Ezt a kérdést már én is feltettem magamnak párszor. Több kísérlet után a zacskós, pasztőrözött termelői tejet jelöltem ki legjobb választásnak, méghozzá több okból: (1) a termelői tejnek jóval több köze van a valódi tejhez, mint a dobozos verziónak, (2) viszont nem olyan “bociszagú, mint a kimért, pasztőrözetlen cucc (elkényeztetett városi csaj vagyok, na, bár a kimértet is szeretem, azért tagadhatatlan, hogy van egy jellegzetes bociszaga, ami forralás után sem távozik), (3) ellenben nem kerül többe, mint a bóti dobozos, pláne nem olyan drága, mint a minősített biotej.
A Prevention szerint a biotej jobb a szívnek. A Harvard egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a biotejnek nagyobb a konjugált linolsav tartalma, mint a nagyüzemi változatnak. Azoknak az embereknek pedig, akiknek sok a konjugált linolsav a szöveteiben, 36 százalékkal kisebb az esélyük a szív- és érrendszeri betegségekre, mint a legalacsonyabb értékeket produkálóknak.
A biotej jobb az agynak is. Több kutatás is igazolta, hogy a biotejben több az agyat is tápláló omega-3 zsírsav, mint a konvencionális gazdaságokból kikerülő tejben.Ezek a zsírsavak nemcsak az agynak tesznek jót, hanem gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, így segítenek számos krónikus betegség megelőzésében.
A hormonkezelést több vizsgálat is összefüggésbe hozta a mellrákos esetek számának növekedésével, ezért az USA-ban különösen érdemes biogazdaságokból származó, hormonmentes tejet vásárolni. Szerencsére ez az aspektus nálunk nem játszik, de az itthon is tagadhatatlan, hogy a biotej és a nem nagyüzemileg termelt, termelői tej valamivel gazdagabb különféle hasznos tápanyagokban, mint a nagyüzemben termelt, majd ultrapasztőrözött, homogénezett, mifenézett tej. Én azt hiszem, maradok a termelőinél, már csak azért is, mert szeretem az aludttejet, azt meg tégladobozosból pont az ultrapasztőrözés miatt nem lehet csinálni…