételekben találod, hiszen a béta-karotin átalakulása már megtörtént az állat szervezetében. Ez az az anyag, amit az A-vitamin bőrre gyakorolt jó hatásának kihasználása érdekében bőrápoló krémekbe is szeretnek beletenni a gyártók.

A kész A-vitamin legjobb forrásai az állati belsőségek (máj, vese, szív), a tej és a tejtermékek, a tengeri halak, valamint a tojássárgája. Ezek azok az étkek, amelyeket várandósan érdemes viszonylag mértékletesen fogyasztani (a pontos adagot mindenki beszélje meg szépen az orvosával).

Béta-karotin nagy mennyiségben a sárgarépában és a sütőtökben, a spenótban, a sárgabarackban, a sárgadinnyében, és a paprikában található – vagyis mindenben, ami sárga színű. Érdemes ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket egy pici zsiradék kíséretében eszegetni, mivel ez segíti a béta-karotin felszívódását. Nehezíti viszont a hasznosulását a kevés cink, valamint a savlekötők és bizonyos koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek szedése (ez utóbbi két esetben ismét életbe lép a „kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét” kitétel).

Arról, hogy naponta mennyi A-vitaminra van szüksége a szervezetednek, itt találhatsz egy átfogó táblázatot.

2 Comments

  1. János

    Nagyon részletes leirás az A vitminról. Jó tudni, hogy bár nagyon fontos, de túl is lehet adagolni, ami káros a szervezetnek. Ki is hagsúlyozod, hogy több esetben érdemes ezt megbeszélni az orvossal is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .